Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Of u een uitvaartverzekering nodig heeft dat hangt van uw financiële situatie af. Indien u geen spaargeld heeft dan is een uitvaartverzekering zeker nuttig.

Maar ook als u wel voldoende geld heeft om uw uitvaart mee te bekostigen is het verstandig om u te verzekeren.

Waarom? Dat leggen wij u in dit artikel uit…

Uitvaartverzekering

Wanneer een uitvaartverzekering afsluiten?

Met het afsluiten van een uitvaartverzekering zorgt u ervoor dat uw uitvaart zal worden verzorgd zonder dat u hiermee uw nabestaanden belast. U kunt zich verzekeren voor de producten en diensten, maar u kunt ook een geldbedrag laten uitkeren.

Een gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig tussen de 8.000 en 10.000 euro. Indien u geen spaargeld heeft en u heeft geen verzekering afgesloten dan zullen uw nabestaanden voor de kosten van uw uitvaart op moeten draaien.

Voldoende spaargeld

Indien u een toereikend bedrag op uw spaarrekening heeft staan dan zou dit gebruikt kunnen worden om de kosten voor uw uitvaart te dekken. Ondanks dat u het geld achter de hand heeft is het evengoed verstandig om u toch te verzekeren.

Doordat u namelijk een uitvaartverzekering afsluit weet u dat uw uitvaart geregeld gaat worden zoals u dat wenst. Indien u zelf spaart zullen de nabestaanden met het gespaarde geldbedrag alles zelf moeten regelen voor uw uitvaart. Als u dit echt wilt dan is het verstandig om dit eerst met de nabestaanden te bespreken.

Bovendien is het met de huidige rente voordeliger om een aparte verzekering af te sluiten om de kosten voor uw uitvaart te dekken. Indien u zelf gaat sparen dan is het rendement vrijwel nihil en helemaal als u over het spaargeld ook nog eens vermogensrendementsheffing betaalt.

Als u via een uitvaartverzekering voor de uitvaart spaart, dan betaalt u geen vermogensbelasting als het verzekerd bedrag niet hoger is dan €7.232 (2020). De vrijstelling vervalt als de waarde van het verzekerde bedrag hoger is.

Uitvaartwensen

Of u nu wel of geen spaargeld heeft bij het afsluiten van een uitvaartverzekering heeft u de zekerheid dat uw uitvaartwensen nageleefd zullen worden.

Zodra u namelijk de verzekering afsluit kunt u bij de uitvaartverzekeraar uw uitvaartwensen vast leggen.

De uitvaartverzekeraar zal er na uw overlijden voor zorgen dat uw wensen uitgevoerd zullen worden. Een ander voordeel is hierbij dat de uitvaartverzekeraar u ongeveer kan vertellen wat de uitvaartkosten zullen zijn zodat u zich tegen deze kosten kan verzekeren.

Uitvaartwensen

Indexatie
Sluit u een uitvaartverzekering met indexatie af dan zal de premie worden aangepast aan de stijgende kosten waardoor u wel iets meer premie gaat betalen, maar niet het risico loopt om onderverzekerd te raken.

Als u zelf gaat sparen voor uw uitvaart dan zijn de kosten minder inzichtelijk en is het lastiger om rekening te houden met de inflatie. De kosten voor een gemiddelde uitvaart liggen in 2022 tussen de 8.000 en 11.000 euro. Deze kosten zijn over 10, 20 of 30 jaar uiteraard gestegen.

Het risico bestaat dat u minder gespaard heeft dan dat de uitvaart tegen die tijd kost. Indien dit het geval is zijn het de nabestaanden die het bedrag moeten aanvullen.

Alternatieven

Er zijn ook alternatieven voor het bekostigen van uw uitvaart:

Uitvaartdeposito: Bij een uitvaartdeposito spaart u voor de kosten van uw uitvaart. U doet in de meeste gevallen een eenmalige storting. In veel gevallen kunt u na deze storting periodiek geld bij storten. Over het gestorte bedrag zult u rente ontvangen alleen zal dit bedrag tegenwoordig niet hoog zijn.

Anders dan bij een uitvaartverzekering is er bij een uitvaartdeposito geen gezondheidsverklaring nodig. Dit is een voordeel voor mensen ouder dan 70 jaar of met een chronische aandoening.

Uitvaart banksparen: Dit alternatief lijkt op het uitvaartdeposito alleen bij deze vorm van sparen bouwt u langzaam een bedrag op. De te ontvangen rente is hierbij nog lager.

Overlijdensrisicoverzekering: Deze verzekering is er om de nabestaanden financieel te ondersteunen als de verzekerde komt te overlijden zolang de verzekering loopt. De verzekeraar zal als er een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is afgesloten een geldbedrag uitkeren aan de nabestaanden.

Wel of geen uitvaartverzekering?

U weet nu wat de kosten zijn voor een uitvaart en wat de gevolgen zijn als u niet verzekert bent. U kunt de uitvaart laten bekostigen met uw spaargeld indien dit aanwezig is of u kunt gebruik maken van een van de alternatieven.

Of u wel of geen uitvaartverzekering afsluit dat is helemaal aan u. Zoals u heeft kunnen lezen brengt het afsluiten van een verzekering wel meerdere voordelen met zich mee, namelijk:

  • De kosten voor de uitvaart zijn gedekt
  • Uw uitvaart zal geregeld worden zoals u dat wenst
  • U ontlast uw nabestaanden zowel financieel als met het verzorgen van de uitvaart
  • De premie die u betaalt, is relatief laag

Nadelen:

Veelgestelde vragen

Is het afsluiten van een uitvaartverzekering verstandig?

Als u geen spaargeld heeft of een koopsompolis heeft lopen dan is het zeker verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. U voorkomt hiermee dat uw nabestaanden met de kosten van uw uitvaart achterblijven.

Wat gebeurt er als je geen uitvaartverzekering hebt?

Als u geen uitvaartverzekering heeft afgesloten en er is geen spaargeld dan zullen de nabestaanden de kosten van uw uitvaart moeten betalen.

Waar moet je opletten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Let op de polisvoorwaarden en of de uitvaartverzekering geïndexeerd wordt. Kijk niet alleen naar de premie de goedkoopste uitvaartverzekering zal niet altijd alle kosten voor uw uitvaartwensen dekken.

Uitvaartverzekering afsluiten

Monuta

9.0

review Monuta

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

review DELA

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m