Resomeren goedgekeurd door de gezondheidsraad

De kans dat naast begraven en cremeren het resomeren in Nederland wordt toegestaan is vrij groot. De gezondheidsraad heeft het resomeren goedgekeurd blijkt uit een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken. De Tweede en Eerste Kamer zouden nu de wet op lijkbezorging moeten wijzigen om het definitief mogelijk te maken.

Bij het resomeren zal het lichaam binnen 3 uur worden ontbonden doordat het in een speciale vloeistof (alkalische hydrolyse) zal worden verwerkt.

Milieuvriendelijk

Resomeren is milieuvriendelijker dan begraven en cremeren omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij het proces. De installatie waar het lichaam in geresomeerd wordt neemt ook aanmerkelijk minder ruimte in en er zijn minder schaarse grondstoffen nodig.

Nadat het lichaam het proces heeft doorlopen zal er na 3 uur alleen een poeder van de botten overblijven.

Voordelen resomeren

  • Geen verhoogd besmettingsgevaar
  • Er blijft geen menselijk dna over
  • Weinig schaarse grondstoffen nodig
  • Duurzamer dan begraven of cremeren

Resomeren is nog geen bekende uitvaarttechniek en uit onderzoek blijkt ook dat mensen nog aan het idee om ontbonden te worden in water na het overlijden, moeten wennen. Het milieuvriendelijke aspect doen mensen besluiten om voor het resomeren te kiezen.

Nadat de Tweede en Eerste kamer akkoord gaan met het wijzigen van de wet is het mogelijk om ook in Nederland deze nieuwe uitvaarttechniek toe te passen. Wanneer dit is dat is op het moment nog niet duidelijk.