Zijn uitvaartkosten aftrekbaar voor de belasting?

Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk hoe het zit met de fiscale aftrekbaarheid van begrafeniskosten. Men vraagt zich af of de kosten voor een begrafenis of crematie aftrekbaar zijn voor de belasting.

Op deze pagina proberen wij over dit vraagstuk voor eens en altijd duidelijkheid te verschaffen.

Uitvaartkosten aftrekbaar

Begrafeniskosten aftrekbaar?

Als u met de begrafeniskosten de premie bedoeld die u aan de uitvaartverzekeraar betaalt, dan moeten we u helaas teleurstellen. Deze ‘kosten’ kunt u bij de belastingaangifte niet opgeven als kostenpost.

Eerder was dit wel mogelijk, maar sinds 2009 is deze mogelijkheid komen te vervallen.

Wat wel aftrekbaar is dat zijn de kosten die nabestaanden voor een begrafenis of crematie maken. Daar leest u hieronder meer over.

Nabestaanden kunnen begrafeniskosten fiscaal aftrekken

Alle kosten die nabestaanden maken voor een uitvaart van iemand die hun dierbaar is, zijn fiscaal aftrekbaar. Deze kosten mogen opgegeven worden bij de aangifte voor de erfbelasting.

Let op: Dit geldt alleen voor de kosten die nabestaanden daadwerkelijk zelf maken. Omdat niet iedereen een uitvaartverzekering heeft afgesloten, komt het met regelmaat voor dat uitvaartkosten geheel voor de rekening van de nabestaanden komen.

Tel daarbij op dat er ook veel uitvaartpolissen verouderd en dus niet geïndexeerd zijn. Een verouderde polis dekt dan niet de totale kosten van een uitvaart. In dat geval moeten familieleden bijspringen om bepaalde zaken te betalen.

De volgende kosten zijn fiscaal aftrekbaar als deze niet gedekt worden door de uitvaartverzekering:

  • Het opbaren
  • De begrafeniskist
  • Bloemen
  • De afscheidsplechtigheid
  • Kleding voor en verzorging van de overledene
  • Grafsteen en plaatsen grafsteen
  • Herdenkingsdienst of kerkdienst (huur en kosten sprekers) tot 1 jaar na het overlijden

In enkele gevallen toch fiscaal voordeel mogelijk

Voor de meeste mensen zal dit niet gelden, omdat zij een traditionele uitvaartverzekering hebben afgesloten. Maar in enkele gevallen is het toch mogelijk om te profiteren van belastingvoordeel.

Dit is bijvoorbeeld het geval indien u gekozen heeft voor een ‘koopsom uitvaartverzekering‘. Bij dit type verzekering betaalt u als verzekerde direct (dus in één keer) het bedrag dat nodig is om de kosten voor de uitvaart te dekken.

Hetzelfde geldt wanneer er gekozen is voor een ‘uitvaartdeposito‘. U maakt in zo’n geval een bedrag over naar een spaarrekening en deze wordt vervolgens geblokkeerd. U kan dan niet meer bij het geld komen en over het bedrag dat u heeft weggezet ontvangt u rente.

Mocht u de uitvaart volledig zelf bekostigen, dus geen gebruik maken van een verzekering of deposito, dan valt de uitvaart wel onder aftrekbare kosten.

Belastingvrij – Eigen vermogen box 3

Maakt u gebruik van een uitvaartdeposito of een koopsom uitvaartverzekering om de kosten voor een uitvaart te kunnen dekken? Goed nieuws! U hoeft dan over de eerste €7.444 geen vermogensrendementsheffing te betalen.

Is de waarde van al uw polissen gelijk aan of lager dan €7.444? In dat geval valt de polis geheel onder de vrijstelling. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u de website van de Belastingdienst raadplegen.

Veelgestelde vragen

Welke begrafeniskosten zijn aftrekbaar?

Bij de aangifte erfbelasting zijn enkele uitvaartkosten aftrekbaar. Zoals de kleding voor en verzorging van de overledene, rouwadvertenties, bloemen, urn of kist, de grafsteen, de koffietafel, huur van de aula en de herdenkingsdienst.

Is de premie voor de uitvaartverzekering aftrekbaar?

Nee, de premie voor de uitvaartverzekering is sinds 2009 niet meer aftrekbaar van de belasting.