Uitkering van uitvaartverzekering

De uitkering van een uitvaartverzekering zal altijd plaats vinden nadat de verzekeringnemer is overleden. In uitzonderlijke gevallen kan een gedeelte eerder uitgekeerd worden, maar deze uitzondering wordt niet door alle verzekeraars aangeboden.

Als er wel een gedeelte van de uitvaartverzekering wordt uitgekeerd dan is dat bijvoorbeeld omdat de verzekeringnemer terminaal ziek is. Wat precies de voorwaarden van deze gedeelte uitkering is hangt af van welke uitvaartverzekering u afgesloten heeft.

Uitkering uitvaartverzekering

Kapitaal of natura uitvaartpolis

Als u een kapitaal verzekering afsluit dan zal er altijd een kapitaal worden uitgekeerd nadat u bent overleden. Hoe hoog dit kapitaal is dat hangt van het verzekerd bedrag af wat u heeft afgesloten bij het afsluiten van de uitvaartverzekering.

Als u het verzekerd bedrag niet tussentijds heeft aangepast dan zal dit het bedrag zijn welke na uw overlijden zal worden uitgekeerd. Alleen als er winstdeling of premie indexatie wordt toegepast zal het bedrag verschillen van het aanvangbedrag.

Als er een winstdeling op de uitvaartverzekering wordt toegepast dan zal het kapitaal mogelijk hoger zijn door de winst welke verdeeld wordt.

Als er een premie indexatie wordt toegepast dan zal het verzekerd bedrag worden aangepast aan de inflatie en in dat geval zal de uitkering ook hoger worden. Een geldbedrag zal dus alleen bij het afsluiten van een kapitaal uitvaartverzekering worden uitgekeerd.

Als u daarentegen een natura verzekering afsluit dan verzekerd u zich voor de producten en diensten voor uw uitvaart. Na het overlijden zullen de verzekerde producten en diensten voor uw begrafenis of crematie geleverd worden.

Voorwaarden uitvaartverzekering

Niet in alle gevallen zal het verzekerde bedrag van de uitvaartverzekering uitgekeerd worden zoals deze is afgesloten. Zo zal er bijvoorbeeld bij enkele uitvaartverzekeraars niet of gedeeltelijk uitgekeerd worden bij zelfdoding.

Er zijn ook verzekeraars die gebruik maken van carenzjaren, dit houdt in dat er het eerste jaar nadat de uitvaartverzekering is afgesloten niet of gedeeltelijk uitgekeerd zal worden.

Omdat deze uitzonderingen en regels erg belangrijk zijn om te weten is het goed om de voorwaarden van uw uitvaartverzekering goed door te nemen. Het beste kunt u deze voorwaarden al voordat u een uitvaartverzekering gaat afsluiten doornemen zodat u of uw nabestaanden niet voor verrassingen komen te staan.