Wanneer bent u onderverzekerd voor uw uitvaart?

Het kan gebeuren dat u bent onderverzekerd voor uw uitvaart, u bent dus voor een te laag bedrag verzekerd. Uw uitvaart zal dus meer gaan kosten dan dat de uitvaartverzekeraar zal gaan uitkeren als u bent overleden. Doordat u bent onderverzekerd zullen uw nabestaanden het tekort moeten aanvullen en zij komen dus voor de extra kosten te staan van uw uitvaart. Om te voorkomen dat u bent onderverzekerd voor uw uitvaart, is het verstandig om regelmatig te controleren of uw uitvaartverzekering de kosten van uw uitvaart nog dekt.

Uitvaart duurder dan verzekerd bedrag

U bent onderverzekerd voor uw uitvaart zodra de uitvaart duurder zal zijn dan het verzekerd bedrag, als u dus verzekerd bent voor een bedrag van 8000 euro en de uitvaart gaat 10000 euro kosten doordat u extra uitvaartwensen heeft dan bent u onderverzekerd en in dat geval zullen de nabestaanden de extra kosten moeten betalen.

Redenen onderverzekering
Enkele redenen waardoor u onderverzekerd raakt kunnen zijn:
U heeft een kapitaal uitvaartverzekering waarbij de kosten van een gemiddelde uitvaart berekend worden, maar stel u wilt bijvoorbeeld in de randstad begraven of gecremeerd worden waar de kosten hoger zullen zijn, in dat geval zult u al snel onderverzekerd raken.
Of u heeft een uitvaartverzekering zonder indexatie afgesloten ook hierbij zult u snel onderverzekerd zijn door de stijgende uitvaartkosten. Verder kan het gebeuren dat u een te goedkope uitvaartverzekering heeft afgesloten.

Veel mensen hebben ook geen idee wat de werkelijke kosten voor een uitvaart tegenwoordig zijn, met als gevolg dat ze te laag verzekerd zijn tegen de kosten van hun uitvaart.

Uitvaartwensen
Wij adviseren daarom ook om regelmatig uw uitvaartwensen op papier te zetten en uit te rekenen wat uw uitvaart gaat kosten. Om er achter te komen wat uw uitvaartwensen ongeveer gaan kosten kunt u bij een uitvaartverzorger langs gaan om te vragen wat de kosten voor uw uitvaart ongeveer zullen zijn.

Het ligt er ook aan wat voor soort uitvaartverzekering u heeft afgesloten als u namelijk een natura verzekering heeft afgesloten dan zullen er bij uw uitvaart producten en diensten geleverd worden waarvoor u bent verzekerd. In dit geval zult u dus moeten nagaan of de producten en diensten welke in de polis staan ook nog wel van toepassing zijn en of u inmiddels andere wensen heeft, welke mogelijk meer gaan kosten en als dit zo mocht zijn dan zult u zich hiervoor moeten bijverzekeren. U zou ook het bedrag welke u tekort komt extra kunnen verzekeren, zodat u met uw uitvaartverzekering niet meer bent onderverzekerd.

Onderverzekering voorkomen

Als u onderverzekering wilt voorkomen dan zult u dus regelmatig uw uitvaartwensen moeten noteren en aan de hand hiervan kunt u een kostenberekening maken voor uw uitvaart. Zodra het verzekerd bedrag te laag is dan zult u dit moeten bijstellen, u moet er wel rekening mee houden dat als u onderverzekerd bent en u de verzekering bijstelt u automatisch meer premie gaat betalen.

Stijgende uitvaartkosten
De uitvaartkosten stijgen jaarlijks met 3.5% tot 4.5% dus u zult zien dat uw uitvaartverzekering snel is onderverzekerd, tenzij u een uitvaartverzekering met indexatie heeft afgesloten welke automatisch wordt bijgesteld aan de stijging van de uitvaartkosten, het verzekerd bedrag wordt verhoogd maar u gaat ook ieder jaar een hogere premie betalen.