Draaiboek uitvaart

Met een uitvaart worden plechtigheden en handelingen bedoeld welke komen kijken na het overlijden van een persoon. Deze wordt afgesloten met een teraardebestelling of een crematie.

In Nederland dient een uitvaart minimaal 36 uur en maximaal zes werkdagen na iemands overlijden plaats te vinden. De dag van het overlijden wordt hierbij niet meegerekend.

Er zijn uitzonderingen waardoor deze periode verkort of verlengd kan worden, maar over het algemeen wordt deze periode gewoon aangehouden. In veel gevallen wordt een uitvaart geregeld door de nabestaanden van de overledenen. Dit kan eventueel met behulp van een professional, dit is onder andere afhankelijk van de wensen van de persoon die is overleden.

Uitvaart

Draaiboek uitvaart
Wellicht is er een heel draaiboek vooraf vastgelegd, maar er zijn ook situaties waarin niets is geregeld en de nabestaanden dus alles dienen te regelen en te beslissen.

Wat wanneer er geen nabestaanden zijn die de uitvaart kunnen verzorgen? In dat geval is het afhankelijk of de persoon die is overleden iets heeft geregeld, is dit niet het geval, dan volgt een andere procedure. Dan bepaalt namelijk de Wet op de lijkbezorging dat de gemeente waarin het overlijden heeft plaatsgevonden verantwoordelijk is voor de uitvaart.

Hoe ziet mijn uitvaart eruit?

Misschien niet leuk om aan te denken, maar wellicht heeft u al een idee hoe uw uitvaart eruit komt te zien. Het kan zijn dat u dit heeft laten vast leggen, bijvoorbeeld in een testament, of deze wensen heeft u besproken met een persoon die dicht bij u staat.

Ook is het mogelijk om alle wensen bij een uitvaartverzekeraar te bespreken en vast te laten leggen.

In een dergelijk geval is de kans ook groot dat zij uw nabestaanden ondersteunen in het geval van uw overlijden. Het kan natuurlijk zijn dat u hele specifieke wensen heeft, bijvoorbeeld dat u uw lichaam naar het buitenland verplaatst wilt hebben om hier de uitvaart te houden.

Keuzes waar vrijwel iedereen tegen aan loopt zijn de keuzes als het gaat om cremeren of begraven.

Opties uitvaart
Andere opties hebben betrekking op andere zaken, denk hierbij aan de kist, wilt u een bepaald design, een bepaald soort hout? Een eenvoudige of een luxe kist? Hoeveel personen verwacht u op uw begrafenis? Dit is belangrijk voor de locatie, maar natuurlijk ook voor het drukwerk en de koffietafel.

Het is mogelijk om men persoonlijk uit te nodigen door middel van het versturen van rouwkaarten. Ook het ontwerp hiervan kunt u vooraf natuurlijk laten vastleggen.

Waar wilt u dat de uitvaart plaats gaat vinden? Dit kan bijvoorbeeld in de kerk. Na de uitvaart is er vaak de mogelijkheid om de nabestaanden te condoleren. Wilt u hierbij eten en drinken aanbieden aan de genodigden? Ook muziek, gedichten en sprekers zijn vaak belangrijke onderdelen tijdens een uitvaart.

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van de wensen die u heeft. Zo zijn er vaak iets hogere kosten verbonden aan begraven dan aan cremeren. Echter is dit niet helemaal met zekerheid te zeggen, aangezien de kosten voor begraven per gemeente kunnen verschillen.

De kosten voor de kisten liggen tussen de €500,- en de 1.500 euro. Voor 500 euro heeft u een eenvoudige grafkist, denk aan een bedrag van ongeveer 750 euro voor een duurzame kist, ongeveer 1300 euro voor een bedrukte kist en 1500 euro voor een luxe kist.

Wilt u de uitvaart laten plaatsvinden in een uitvaartcentrum dan zijn de kosten vaak lager dan dat u deze laat plaatsvinden in bijvoorbeeld een kerk.

Grafstenen
Dan zijn er natuurlijk ook nog verschillende keuzes in grafstenen. De kosten hiervan beginnen bij ongeveer 1000 euro, maar kunnen oplopen tot ongeveer 3.500 euro. Bij een uitvaart horen ook bloemen.

Ook deze verschillen in kosten, des te groter het boeket, des te hoger de kosten voor de bloemen. Hou ook rekening met kosten voor een rouwauto en daarnaast ook met de catering na de ceremonie.

Hiervoor worden bepaalde kosten per persoon gerekend afhankelijk van de wensen wat er aangeboden moet worden. Het is dus ook afhankelijk van de hoeveelheid personen wat hiervan de totale kosten worden. Een eenvoudige uitvaart kost als snel 8000 euro, maar zoals u wel zult merken kan dit bedrag dus snel oplopen.

Uitvaartverzekeringen

Om deze kosten op te vangen indien iemand komt te overlijden bestaan er uitvaartverzekeringen. Ongeveer 80 procent van alle Nederlanders beschikt over een uitvaartverzekering.

Afhankelijk van uw wensen en leeftijd wordt er een maandelijks bedrag afgesproken. Indien iemand komt te overlijden wordt aan de nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd. Dit bedrag kunnen zij aan de uitvaart besteden. Dit type verzekering is de kapitaal uitvaartverzekering.

Natura uitvaartverzekering
Er bestaat in Nederland echter ook een andere vorm van verzekeren. Hierbij worden de wensen vooraf in een dienstenpakket vastgelegd, u regelt dit vooraf met de uitvaartverzekering en op het moment van overlijden wordt dit dienstenpakket ter beschikking gesteld aan de nabestaanden.

Deze vorm van verzekeren heet de natura uitvaartverzekering. De premie kosten van deze vorm van verzekeren zijn vaak iets lager, maar uw nabestaanden zitten dan wel aan een bepaald pakket verbonden indien u komt te overlijden.

Dit betekend dus ook dat er enkel gebruik gemaakt kan worden van contacten van de uitvaartverzekeraar en hierdoor de keuze dus beperkter is.

Ben ik voldoende verzekerd voor mijn uitvaart?

Bent u voldoende verzekerd voor uw uitvaart? Wanneer u een verzekering afsluit kunt u via internet al veel van uw wensen aangeven. Dit is vaak redelijk globaal, zo wordt er gevraagd of u een eenvoudige of luxe kist wilt en op basis daarvan wordt een schatting gegeven.

Ook is het natuurlijk mogelijk om met een adviseur van een uitvaartverzekering te spreken.

Vaak heeft een uitvaartverzekering een lange looptijd en in de loop van de jaren kunnen uw wensen natuurlijk veranderen. Neem in dat geval weer contact op met uw contactpersoon bij de uitvaartverzekering om alle mogelijkheden, kosten en keuzes opnieuw door te nemen.

Wellicht kan hiermee iets gedaan worden in het maandbedrag of wilt u zelf bijvoorbeeld extra geld hiervoor opzij gaan leggen. Op deze manier weet u zeker dat u voldoende bent verzekerd voor uw uitvaart.

Monuta

9.0

Monuta beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

DELA beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

a.s.r. beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

DLE beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m