Tips voor het opstellen van een persoonlijke rouwkaart

Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken. De nabestaanden zullen samen met de uitvaartondernemer die wordt aangesteld door de uitvaartverzekeraar de uitvaart bespreken. Vervolgens zal hij of zij zorgen dat de uitvaart verloopt zoals u dat heeft vastgelegd.

Een van de punten die geregeld moet worden is het opstellen en versturen van de rouwkaarten om de familie, vrienden, kennissen en collega’s op de hoogte te stellen van het overlijden en het tijdstip en de locatie van de begrafenis of crematie.

Rouwkaart tips

Persoonlijke rouwkaart

Bij het opstellen van een persoonlijke rouwkaart heeft u vele mogelijkheden. Als u de uitvaart tot in de puntjes geregeld wilt hebben, dan mag een goed opgestelde rouwkaart niet ontbreken. Naast de tekst die u op een rouwkaart schrijft, zijn ook het formaat, het materiaal en de foto op een rouwkaart factoren die het persoonlijker maken.

Formaat rouwkaart

De meeste rouwkaarten hebben een standaard formaat, maar u kunt hiervan afwijken door een kleinere of grotere rouwkaart uit te kiezen.

Wilt u een enkel, dubbel, staand of een liggende kaart? Alles is mogelijk, het kan alleen zo zijn dat er extra kosten in rekening gebracht worden als u van de standaard afmeting afwijkt.

Persoonlijk tintje

Een rouwkaart kunt u persoonlijk maken door er een foto op te laten drukken. Ook een tekst van de favoriete dichter van de overledene geeft een persoonlijk tintje. Hield de overledene van bloemen dan kunt u er aan denken om bloemen op de kaart te laten drukken.

Een tekening van een kind of kleinkind op de kaart of een paar zinnetjes, het zijn zomaar een paar voorbeelden.

Digitale rouwkaart

U kunt er ook voor kiezen om een digitale rouwkaart te versturen, dit kunt u doen uit een praktische overweging als er nabestaanden in het buitenland wonen en u deze snel wilt bereiken, maar ook met het oog voor het milieu, omdat er geen papier gebruikt hoeft te worden.

De digitale rouwkaart wordt opgemaakt in een pdf die u kunt versturen via e-mail of WhatsApp.

Rouwadvertentie

Als u in een keer een grote groep mensen wilt bereiken dan is het plaatsen van een rouwadvertentie een goede optie. U plaatst de rouwadvertentie in een regionale of landelijk dagblad en heeft hiermee een groot bereik.

Lettertype

Door te kiezen voor een lettertype die aansluit op de overledene geeft u de kaart ook een persoonlijke sfeer. U kunt hierbij denken aan elegant, speels of zelfs handgeschreven.

Papiersoort

Door te kiezen voor een bijzonder papiersoort creëert u een heel andere stijl. Een kaart van glimmend materiaal, chique parelmoer of stijlvol linnen zijn enkele voorbeelden.

Hieronder enkele suggesties voor het opstellen van een persoonlijke, creatieve rouwkaart:

 • 1

  Unieke typografie: Kies een speciaal lettertype dat de persoonlijkheid van de overledene weerspiegelt. Het kan elegant, speels of zelfs handgeschreven zijn.

 • 2

  Persoonlijke foto collage: Creëer een collage van foto’s die het leven en de vreugdevolle momenten van de overledene laten zien. Dit geeft de rouwkaart een warm en persoonlijk tintje.

 • 3

  Favoriete quote of levensmotto: Voeg een inspirerende quote toe die de levenshouding of het motto van de overledene weergeeft.

 • 4

  Symbolische illustraties: Kies symbolen die belangrijk waren voor de overledene, zoals bloemen, vogels of andere elementen die een speciale betekenis hebben.

 • 5

  Eigen kunstwerk of tekening: Als de overledene artistiek was, overweeg dan om een stukje van hun eigen kunstwerk of tekening op de rouwkaart te plaatsen.

 • 6

  Persoonlijke handgeschreven notitie: Voeg een handgeschreven boodschap toe, geschreven door een familielid of vriend, om een extra persoonlijk accent toe te voegen.

 • 7

  Kleurrijk palet: Kies voor een kleurrijk ontwerp in plaats van traditioneel zwart-wit, met kleuren die de vreugde en vitaliteit van het leven weerspiegelen.

 • 8

  Humor: Als de overledene een voorliefde voor humor had, overweeg dan om een vleugje humor toe te voegen, zoals een lichte anekdote of een grappige herinnering.

 • 9

  Zelfgeschreven gedicht: Schrijf een kort gedicht dat de persoonlijkheid, passies en liefde van de overledene weergeeft.

 • 10

  Uitnodiging tot herinneringen delen: Nodig familie en vrienden uit om herinneringen te delen op een speciale herdenkingspagina, website of tijdens de begrafenis, waardoor er ruimte is voor het delen van liefdevolle verhalen.

Kosten van de rouwkaarten

De kosten van de rouwkaarten verschillen per ontwerp, factoren die de prijs bepalen zijn o.a. het kaarttype en het formaat, de afwerking, papiersoort en het aantal stuks.

Als er een uitvaartverzekering is afgesloten dan zullen de kosten voor de rouwkaarten gedekt zijn. De uitvaartondernemer zal dit ook bespreken met de nabestaanden.