Kosten voor een begrafenis in Spanje

Met ruim 46 miljoen mensen is de bevolking van Spanje vele malen groter dan die van Nederland. Er overlijden dan ook veel meer mensen per jaar. Ieder jaar zijn dat er ongeveer 400.000 en het merendeel van de mensen in Spanje wordt na overlijden begraven.

Vorig jaar was het percentage mensen die begraven werden 60 procent tegen 40 procent waarbij gekozen werd voor een crematie. Ondanks dat begraven een stuk populairder is zal dit over nog geen 10 jaar geheel anders zijn, zo is de voorspelling.

Dit heeft alles te maken met de kosten. Wij leggen in dit artikel uit wat de kosten voor een uitvaart in Spanje zijn.

Overlijden Spanje

Overlijden in het buitenland

Overlijden in het buitenland, u denk er liever niet aan als u lekker op vakantie bent. Toch zou u er even bij stil moeten staan. Doordat er ook veel Nederlanders in Spanje wonen kiezen zij er ook vaak voor om in Spanje begraven te worden.

Om die reden vragen steeds meer mensen zich af “wat kost een uitvaart in Spanje?”. U kunt er natuurlijk ook vooraf voor kiezen om overgebracht te worden naar Nederland, maar hiervoor lopen de kosten behoorlijk op. U zult dus voor u naar Spanje gaat een goede reisverzekering af moeten sluiten.

Sluit voor u naar Spanje gaat een goede reisverzekering af en controleer of uw uitvaartverzekering de kosten voor een uitvaart in Spanje zal vergoeden.

Binnen 24 uur begraven

Anders dan in Nederland zal een overledene veel sneller begraven worden. In de meeste gevallen zal de uitvaart al binnen 24 uur plaats vinden. Tijd om rouwkaarten te versturen is er dan ook niet. Wat men in plaats van de rouwkaarten wel doet, is een advertentie plaatsen in de plaatselijke krant.

Hiervoor hoeft niet betaald te worden. Het overlijden wordt dan ook meestal via via door gegeven. Mocht er een verzoek komen om de uitvaart uit te stellen omdat er bijvoorbeeld familie uit het buitenland overkomt dan zal het lichaam gebalsemd worden. In dat geval kan de uitvaart dagen later plaats vinden.

Uitvaartwensen

Als u in Spanje gaat wonen dan is het raadzaam om vooraf duidelijk te maken wat uw uitvaartwensen zijn. Als u dit niet doet dan is de kans groot dat de Spaanse autoriteiten de beslissing voor u nemen. In de meeste gevallen zult u dan gecremeerd worden aangezien dit goedkoper is.

Kosten uitvaart

Als men in Spanje gecremeerd wordt dan kost dit gemiddeld 470 euro en dit is een heel stuk minder dan de kosten voor een begrafenis. Als men namelijk begraven wenst te worden dan kost dit in Spanje ongeveer 3.500 euro.

Uiteraard kunnen de kosten voor het begraven oplopen naarmate de wensen uitgebreider zijn. Ook de provincie en de gemeente waarin men begraven wenst te worden spelen een rol bij de kosten. Dit is niet anders dan in Nederland. Om een voorbeeld te noemen een eenvoudig graf in Murcia kost 86 euro terwijl dit in Madrid bijna 1.700 euro kost.

Prijzen begraven in verschillende steden

Dat er een behoorlijk verschil in de kosten zit tussen de steden dat is duidelijk. Hieronder ziet waar u het goedkoopst begraven en waar het duurst begraven kunt worden.

Het goedkoopst is het met 2.261 euro in Cuenca, daarna komt Santa Cruz de Tenerife met 2.397 euro. Begraven worden in Málaga kost ongeveer 2.665 euro en in Valencia kost dit 3.181 euro. In de grotere steden zoals Madrid en Barcelona moet er respectievelijk 4.765 euro en 6.441 euro betaald worden om begraven te worden.

Kist

Een kist in Spanje kost tussen de 800 en 1000 euro. U kunt het zo duur maken als dat u zelf wilt. In Spanje zijn er ook genoeg mogelijkheden als het gaat bij de keuze voor een kist.

Nis

Mensen die begraven worden in Spanje komen in een nis te liggen, dit is een muur van meerdere graven. Om in een nis te komen liggen zal deze voor een langere periode afgehuurd moeten worden. U moet hierbij denken aan een periode van tientallen jaren.

Onderhoudskosten
Net als bij het begraven is de prijs ook afhankelijk van de provincie en de gemeente. In de ene gemeente zal er 150 euro betaald moeten worden terwijl dit in een andere 750 euro per jaar kan zijn.

Bovenop deze kosten komen nog de onderhoudskosten die variëren tussen de 60 en 300 euro per jaar.
Bij een nis kan ook een grafsteen geplaatst worden, deze wordt neergezet nadat de nis gesloten is. De prijzen zijn erg verschillend, maar u moet rekenen op een minimaal bedrag van 250 euro.

Uitvaartcentrum

Ook in Spanje komen de nabestaanden na de uitvaart bij elkaar in de rouwkamer van een uitvaartcentrum. De kosten om deze af te huren beginnen bij 500 euro. Als u wilt dat er extra faciliteiten geregeld worden dan zal hier extra voor betaald moeten worden.

Rouwvervoer

Om de overledene naar de begraafplaats of het crematorium te vervoeren zal er een lijkwagen gehuurd moeten worden. De kosten in Spanje voor het vervoer zijn gemiddeld 500 euro.

Administratieve kosten
Buiten deze kosten komen er ook nog administratieve kosten bij. U moet hierbij denken aan kosten voor het overlijdensregister en er moet een medisch certificaat van overlijden opgesteld worden. Al deze administratieve kosten lopen al snel op naar een bedrag van ongeveer 150 euro.

Of een uitvaart in Spanje ook gedekt wordt door uw huidige uitvaartverzekering zou u vooraf moeten nakijken. Ondanks dat een uitvaart in Spanje goedkoper is dan in Nederland lopen de kosten toch ook in de duizenden euro’s.