Is overstappen uitvaartverzekering interessant?

U kunt ervoor kiezen om over te stappen naar een andere uitvaartverzekering, maar dit is niet altijd interessant. Om te voorkomen dat u veel geld verliest bij het overstappen, raden wij u aan om uw opties goed te onderzoeken. Pas als u zeker weet dat overstappen inderdaad (financieel) interessant is, maakt u de daadwerkelijke overstap.
Op deze pagina leest u meer over het overstappen van een uitvaartverzekering. Zo leest u waarom u ervoor kunt kiezen om over te stappen, maar ook waarom u dit in veel gevallen beter niet kunt doen. Tot slot geven we u meer informatie over het daadwerkelijke overstappen, als u de stap toch wilt maken.

Waarom overstappen?

Als u niet tevreden bent met uw uitvaartverzekering en/of de verzekeraar achter uw uitvaartverzekering, kunt u ervoor kiezen om over te stappen. Uw oude verzekering wordt opgezegd en u sluit een nieuwe verzekering af, bij dezelfde verzekeraar of bij een andere partij. Door een verzekering en/of verzekeraar te zoeken die beter bij u past, profiteert u van de overstap.

Hoe vroeger u overstapt, des te langer u van uw keuze kunt genieten. Uw uitvaartverzekering sluit u namelijk niet voor enkele jaren af, maar hopelijk voor vele tientallen jaren. Hoe eerder u overstapt van uitvaartverzekering en/of verzekeraar, des te langer u hier profijt van heeft.

Overstappen: vaak financieel niet interessant

Wilt u graag overstappen van uitvaartverzekering? Dan hebben we slecht nieuws voor u. Voor de meeste mensen is overstappen namelijk (financieel) niet interessant. U heeft uw uitvaartverzekering niet voor even afgesloten, maar hopelijk voor vele jaren. Tijdens de lange looptijd van uw verzekering, is er sprake van premies en van kosten. Deze verdeelt de verzekeraar over de totale looptijd van de verzekering.

Wilt u overstappen, dan loopt u het risico dat u de kosten van de verzekering in één keer moet betalen. De verzekeringsmaatschappij verplicht u simpelweg om de kosten waar de verzekeraar in de toekomst nog mee te maken krijgt door uw verzekering, af te kopen.

Moet u inderdaad de kosten van uw uitvaartverzekering afbetalen om over te kunnen stappen, dan blijft er minder van uw opgebouwde kapitaal over. De kosten worden namelijk van het kapitaal van uw uitvaartverzekering afgetrokken. Als u eenmaal komt te overlijden, heeft u door het overstappen veel minder geld gespaard voor uw uitvaart. Dit betekent dat uw nabestaanden minder geld krijgen om uw uitvaart te regelen.

Uw uitvaartverzekering premievrij maken

Overstappen is bijna nooit (financieel) interessant, maar het kan wel de moeite waard zijn om uw uitvaart premievrij te maken. Als u uw uitvaart premievrij maakt, betaalt u geen premie meer. Dit betekent dat u elders een nieuwe uitvaartverzekering af kunt sluiten.

Als u uw uitvaartverzekering premievrij maakt en komt te overlijden, krijgen uw nabestaanden minder geld. Dit komt omdat het totale bedrag dat u niet aan premie heeft betaald, plus eventueel een bepaald percentage aan rente, van uw uitkering wordt gehaald. Het is belangrijk hier rekening mee te houden. Maakt u uw uitvaartverzekering premievrij, dan raden wij u aan een nieuwe verzekering af te sluiten. Zo krijgen uw nabestaanden na uw overlijden toch een mooi bedrag om uw afscheid te bekostigen.

Let op: het premievrij maken van uw uitvaartverzekering is iets anders dan overstappen. Bij overstappen betaalt u namelijk de kosten van de verzekeraar, zodat u klant kunt worden bij een andere uitvaartverzekeraar. Bij het premievrij maken van uw verzekering zorgt u ervoor dat u geen premie meer hoeft te betalen. Hierdoor is overstappen uiteindelijk wel mogelijk, maar het is zeker niet hetzelfde.

Een expert raadplegen

Wij raden u aan een expert te raadplegen als u mogelijk van uitvaartverzekering over wil stappen of als u uw verzekering premievrij wil maken. Een expert kan namelijk uitrekenen of overstappen interessant is voor u, simpelweg door de totale kosten van het overstappen te berekenen. Is overstappen niet interessant, maar wilt u wel een andere uitvaartverzekering afsluiten? Dan kan de expert voor u berekenen of het premievrij maken van uw verzekering mogelijk wel interessant is voor u. Is dit het geval, dan kunt u ervoor kiezen om op deze manier over te stappen.

Het advies van de expert is niet bindend. Als de expert u aanraadt om toch bij uw verzekeraar te blijven, kunt u ervoor kiezen zijn advies te negeren. Houd er wel rekening mee dat u in dit geval de hoge kosten van het overstappen, zoals gepresenteerd door de expert, moet betalen. Zonder de kosten van het overstappen te betalen, is het niet mogelijk een andere verzekering af te sluiten.

U kunt ook het advies van de expert ter harte nemen. Als het echt veel geld kost om een andere verzekering af te sluiten, is het simpelweg interessanter om toch bij uw uitvaartverzekeraar te blijven. U bent misschien niet helemaal tevreden over uw verzekering en/of verzekeringsmaatschappij, maar het is ook zonde om hoge overstapkosten te moeten betalen.

Toch overstappen: zo werkt het

Wilt u toch overstappen van uitvaartverzekering? Dan volgt u de volgende stappen.

Stap 1: zoek een nieuwe uitvaartverzekering
Het is belangrijk een verzekering te zoeken die écht bij u past en die aangeboden wordt door een verzekeringsmaatschappij waar u graag klant wil worden. U wilt namelijk niet nog een keer over moeten stappen van uitvaartverzekering. Door verzekeringen met elkaar te vergelijken, vindt u de beste verzekering met de aantrekkelijkste maandelijkse premie.

Stap 2: zeg uw verzekering op
Als u een nieuwe verzekering heeft gevonden, kunt u uw oude verzekering opzeggen. U kunt uw verzekering nu afkopen (de standaard manier van overstappen), maar u kunt uw verzekering ook premievrij maken. Een expert kan u adviseren welke optie het beste is voor u.

Stap 3: een nieuwe verzekering afsluiten
Als u uw verzekering heeft opgezegd, kunt u uw nieuwe uitvaartverzekering afsluiten. Wij raden u aan dit direct te doen, zodat u gewoon verzekerd blijft. Als u de bevestiging van uw nieuwe uitvaartverzekering ontvangen heeft van uw nieuwe verzekeraar, bent u weer goed verzekerd voor uw uitvaartkosten.

Monuta

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

Premielooptijd

tot 85 jaar

€9,79

Bekijken
DELA

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Nee

Premielooptijd

Levenslang

€7,99

Bekijken
Yarden

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 21 jaar

Premielooptijd

Tot 85 jaar

€9,79

Bekijken
Ardanta

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

Premielooptijd

Tot 80 jaar

€9,73

* Bekijken
PC Uitvaart

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

Premielooptijd

Tot 80 jaar

€9,79

* Bekijken