Begraven in de natuur steeds populairder

Het aantal Nederlanders dat kiest om begraven te worden in de natuur verdubbeld ieder jaar. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) laat weten dat het aantal natuurbegrafenissen in 2019 uitkwam op 1500 terwijl er in 2013 nog 250 mensen kozen voor een groene uitvaart.
Iedere twee jaar verdubbeld het aantal groene begrafenissen, maar ondanks deze stijging is nog maar 1 procent van de begrafenissen een groene variant. De stijging is te danken aan het feit dat mensen meer bezig zijn met duurzaamheid. Bij een natuur begrafenis mogen alleen duurzame materialen gebruikt worden welke in de natuur afgebroken kunnen worden, dit geldt zowel voor de kist als voor de kleding welke de overledene aan mag.

Natuurbegraafplaatsen

In Nederland mag men alleen op een officiële begraafplaats begraven worden. Zelf een mooie plek ergens in de natuur uitzoeken is dus geen optie. De natuurbegraafplaatsen waar Nederland er inmiddels 18 van telt bevinden zich wel allemaal in een natuurrijke omgeving. U moet hierbij denken aan een begraafplaats in een bos of op de hei.
Het verschil met een normale begraafplaats is dat er bij het graf geen grafstenen of ornamenten staan, dit is verboden. Wel kunt u een gedenkboom, een kei of een houten plaatje laten plaatsen. Alleen materialen welke na verloop van tijd zullen vergaan zijn toegestaan, het graf zal dan ook na een tijd alleen nog via de GPS te vinden zijn.

Eeuwige grafrust

Anders dan op een normaal kerkhof worden de natuurbegraafplaatsen nooit geruimd na een bepaalde tijd. Als de natuurbegraafplaats vol is dan zal deze altijd behouden blijven als natuurgebied. Op een natuurbegraafplaats hebben de overledene een eeuwige grafrust. Dit is voor veel mensen een geruststellend idee.

Concurrentie normale begraafplaats

Door de toenemende populariteit van de natuurbegraafplaatsen vrezen enkele reguliere begraafplaatsen in de toekomst klandizie mis te gaan lopen. Volgens de branchevereniging is dit niet nodig. Iemand die kiest voor een natuuruitvaart zou ook kunnen kiezen voor een crematie maar kiest niet voor een reguliere begrafenis.

Uitvaartverzekering

Als u nog een uitvaartverzekering wilt afsluiten dan doet u er goed aan om bij het vergelijken erop te letten dat de verzekeraar ook een natuur begrafenis aanbiedt. Niet alle uitvaartverzekeraars hebben deze mogelijkheid.