Tijdens de feestdagen iemand steunen in rouw

Voor veel mensen zijn de feestdagen zoals kerst en oud & nieuw dagen waar mensen zich op verheugen. Samen zijn met familie, vrienden en kennissen en het gezellig hebben met elkaar.

Maar voor iemand die een dierbare heeft verloren zijn deze dagen vaak niet de meest fijne dagen. Sterker nog het is normaal als degene blij is als de feestdagen eenmaal over zijn.

Vooral de donkere dagen rondom kerst kunnen als zwaar ervaren worden voor een rouwende. Er blijft een plek leeg tijdens de kerstmaaltijd wat als zeer emotioneel ervaren kan worden.

Als iemand in uw omgeving rouw tijdens de feestdagen ervaart kunt u deze persoon op verschillende manieren steunen en helpen deze feestdagen door te komen.

Rouw feestdagen

Rouwen tijdens de feestdagen

Ga degene niet uit de weg en maak contact zoals u altijd al deed. Veel mensen vinden het moeilijk om de rouwende persoon te benaderen en helemaal tijdens de feestdagen. Dit begint al met het schrijven van de kerstkaarten.

Want zet u op een kerstkaart aan iemand die rouwt? Hierin moet u het zichzelf niet te moeilijk maken, alleen het versturen van een kerstkaart met enkele woorden is vaak al genoeg.

Iedereen rouwt anders

Niet iedereen gaat op dezelfde manier om met het verlies van een dierbare. De feestdagen kunnen voor de ene persoon als zeer emotioneel en lastig ervaren worden, terwijl een ander het als een ontspanning en gezellig uitje ervaart.

Hoe iemand met rouw omgaat tijdens de feestdagen in december dat verschilt per persoon. U als familie, vriend(in) of kennis voelt dit het beste aan. Toch zijn er een aantal zaken die het voor iemand in rouw tijdens de feestdagen een stuk dragelijker kunnen maken.

Hoe u om kunt gaan met iemand die rouw tijdens de feestdagen ervaart dat leest u hieronder.

1. Houd tradities in stand

Houd de vaste tradities en rituelen die u met de rouwende persoon heeft vast. Juist tijdens de feestdagen is dit een enorm houvast voor hem of haar.

2. Praat over het verlies

Om met iemand die een dierbare is verloren over de overleden persoon te praten dat kan soms lastig zijn. U weet niet of degene behoefte heeft aan een gesprek over de overleden dierbare.

Toch zal het in veel gevallen helpen om over de overledene te praten en zijn of haar naam te benoemen. Om het gesprek over de overledene uit de weg te gaan is vaak pijnlijker dan om het gesprek aan te gaan.

Juist tijdens de feestdagen wanneer de overleden dierbare vaak extra gemist zal worden is het praten erg belangrijk. U zult zelf snel genoeg merken of de rouwende het gesprek wil voortzetten of dat hij of zij zelf een ander onderwerp aankaart.

3. Herdenk samen de overledene

Herdenk samen met de rouwende de overleden persoon. Nodig hem of haar uit bij u thuis of ga naar een bijzondere plaats en nodig nog meer mensen uit die de overledene goed kende. Haal dierbare herinneringen op en bied een luisterend oor. Haal leuke anekdotes op en laat blijken dat u de persoon ook erg mist.

4. Vraag waar behoefte naar is tijdens de feestdagen

Iemand steunen in rouw tijdens de feestdagen is belangrijk. Vraag of hij of zij het een goed idee vindt om met de kerstdagen of oud & nieuw bij u thuis langs te komen.

Probeer niet teveel uw wil op te leggen, maar laat de rouwende zelf beslissen of hij of zij wel of geen gezelschap wenst tijdens de feestdagen. Misschien wil degene wel rustig thuis doorbrengen dan zult u dit moeten respecteren.

5. Ga iets leuks doen tijdens de feestdagen

Vraag of de rouwende een leuke activiteit wil ondernemen tijdens de feestdagen. Als degene hier voor open staat dan kunt u samen uit eten gaan of een andere leuke bezigheid ondernemen. Uit eten of een wandeling door het bos doen het vaak goed als u iemand wilt helpen.

U kunt er ook voor kiezen om degene uit te nodigen bij u thuis en voor hem of haar te koken.

6. Accepteer de emoties

Iemand die net een dierbare is verloren zal tijdens de feestdagen niet dezelfde persoon zijn als normaal. Het verdriet zal tijdens de feestdagen extra aanwezig zijn. Het kan voor een rouwende een hele drempel zijn om bij iemand langs te gaan tijdens de feestdagen.

Bang om ineens overmand te worden door emoties en daarmee de stemming van de rest van het gezelschap te “verpesten”. Laat daarom blijken dat de emoties de vrije loop gelaten mogen worden en dat degene zich niet bezwaard hoeft te voelen.

De emoties de vrije loop laten hoort bij de rouwverwerking. Wil degene eerder naar huis met kerst of oudjaar dan dient u dit te respecteren.

Waarom is rouw tijdens de feestdagen pijnlijker?

De feestdagen zijn voor mensen in rouw extra pijnlijk door de gezellige sfeer die eromheen hangt en omdat het “samenzijn” zo belangrijk is in deze donkere periode van het jaar. En het samenzijn dat gaat nu niet meer.

Waar iedereen vrolijk lijkt en waar u op TV en in de winkelstraten overal gezelligheid ziet zit iemand die een dierbare is verloren nu in diepe rouw.

Bovendien verergeren de mooie herinneringen aan de voorgaande feestdagen met de overleden persoon de gevoelens nog eens extra. Zeker op de eerste feestdagen na het overlijden zal het verdriet extra gevoeld worden.

Tijdens deze feestdagen is het belangrijk om iemand die rouwt te steunen en open te staan voor het verdriet wat degene ervaart.