Wat zet u op een kerstkaart voor iemand die rouwt?

Zoals ieder jaar zult u ook dit jaar weer uw familie en vrienden een vrolijke kerst en een goed nieuwjaar willen wensen door middel van een geschreven kerstkaart. Als u dit jaar een kaart gaat versturen naar iemand die net een dierbare heeft verloren dan kan het versturen van een kerstkaart naar deze persoon lastig zijn.

Kerstkaart rouw

Eerste kerst alleen

De feestdagen staan normaal in het teken van gezelligheid en een samenzijn met familie en vrienden. Maar dit is niet voor iedereen het geval en zeker als er kort geleden iemand is overleden dan zijn de feestdagen zeker niet iets waar naar uitgekeken zal worden.

Zeker als het de eerste kerst en jaarwisseling is zonder de overleden persoon kunnen de feestdagen als zeer zwaar ervaren worden.

Kerstkaart na een overlijden uitkiezen

De meeste kerstkaarten stralen vrolijkheid en gezelligheid uit, lachende sneeuw en kerstmannen benadrukken uw beste wensen voor de ontvanger. Maar wat voor kaart kiest u uit en wat schrijft u erop als de ontvanger rouwt?

Allereerst kiest u een neutrale kaart uit zonder poespas. Er zijn speciale kerstkaarten te koop voor mensen in rouw met aandacht voor het overlijden.

Tekst kerstkaart na overlijden

Om de rouwende “Vrolijke kerstdagen” en een “Gelukkig nieuwjaar” te wensen is vaak niet gepast. Toch moet u het ook niet uit de weg gaan, er zijn genoeg mogelijkheden om toch uw welgemeende wensen over te brengen.

Kerstgroet na overlijden

Probeer een zo persoonlijke mogelijke tekst te schrijven waarin u uw medeleven toont. Benoem de overledene en negeer het overlijden niet. Het schrijven van een leuke anekdote wordt vaak zeer gewaardeerd. Zo laat u blijken dat u de overledene op een goede manier herinnert.

Enkele voorbeeld teksten voor iemand in rouw:

  • De kerstdagen zijn voor jou vast niet meer hetzelfde, nu (naam) er niet meer is. Ik wens je heel veel sterkte.
  • Ik denk aan je in deze moeilijke dagen.
  • Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, maar weet dat ik aan je denk in deze dagen.
  • Wij branden deze kerst een extra kaarsje voor (naam) en we denken aan je. Een dikke knuffel van ons.
  • Heel veel sterkte, liefde, kusjes en kerstknuffels deze dagen!

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar ook een simpel “Ik denk aan je” of “sterkte in deze moeilijke periode” doen vaak meer dan u zult denken. Het gaat niet om de hoeveelheid tekst die u op de kerstkaart schrijft maar meer wat en de manier waarop u uw medeleven overbrengt.

Het is voor de nabestaande fijn dat u meeleeft en dit rond de feestdagen extra laat merken.

Kerstgedicht na overlijden

U kunt er ook voor kiezen een gedicht op de kerstkaart te schrijven. Enkele voorbeelden van kerstgedichten zijn:

Want kerst deze keer
is zo anders, zo raar.
Niets is meer hetzelfde
als het vorige jaar.

Er is zoveel verdriet
en er zijn zoveel vragen.
Die heviger zijn
in deze donkere dagen.

Wat u moet vermijden

Probeer u zo veel mogelijk in te leven in de nabestaande van de overledene. Vermijd bepaalde teksten zoals: “Probeer het een plaats te geven” en “Het komt wel weer goed”. Deze goedbedoelde teksten geven de rouwende het idee dat er niet meer gerouwd mag worden en kunnen als kwetsend ervaren worden.

Michel is auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van uitvaartverzekeringen. Sinds 2015 deelt hij zijn expertise en controleert alle content voor Uitvaartdirekt.nl.

Linkedin