Welke uitvaartverzekering past bij mij?

Welke uitvaartverzekering past er bij u en waar ligt dat aan? Een kapitaalverzekering of toch een natura verzekering? Wat zijn de verschillen daar tussen en hoe maakt u de beste keuze voor een uitvaartverzekering?

Lastige vragen, waar u gelukkig eenvoudig antwoord op kunt krijgen. We zetten alle varianten naast elkaar, zodat u een beter beeld krijgt bij wat er het best aansluit bij uw voorkeuren.

Welke uitvaartverzekering

Geen zorgen voor de nabestaanden

Allereerst de natura verzekering, omdat die erg populair is. U kiest er in dat geval voor om met de uitvaartverzekeraar af te spreken dat zij de uitvaart voor u regelen.

Uw nabestaanden hoeven daar zelf maar zo min mogelijk mee aan de slag. In plaats daarvan neemt de uitvaartverzekeraar het contact met de uitvaartverzorger uit handen. U maakt op voorhand met hen afspraken over hoe de uitvaart eruit moet gaan zien.

Hier staat aan de andere kant tegenover dat de uitvaartverzekeraar over het algemeen afspraken heeft gemaakt met de verschillende uitvaartverzorgers. Dat betekent dat u daar terecht kunt. Buiten de verzekering om zijn de mogelijkheden beperkt, of de nabestaanden dienen daarvoor bij te betalen.

U heeft wat minder vrijheid, maar daar staat tegenover dat de nabestaanden zich volledig kunnen richten op het emotionele verlies dat ze net hebben geleden.

Voordeel: alles geregeld zonder zorgen voor de nabestaanden
Nadeel: minder vrijheid in keuze voor een uitvaartverzorger

Maximale flexibiliteit en vrijheid

Aan de andere kant is er de kapitaal uitvaartverzekering. In dat geval hebben uw nabestaanden meer vrijheid en flexibiliteit. Ze krijgen van de verzekeraar een kapitaal uitgekeerd, dat ze kunnen gebruiken om een uitvaart aan te kopen.

Dat kunnen ze doen bij een uitvaartverzorger naar keuze. Bovendien kunnen ze aan de hand van uw wensen eventuele extra’s bijkopen, u bent niet gebonden aan afspraken met een verzekeraar.

Uiteraard zit er ook een nadeel aan deze vorm. De nabestaanden dienen er namelijk zelf voor te zorgen dat ze de uitvaart organiseren met de uitvaartondernemer. Bovendien dient u op voorhand met hen overeen te komen hoe de uitvaart eruit moet komen te zien.

U dient er dus zelf voor te zorgen dat er afspraken op papier komen te staan of dat uw nabestaanden daar op een andere manier goed van op de hoogte zijn.

Voordeel: maximale vrijheid en flexibiliteit
Nadeel: meer verantwoordelijkheid voor nabestaanden en uzelf

U kunt aan de hand van de voor- en nadelen zelf een keuze maken uit de beide mogelijkheden. Het is in ieder geval verstandig om de uitvaartverzekering al op jonge leeftijd af te sluiten. Daarmee zorgt u voor een lage premie, omdat het risico op overlijden op het moment van afsluiten nog erg klein is.

Combinatie van beide

Een combinatie uitvaartverzekering is een veel afgesloten verzekering. Bij dit type verzekering worden de producten en diensten voor uw uitvaart verzorgd en is er een extra te besteden geldbedrag. Met dit bedrag kunnen uw nabestaanden aanvullende wensen laten uitvoeren.

De combinatie uitvaartverzekering kunt u bij zowel Monuta als DELA afsluiten.

Het grote voordeel om u op deze wijze te verzekeren is dat ten eerste alles geregeld zal worden (natura verzekering) en er de vrijheid (kapitaal verzekering) is om extra wensen te laten vervullen.