DELA neemt Yarden toch over

Uitvaartverzekeraar- en verzorger DELA neemt branchegenoot Yarden toch over. Vorig jaar waren de twee uitvaartverzekeraars ook al in gesprek, maar toen trok DELA zich na meer dan een jaar onderhandelen terug.

De financiële onzekerheid nadat bekend werd dat Yarden zijn verplichtingen niet kon nakomen was destijds te groot voor de Eindhovense uitvaartverzekeraar DELA om de overname te laten doorgaan.

Door de financiële situatie was het al enige tijd niet meer mogelijk om een verzekering bij Yarden af te sluiten.

Versoberde voorwaarden

Door de slechte financiële situatie waarin Yarden verkeerd heeft het de polisvoorwaarden van een groep verzekerden versoberd. Natura polishouders die een uitvaartverzekering hadden afgesloten om de gehele uitvaart mee te bekostigen kregen door de gestegen kosten nog maar een uitvaart tot een maximum bedrag.

Een groep verzekerden besloot hierdoor naar de rechter te stappen om de versobering van de polis aan te vechten.

Yarden in gelijkgesteld

Inmiddels is Yarden door de rechter en klachteninstituut Kifid in het gelijk gesteld. De rechtszaak die de Consumentenbond wilde starten tegen Yarden is ook van de baan. Hierdoor is het voor DELA mogelijk om Yarden alsnog over te nemen.

Goed nieuws voor verzekerden

Voor de 390.000 natura polishouders is de overname goed nieuws. DELA heeft laten weten de premies van deze polishouders de komende 10 jaar te bevriezen indien ze gebruikmaken van het eigen uitvaartbedrijf.

1 miljoen euro beschikbaar
Voor een groep schrijnende gevallen zal er een pot van 1 miljoen euro beschikbaar komen om de al bijbetaalde kosten te compenseren. Hier heeft de Consumentenbond zich sterk voor gemaakt.

DELA beste overnamekandidaat

Nadat de financiële situatie van Yarden verslechterde heeft het DELA verzocht begin dit jaar de onderhandelingen te hervatten. Peter de Groot van Yarden laat weten erg blij te zijn met de overname.

Yarden was ook al in gesprek met andere kandidaten, maar DELA had toch de beste papieren om de uitvaartverzekeraar uit Almere over te nemen.

Grootste uitvaartverzekeraar van Nederland

Zodra de overname is afgerond zal er een uitvaartonderneming ontstaan met vijf miljoen verzekerden. Hiermee is DELA in een keer de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland. Door de overname zal straks 1 op de 4 uitvaarten worden verzorgd door de Eindhovense coöperatie.

Kostenbesparing door overname
Directeur Doeve van DELA laat weten dat de krachtenbundeling voor zowel de verzekerden van Yarden en DELA positief zal uitpakken. Door de overname zal de jaarlijkse premieverhoging voor de verzekerden van DELA lager uitvallen door de kostenbesparing die de overname oplevert.

De kosten kunnen worden verlaagd door de gezamenlijke inkoop en het gebruik van crematoria van Yarden.

Goedkeuring Autoriteit Consument en Markt (ACM)
De overname zou in het gunstigste geval aan het einde van de zomer afgerond kunnen worden. Hiervoor moet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de overname nog wel goedkeuren.

DELA zal na de overname een beperkt aantal crematoria moeten afstoten. Het zou anders met een marktaandeel van meer dan veertig procent in sommige regio’s een te machtige positie in de uitvaartbranche krijgen.

Verlies van banen

Volgens DELA zal het verlies van banen beperkt blijven na de overname. Bij Yarden was al een reorganisatie aan de gang en vertrekken er ook al medewerkers vrijwillig. De hele integratie zal tot 2023 gaan duren.

DELA heeft ongeveer 2000 medewerkers in dienst en 4 miljoen verzekerden. De uitvaartverzekeraar voert ongeveer 45.000 uitvaarten per jaar uit. Yarden heeft 900 mensen in dienst en er werken nog 200 vrijwilligers.