Weet u de uitvaartwensen van uw partner?

Over de dood praten we niet graag, het gesprek over de uitvaartwensen zal dan ook niet snel aan de keukentafel besproken worden. Er heerst nog altijd een taboe om te praten over de eigen uitvaart.

Weet u of uw partner begraven of gecremeerd wenst te worden? Welke muziek u partner op zijn of haar uitvaart wil laten spelen?

Het is niet het leukste onderwerp om over te praten, maar het is zeker verstandig om het toch eens te bespreken zodat er een uitvaart georganiseerd kan worden zoals u of uw partner het wenst.

Uitvaartwensen partner

Begraven of cremeren

Iedereen heeft zijn eigen wensen met betrekking tot de uitvaart. De een heeft voorkeur om begraven te worden en de ander kiest toch voor een crematie. Het is dan ook belangrijk om de mensen in uw omgeving op de hoogte te brengen van uw uitvaartwensen of om deze vast te leggen.

Veel mensen weten niet of hun partner begraven of gecremeerd wil worden. Er is nooit over gesproken. Dit komt ook voor bij veel oudere mensen terwijl dit de groep is die er hoogstwaarschijnlijk eerder mee te maken zal krijgen.

De muziekkeuze, het wel of niet begraven op een natuurbegraafplaats, het soort rouwvervoer en de locatie van de uitvaart komen al bijna helemaal niet ter sprake.

Maar liefst 71% van de Nederlanders weet niet of zijn of haar partner begraven of gecremeerd wil worden, blijkt uit onderzoek onder 1500 ondervraagden.

In de leeftijdsgroep 30 – 40 jaar wist 80% niet of de partner begraven of gecremeerd wil worden. In leeftijdscategorie 60 – 70 jaar weet meer dan de helft niet wat de uitvaartwensen van de partner zijn.

Ondanks dat er niet of weinig over gesproken wordt, zou 87% het erg vinden als ze gecremeerd zouden worden terwijl begraven hun voorkeur heeft. Dit geldt ook andersom, dus begraven terwijl ze gecremeerd willen worden.

Vastleggen en bespreekbaar maken

Het bespreekbaar maken van uw wensen met betrekking tot uw uitvaart hoeft niet heel ingewikkeld of lastig te zijn. U kunt over dit onderwerp het gesprek aangaan, maar u kunt het ook luchtig houden door het tussen neus en lippen door te geven als het gesprek toevallig over de dood gaat.

Voor veel mensen is de stap om het uit te spreken te groot en daarom leggen ze het vast op papier of digitaal.

Het vastleggen van de wensen is een goede manier om een passend afscheid te krijgen. U kunt namelijk bij de uitvaartverzekeraar vastleggen wat u wel en niet wilt tijdens uw afscheid. Naast de keuze voor het begraven of cremeren kunt u ook de muziekkeuze en of u een uitgebreide of een uitvaart in besloten kring wenst vastleggen.

Bij de uitvaartverzekeraars Monuta en DELA kunt u digitaal en op papier vastleggen of u begraven of gecremeerd wilt worden. U kunt dit navragen bij uw eigen uitvaartverzekeraar hoe dit in zijn werk gaat.

Verder kunt u allerlei wensen vastleggen, zodat uw nabestaanden geen lastige beslissingen hoeven te nemen als het eenmaal zover is.

Waarom is het belangrijk om uw uitvaartwensen te delen?

  • Door uw uitvaartwensen te delen, kunt u zelf beslissingen nemen over hoe uw afscheid wilt nemen. U hebt de mogelijkheid om uw uitvaart aan te passen aan uw persoonlijke voorkeuren, waardoor het een betekenisvolle en passende viering van uw leven kan worden.
  • Wanneer u uw uitvaartwensen vooraf kenbaar maakt, neemt u een last weg bij uw nabestaanden. Ze hoeven niet te gissen of te speculeren over wat u gewenst zou hebben. Dit kan de emotionele last verminderen en hen helpen bij het nemen van beslissingen tijdens een moeilijke periode.
  • Door uw uitvaartwensen te delen, voorkomt u potentieel familieconflicten. Familierelaties kunnen onder druk komen te staan als er meningsverschillen ontstaan over hoe de uitvaart moet worden geregeld. Door uw wensen duidelijk te maken, helpt u conflicten te voorkomen en de harmonie binnen de familie te behouden.
  • Het kennen van uw uitvaartwensen kan ook helpen bij financiële planning. U kunt de kosten van de uitvaart inschatten en bepalen of u specifieke wensen hebt die extra financiering vereisen. Dit stelt u in staat om financiële maatregelen te treffen, zoals het afsluiten van een uitvaartverzekering of het opzijzetten van geld, zodat uw nabestaanden niet met onverwachte kosten worden geconfronteerd.

Conclusie

Het is raadzaam om uw uitvaartwensen schriftelijk vast te leggen en deze te delen met een vertrouwenspersoon, zoals een familielid, vriend of advocaat. Zo kunnen uw wensen worden gerespecteerd en uitgevoerd zoals u dat wenst. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden moeilijke beslissingen moeten nemen over uw uitvaart.