Dankbetuigingen

De periode na het overlijden van een dierbare is een moeilijke voor de nabestaanden. Nadat de begrafenis of crematie is geweest komt vaak het gevoel van het gemis opdagen.

Het is gebruikelijk om een aantal weken na de uitvaart dankbetuigingen te versturen aan de mensen die de uitvaart hebben bijgewoond of die de moeite hebben genomen om een rouwkaart te sturen. Daarnaast is het ook mogelijk om een dankbetuiging als advertentie in een krant te laten plaatsen.

Dankbetuigingen

Adressen

Een aantal weken na de uitvaart is het gebruikelijk om bedankkaartjes te versturen naar de mensen die de uitvaart hebben bijgewoond.

De adressen die daarvoor gebruikt kunnen worden kunt u halen uit het condoleanceregister. In een condoleanceregister kunnen mensen die de begrafenis of crematie bezoeken hun adres achter laten.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van condoleancekaartjes. Condoleancekaartjes bieden ook de mogelijkheid om het adres door te geven, maar dan voorafgaand aan de uitvaart. Deze worden meestal verzonden bij de rouwkaart mee in de envelop. De ontvanger kan dan in alle rust zijn of haar gegevens opschrijven en voor of na de afscheidsdienst het kaartje achterlaten.

Versturen van dankbetuigingen

Samen met de uitvaartverzorger kunt u na een aantal weken de dankbetuigingen versturen. Dit gebeurd vaak na twee tot zes weken.

U kunt tijdens het regelen van de uitvaart in samenspraak met de uitvaartverzorger overleggen hoe u graag de dankbetuigingen verzonden wilt hebben. In de dankbetuiging kunt u in een aantal zinnen aan de ontvanger laten weten wat de steun die u heeft gekregen betekend heeft sinds het overlijden van uw dierbare.

Naast de persoonlijke dankbetuigingen die u naar de adressen uit het condoleanceregister verstuurd, kunt u ook een dankbetuiging in een krant zetten of op sociale media.

In de krant

Een dankbetuiging in de krant is vaak een advertentie waarin bedankt wordt voor de steun en het medeleven dat u hebt mogen ontvangen sinds de uitvaart. U kunt deze advertentie zo persoonlijk maken als dat u zelf wilt.

Het voordeel van een dankbetuiging plaatsen in een krant is dat u op die manier ook de mensen bereikt waarvan u geen adres hebt mogen ontvangen. In tegenstelling tot een kaartje dat verstuurd wordt als dankbetuiging is deze manier wel een stuk algemener.

Op sociale media

Tegenwoordig komt het ook vaak voor dat er een dankbetuiging op sociale media wordt geplaatst. Voor het kiezen van de juiste tekst kunt u ook de hulp inschakelen van de uitvaartverzorger. U kunt een dankbetuiging plaatsen op de sociale media pagina’s van de overledene of van uzelf.

Dit is afhankelijk van wat u wilt dat er na het overlijden gebeurd met de persoonlijke sociale media. Als u gebruik maakt van deze mogelijkheid, dan kunt u er ook voor kiezen om foto’s te plaatsen van uw dierbare.

Uitvaartverzekering

De kosten voor dankbetuigingen kunnen vergoed worden via een uitvaartverzekering. Als er een uitvaartverzekering is afgesloten dan kan deze worden gebruikt voor het organiseren en betalen van de complete uitvaart.

Dit betekent dat u in dat geval niet zelf hoeft op te draaien voor de kosten van de dankbetuigingen. Het is afhankelijk van het soort uitvaartverzekering die er is hoe de kosten voor de dankbetuigingen en andere zaken worden vergoed.

Er zijn twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Een uitvaartverzekering in natura en een uitvaartverzekering in kapitaal.

Natura uitvaartverzekering

Als de uitvaartverzekering die er is afgesloten een natura uitvaartverzekering is, dan zijn vaak de meeste zaken al voor het overlijden vastgelegd. Vanuit de verzekering worden direct de diensten betaald die nodig zijn voor de uitvaart.

U kunt hierbij denken aan de betaling voor een grafkist, een urn, een rouwauto en nog veel meer. Ook dankbetuigingen kunnen opgenomen worden in deze uitvaartverzekering.

Er wordt dan vooraf een bepaald bedrag gereserveerd voor deze dankbetuigingen die direct vanuit de verzekering betaald kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat u dit dan niet zelf nog hoeft te regelen.

Kapitaal uitvaartverzekering

Als er gebruik wordt gemaakt van een kapitaal uitvaartverzekering of ook wel geldverzekering genoemd dan wordt er na het overlijden vaak een bepaald bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Van dit bedrag kunnen alle kosten worden betaald voor en rondom de uitvaart.

Dit betekent dus dat u wel zelf alle zaken moet regelen, maar dat de kosten die er zijn voor alle diensten rondom de uitvaart vanuit de uitvaartverzekering betaald worden.

Een voordeel van een uitvaartverzekering in kapitaal is dat u zelf in de hand heeft welke kosten er zijn. U kunt dan geheel zelf bepalen welk bedrag er besteedt, wordt aan het versturen van dankbetuigingen.