Overstappen van uitvaartverzekering

Wilt u overstappen van uitvaartverzekering, maar weet u niet hoe het werkt en welke stappen u moet nemen?

Wij zullen u het hier uitleggen en geven tips over hoe u op een verstandige manier kunt overstappen van uitvaartverzekering.

Overstappen doet u als u niet tevreden bent over bepaalde voorwaarden of de premie van uw huidige verzekeraar.

We stappen met alle verzekeringen simpel over van de ene naar de andere verzekeraar, maar bij de begrafenisverzekering is de gemiddelde consument toch wat huiverig.

Hoe kunt u overstappen? U leest het in dit artikel.

Overstappen uitvaartverzekering

Waarom overstappen van uitvaartverzekering?

Als u niet tevreden bent met uw huidige uitvaartverzekering en/of de verzekeraar achter uw uitvaartverzekering, kunt u ervoor kiezen om over te stappen.

Enkele redenen om over te stappen zijn:

 • U wilt een verzekering met een lagere premie
 • U wilt een uitvaartpolis samen met uw partner
 • U bent niet tevreden met de voorwaarden van de uitvaartverzekering

Uw huidige verzekering moet u afkopen en hiervoor ontvangt u een geldbedrag. Dit bedrag kunt u in de nieuwe verzekering stoppen. Let er bij de keuze van een nieuwe uitvaartverzekeraar wel op of er een mogelijkheid is om het afgekochte bedrag in zijn geheel te kunnen storten in de nieuwe verzekering.

Afkopen en overstappen

U moet er rekening mee houden dat voor het afkopen van de begrafenisverzekering kosten berekend worden door de verzekeraar. Bereken dus vooraf of het wel loont om over te stappen naar een nieuwe uitvaartverzekering.

U kunt natuurlijk altijd een overstap maken, doordat u niet tevreden bent met de huidige verzekeraar of omdat u ergens anders een behoorlijk lagere premie betaald.

U moet er ook goed op letten dat als u wilt overstappen voor een lagere premie u kijkt naar de premie die u op uw leeftijd gaat betalen bij de nieuwe verzekeraar want hoe ouder u bent, hoe meer premie u zult moeten betalen.

Voordat u gaat overstappen van begrafenisverzekering gaat u eerst de verschillende uitvaartverzekeraars vergelijken en vergelijkt u de uitvaartverzekeringen welke deze verzekeraars aanbieden.

Afkopen uitvaartverzekering

Als u gaat overstappen dan kunt u de verzekering opzeggen en de opgebouwde waarde laten uitbetalen, dit heet afkopen, u moet er wel rekening mee houden dat u in dit geval niet meer verzekerd bent en mocht u komen te overlijden de nabestaanden geen uitvaartkosten vergoed krijgen.

Het afkopen van uw bestaande begrafenisverzekering doet u door een brief te schrijven naar de huidige verzekeraar, vergeet daarin niet uw polisnummer te vermelden.

Uw uitvaartverzekering premievrij maken

U kunt er ook voor kiezen om naast u huidige verzekering een nieuwe af te sluiten. Premievrij maken van een uitvaartverzekering doet u als, u te veel kosten moet betalen voor het afkopen van de verzekering, maar toch een nieuwe verzekering wilt afsluiten.

Uw uitvaartverzekering premievrij maken, betekent dat u stopt met het betalen van de premie en hierdoor zal bij overlijden de uitkering lager zijn dan dat u de premie niet vrij had gemaakt.

Een ook bij het premievrij maken van de polis zal de verzekeraar een bedrag in rekening kunnen brengen, verder zijn er verzekeraars waar er jaarlijks een bepaald percentage van het opgebouwde kapitaal in mindering wordt gebracht.

Voordelen overstappen

 • Mogelijkheid tot het verkrijgen van betere polisvoorwaarden.
 • Geld besparen door over te stappen naar een verzekering met lagere premies.
 • Een verzekering vinden die een bredere dekking biedt voor een vergelijkbare of lagere premie.

Nadelen overstappen

 • Bij het overstappen kan het zijn dat u de opgebouwde waarde van uw huidige verzekering voor een flink deel verliest.
 • Nieuwe verzekeringen kunnen wachttijden (carenzjaren) hebben voordat bepaalde dekkingen ingaan.
 • Het overstapproces kan administratieve lasten met zich meebrengen, zoals het opzeggen van de oude verzekering en het afsluiten van de nieuwe.

Overstappen uitvaartverzekering verstandig?

Het overstappen van begrafenisverzekering is in veel gevallen niet de verstandigste keuze, dit omdat u altijd geld zult verliezen. Maar als de reden om over te stappen is dat u bij de nieuwe verzekeraar met betere voorwaarden verzekerd bent om uw persoonlijke wensen te laten uitvoeren dan is het overstappen een goede optie.

Hopelijk maakt u de juiste keuze als u gaat overstappen van begrafenisverzekering en vindt u de verzekeraar die uw uitvaartwensen kan laten uitkomen.

Hoe kunt u overstappen?

Wilt u toch overstappen van uitvaartverzekering? Dan moet u de onderstaande stappen doorlopen.

Stap 1: zoek een nieuwe uitvaartverzekering

Het is belangrijk een verzekering te zoeken die écht bij u past en die aangeboden wordt door een verzekeringsmaatschappij waar u een goed gevoel bij heeft. U wilt namelijk niet nog een keer over moeten stappen van uitvaartverzekering. Door verzekeringen met elkaar te vergelijken, vindt u de beste verzekering met de aantrekkelijkste maandelijkse premie.

Stap 2: huidige uitvaartverzekering afkopen

Als u een nieuwe uitvaartverzekering heeft gevonden, kunt u uw oude verzekering afkopen. U kunt uw verzekering nu afkopen (de standaard manier van overstappen), maar u kunt uw verzekering ook premievrij maken. Een expert kan u adviseren welke optie het beste is voor u.

Stap 3: een nieuwe verzekering afsluiten

Als u uw verzekering heeft opgezegd, kunt u uw nieuwe uitvaartverzekering afsluiten. Wij raden u aan dit direct te doen, zodat u gewoon verzekerd blijft. Als u de bevestiging van uw nieuwe uitvaartverzekering ontvangen heeft van de verzekeraar, bent u weer goed verzekerd voor uw uitvaartkosten.

Waar moet u opletten?

 • Let op de afkoopwaarde van de huidige verzekering en eventuele kosten die daarmee gepaard gaan.
 • Vergelijk de dekking, premies en voorwaarden van de nieuwe verzekering om ervoor te zorgen dat deze beter aansluit bij uw behoeften en wensen.
 • Informeer ook naar eventuele fiscale gevolgen en overweeg indien nodig advies in te winnen van een financieel adviseur.

Vergelijk en direct overstappen

Michel is auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van uitvaartverzekeringen. Sinds 2015 deelt hij zijn expertise en controleert alle content voor Uitvaartdirekt.nl.

Linkedin