Uitvaartverzekering: tot welke leeftijd?

Tot welke leeftijd kan ik een uitvaartverzekering afsluiten? Het is een vraag die we regelmatig krijgen. Het antwoord is iets lastiger, omdat de verschillende verzekeraars daar hun eigen afwegingen in maken.

Bij sommige verzekeraars is er bijvoorbeeld geen sprake van een maximale leeftijd. Anderen hanteren wel een grens, bijvoorbeeld van 85 of 80 jaar. Het is boven die leeftijd dan helaas niet meer mogelijk om een nieuwe uitvaartverzekering af te sluiten. Proberen om op hoge leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten kan dus betekenen dat u geweigerd wordt door de verzekeraar.

Tip: heeft u al een uitvaartverzekering met een levenslange dekking? Dan blijft u boven de maximumleeftijd natuurlijk wel gewoon gedekt voor de uitvaartkosten.

Afsluiten tot een bepaalde leeftijd

Sommige verzekeraars hanteren een leeftijdsgrens van bijvoorbeeld 80 of 85 jaar. Ze geven daarmee aan dat het na die leeftijd niet meer mogelijk is om een nieuwe polis af te sluiten. Ze vinden het risico op overlijden op dat moment te hoog. Indien u dan een verzekering zou willen afsluiten zou u eigenlijk de volledige kosten van de uitvaart al moeten voldoen.

Er is simpelweg te weinig tijd om rendement te maken met uw inleg, waardoor de verzekeraar z’n voordelen niet kan aanbieden. Dat betekent dat het geen zin heeft om op die manier nog een polis af te sluiten. Andere verzekeraars hanteren geen leeftijdsgrens, maar zullen waarschijnlijk een hoge eenmalige koopsom berekenen om toch een polis aan te kunnen bieden. In algemene zin is het verstandiger om een uitvaartverzekering op jongere leeftijd af te sluiten.

Premie tot een bepaalde leeftijd

Andersom is het mogelijk om op jongere leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten en er daarmee voor te zorgen dat u slechts tot een bepaalde leeftijd premie blijft betalen. De dekking kan dan wel gewoon doorlopen, maar u hoeft geen nieuwe premie meer in te leggen. De verschillende uitvaartverzekeringen met deze mogelijkheid zijn over het algemeen wat duurder. U legt een deel van het risico bij de verzekeraar. Stel dat u na dat moment nog 10 of 15 jaar leeft, dan ontvangt de verzekeraar al die tijd geen inkomsten terwijl de kosten wel steeds een beetje verder oplopen.

Benieuwd naar meer handige tips om de uitvaartverzekeringen te vergelijken? We zetten er af en toe een paar op een rij. Gebruik de handige tips om een goede polis te vinden en er daarmee voor te zorgen dat u goed gedekt bent.

Het is in algemene zin verstandig om in ieder geval de natura-dekking en de kapitaalverzekering op een rij te zetten. Zodra u het verschil tussen de beiden goed kent kunt u onder andere gaan kijken tot op welke leeftijd u de dekking kunt afsluiten. Door dit stap voor stap aan te pakken maakt u een complex product zoals een uitvaartverzekering een stukje eenvoudiger om te doorgronden.