Uitvaart in besloten kring

Een uitvaart is een bijzonder moment waarop we afscheid nemen van een dierbare. Soms kan het wenselijk zijn om dit afscheid te laten plaatsvinden in besloten kring. Tijdens Corona mochten uitvaarten alleen nog in besloten kring plaatsvinden.

Er mochten maximaal 30 personen aanwezig zijn bij een begrafenis of crematie. Ondanks dat een uitvaart weer op de normale manier georganiseerd mag worden, zijn er genoeg mensen die het liever intiem houden en dus niet veel mensen uitnodigen.

Uitvaart in besloten kring

Een uitvaart in besloten kring biedt de gelegenheid om op een intieme en persoonlijke manier afscheid te nemen, omringd door naaste familieleden en vrienden.

We leggen u de betekenis en voordelen en nadelen van een uitvaart in besloten kring uit en waar u rekening mee moet houden om een dergelijk afscheid op een respectvolle wijze te organiseren.

Wat is een uitvaart in besloten kring?

Een uitvaart in besloten kring is een ceremonie waarbij alleen een selecte groep mensen wordt uitgenodigd om afscheid te nemen van de overledene. Dit kunnen bijvoorbeeld familieleden, goede vrienden en naaste collega’s zijn.

Het karakter van een uitvaart in besloten kring is intiem en persoonlijk, omdat de aanwezigen een directe band hebben met de overledene. Dit type uitvaart biedt een gelegenheid voor nabestaanden om in een kleinschalige setting samen te rouwen en herinneringen te delen.

Voordelen

  • Een uitvaart in besloten kring creëert een intieme sfeer waarin nabestaanden zich comfortabel voelen om emoties te uiten en herinneringen te delen. De aanwezigheid van vertrouwde mensen kan een gevoel van geborgenheid bieden tijdens een moeilijke periode.
  • In een kleine groep hebben nabestaanden meer ruimte en tijd om elkaar te steunen en individueel afscheid te nemen van de overledene. Er is gelegenheid voor het uitspreken van persoonlijke verhalen, het tonen van foto’s en het delen van speciale momenten die de band met de overledene benadrukken.
  • De uitvaartkosten zullen aanmerkelijk lager zijn als u een uitvaart in kleine kring wenst of organiseert voor een dierbare. Er hoeven minder rouwkaarten verstuurd te worden en de catering kosten zijn lager.

Waar rekening mee houden bij een uitvaart in besloten kring

Bij het organiseren van een uitvaart in besloten kring is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke wensen van de overledene en de nabestaanden. Hier zijn enkele aspecten om rekening mee te houden:

  • Kies een passende locatie voor de uitvaartceremonie die past bij de intimiteit en het karakter van een besloten kring. Dit kan een kleinere kapel, een aula of zelfs een privélocatie zijn, afhankelijk van de voorkeuren van de nabestaanden. Als u met 30 mensen de uitvaart wilt bijwonen dan is een aula waar normaal 300 mensen in passen geen juiste locatie. De uitvaart is in een dergelijke grote ruimte te kil.
  • Stuur een rouwkaart naar familieleden, kennissen en vrienden om hen op de hoogte te stellen van het overlijden. Vergeet niet om op de rouwkaart te vermelden dat de uitvaart in besloten kring zal plaatsvinden.

U kunt op de rouwkaart vermelden dat: (Naam overledene) als wens had om de uitvaart in besloten kring te laten plaatsvinden.

De mensen die wel uitgenodigd zijn die stuurt u uiteraard een kaart met daarop de datum, de tijd en de locatie waarop de uitvaart zal plaatsvinden. In bepaalde gevallen kan er op de kaart staan dat de uitvaart al in besloten kring heeft plaatsgevonden.

  • Overweeg om een tussenweg te kiezen, waarbij u de avond voor de uitvaart de condoleance of afscheidsplechtigheid organiseert en daarbij iedereen de kans geeft zijn of haar medeleven te tonen. Door de uitvaart in kleine kring te organiseren kan het voorkomen dat mensen die niet uitgenodigd zijn zich gepasseerd voelen. Door de avond ervoor iedereen de gelegenheid te geven tot afscheid nemen zullen mensen meer begrip tonen.

Wens van de overledene

Een wens van de overledene kan zijn dat hij of zij een kleinschalige uitvaart wilde. Dit kan zijn vastgelegd in de documentatie bij de uitvaartverzekeraar of in een testament. Indien dit een wens was van de overledene dan is het respectvol deze wens uit te voeren.

Het vastleggen van deze wens maakt het voor de nabestaanden makkelijker om bepaalde mensen wel of niet uit te nodigen. Er zal in dit geval ook meer begrip zijn bij de niet uitgenodigden als dit de wens van de overledene was.

Conclusie

Een uitvaart in besloten kring biedt nabestaanden de mogelijkheid om op een intieme en persoonlijke manier afscheid te nemen van hun dierbare.

Door zorgvuldig aandacht te besteden aan de organisatie van een uitvaart in besloten kring, kunnen nabestaanden een afscheid creëren dat recht doet aan de herinnering van hun geliefde overledene.

U moet zich er als nabestaanden ook van bewust zijn dat er mensen teleurgesteld kunnen zijn doordat ze niet uitgenodigd zijn voor de uitvaart.