Wat is een uitvaartvereniging?

Wilt u weten wat een uitvaartvereniging doet? Of weet u niet wat een uitvaartvereniging is? Veel mensen halen een uitvaartvereniging en de uitvaartverzorger door elkaar heen, maar er zit toch een groot verschil tussen deze twee.

Als er een kapitaal uitvaartverzekering is afgesloten dan zal er een uitvaartondernemer ingehuurd worden door de nabestaanden om de uitvaart te regelen en bij een natura uitvaartverzekering zal de uitvaartverzekeraar een uitvaartondernemer inhuren.

Maar de uitvaartverenigingen doen dit op een andere manier, wij zullen dat even op deze pagina voor u uitleggen.

Uitvaartvereniging

Wat doet een uitvaartvereniging?

Wat doet een uitvaartvereniging? U kunt lid worden van een uitvaartvereniging en deze vereniging zal nadat u bent overleden uw uitvaart verzorgen. Het verschil is dat u in de meeste gevallen alleen lid kunt worden van een uitvaartvereniging bij u in de buurt, de uitvaartvereniging zal uw uitvaart geheel naar uw wensen verzorgen.

De uitvaartverenigingen zijn lang zo bekend niet meer dan dat ze vroeger waren, toen had bijna ieder dorp zijn eigen uitvaartvereniging, maar tegenwoordig zijn deze uitvaartverenigingen voor een groot deel overgenomen door de uitvaartverzekeraars.

De reden hiervoor is dat het niet meer was op te brengen voor de kleine uitvaartverenigingen door de gestegen kosten van de gemiddelde uitvaart en hierdoor opereren de uitvaartverenigingen die zijn overgebleven nu ook in een veel groter gebied.

Zonder winst

In tegenstelling tot de uitvaartverzekeraars en de uitvaartondernemers werken de uitvaartverenigingen zonder winst oogmerk. Voor een uitvaartverzekering moet u premie betalen en als u lid wilt worden van een uitvaartvereniging dan zult u contributie moeten betalen.

Uw uitvaart zal worden bekostigd met de betaalde contributie, maar doordat een vereniging grotendeels met vrijwilligers werkt zijn de kosten beduidend lager dan de premie bij een uitvaartverzekeraar.

Uitvaartverzekering of uitvaartvereniging?

Nu u het bovenstaande gelezen heeft zult u misschien denken wat is nu beter om een uitvaartverzekering af te sluiten of lid te worden van een uitvaartvereniging?

Natuurlijk bent u goedkoper uit bij een uitvaartvereniging, maar het nadeel is dat u wel in de buurt van een dergelijke uitvaartvereniging moet wonen. Als u niet in de buurt woont dan zit er vaak niets anders op dan of zelf te sparen voor uw uitvaart of een uitvaartverzekering af te sluiten.

Als u voor de laatste optie gaat dan kunt u nog behoorlijk op uw premie besparen door goed de verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken. En voordat u dit doet alvast uw uitvaartwensen op papier te zetten dit maakt het vergelijken een heel stuk makkelijker.