Uitvaart wordt steeds uitbundiger

Uitvaarten waren jaren geleden een sobere aangelegenheid waarin men in het zwart gekleed ging en na de uitvaartplechtigheid koffie met een plakje cake geserveerd kreeg. Deze traditionele uitvaart gewoontes verdwijnen steeds meer naar de achtergrond.

De wensen met betrekking tot de uitvaart worden informeler en het grootste gedeelte van de Nederlanders verkiest een crematie boven een begrafenis. De wensen zijn sterk afhankelijk van de leeftijd en de provincie waar men woont.

Uitbundige uitvaart

Een uitvaart met een toost op het leven

Op steeds meer uitvaarten wordt de traditionele kop koffie met het plakje cake vervangen door een borrel met wat hapjes. Er mag volgens veel Nederlanders na de uitvaart worden “getoost op het leven”.

Zwarte kleding, klassieke muziek en professionele dragers voor de kist, zo ging dat bij een traditionele uitvaart. Tegenwoordig komen er DJ’s om de favoriete housebeats ten gehore te brengen, zijn het vaak de familie of vrienden van de overledene die de kist dragen en de keuze voor kleding wordt helemaal vrij gelaten.

De tradities worden losgelaten en iedere uitvaart krijgt zijn eigen karakter en is helemaal aangepast aan de wensen van de overledene.

Er is ook een verschuiving in de locaties waar de uitvaarten worden georganiseerd. Waar het vroeger vaak de kerk was, kiezen mensen er nu in veel gevallen voor een eigen locatie. De locatie kan een café, discotheek, het strand of op een boot zijn.

Crematie steeds populairder

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om gecremeerd te worden. In 2019 gaf 70 procent aan gecremeerd te willen worden, in 2023 was dit opgelopen naar 77 procent. Van de mensen in de leeftijdscategorie 18-30 zegt 90,2 procent te kiezen voor een crematie. In de categorie 75 jaar en ouder is dit percentage een stuk lager, namelijk 53,3 procent.

In de provincie Flevoland is cremeren het meest populair, daar kiest 85,9 procent ervoor. In Overijssel is cremeren het minst populair, slechts 63,3 procent geeft de voorkeur aan een crematie.

Een reden voor deze keuze is bij veel mensen het prijskaartje, een begrafenis is vaak duurder. Een gedeelte van de ondervraagden wil de nabestaanden niet opzadelen met het onderhoud van het graf.

Gesloten kist

Uit het onderzoek wat is uitgevoerd door uitvaartverzekeringwijzer.net waarbij 2300 mensen zijn ondervraagd, kwam ook naar voren dat de meeste Nederlanders (83 procent) liever een gesloten kist willen tijdens de uitvaart. Groningen is hierop een uitzondering, daar wil 48,3 procent een open kist.