Natura uitvaartverzekering afsluiten

Als u een natura uitvaartverzekering gaat afsluiten dan kiest u voor een uitvaartverzekering waarmee de complete uitvaart verzorgd zal worden. Een natura verzekering vergoedt de diensten en producten voor uw uitvaart, hierin verschilt de natura verzekering met de kapitaal uitvaartverzekering waar alleen geld zal worden uitgekeerd waarmee de uitvaart betaald kan worden.

Bij de natura verzekering zal het verzekerd bedrag uitgekeerd worden aan de uitvaartverzorger en deze zal de uitvaart in zijn geheel verzorgen. Met het afsluiten van een natura uitvaartverzekering neemt u uw nabestaanden een hoop werk uit handen en zij hebben geen omkijken naar de financiële afwikkeling van uw uitvaart.

Soorten natura uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten natura uitvaartverzekeringen, u kunt een natura verzekering afsluiten waarbij met het verzekerd bedrag producten en diensten vergoedt worden welke u zelf heeft vastgelegd in uw uitvaartwensen. En er is een natura uitvaartverzekering waarbij voor het verzekerd bedrag producten en diensten uitgekozen mogen worden door uw nabestaanden.

Natura uitvaartverzekering producten en diensten

Als u een natura uitvaartverzekering afsluit met producten en diensten dan kunt u vooraf nadenken of u begraven of gecremeerd wilt worden, welke kist u wilt en welke uitvaartverzorger uw uitvaart mag regelen. Dit zijn uw uitvaartwensen en aan de hand van deze persoonlijke wensen zal ook de premie zijn opgebouwd welke u maandelijks moet betalen voor uw natura begrafenisverzekering. U kunt op deze manier dus uw uitvaartverzekering op maat maken aan de hand van uw uitvaartwensen.

Voor uw nabestaanden is de natura verzekering erg makkelijk omdat zij in deze toch al emotionele periode niet ook nog eens alles hoeven te regelen, zij weten ook precies wat uw uitvaartwensen zijn omdat deze zijn vastgelegd in uw uitvaartpolis. De uitgekozen uitvaartverzorger zal de complete uitvaart regelen en de uitvaartverzekeraar zal voor de financiële afwikkeling zorg dragen.

Wat is er verzekerd met de natura uitvaartverzekering

 • Het vervoer van de overledene
 • De laatste verzorging van de overledene
 • De opbaring in het uitvaartcentrum of thuis
 • De kist
 • Alle formaliteiten en vergunningen
 • Het drukwerk zoals de rouwkaarten en de dankbetuigingen
 • Het rouwvervoer (ook de volgauto’s)
 • Uitvaartverzorgers
 • Condoleanceregister
 • Graf delven en de grafrechten bij een begrafenis
 • De crematie en de verstrooiing as over strooiveld en het meenemen van de asbus

Natura uitvaartverzekering in geld

Een andere vorm van de natura verzekering is er één waarbij de nabestaanden voor het verzekerd bedrag producten en diensten mogen uitkiezen. Voor deze vorm wordt gekozen als u zelf niet weet hoe u uw begrafenis of crematie het liefst geregeld zou willen hebben. De nabestaanden kiezen dan voor u en de verzekeraar regelt de financiële afhandeling van uw uitvaart.

Als u dus nog niet weet wat uw uitvaartwensen zijn dan is de natura uitvaartverzekering in geld de beste optie voor u. In dit geval hoeft u alleen te bepalen voor welk bedrag u verzekerd wilt zijn en de verzekeraar regelt samen met uw nabestaanden uw uitvaart. Uw nabestaanden hebben dus de vrijheid en flexibiliteit om uw uitvaart in te vullen.

Wanneer een natura uitvaartverzekering?

Wanneer u al precies weet wat uw uitvaartwensen zijn dan is de natura uitvaartverzekering de ideale optie voor u. Stel u weet al dat u begraven wilt worden en ook al op welke begraafplaats dan kunt u met een gerust hart de natura verzekering afsluiten. De natura verzekering kan door zowel jongeren als ouderen worden afgesloten al is het wel zo dat ouderen eerder voor een natura verzekering kiezen aangezien deze al meerdere uitvaarten hebben meegemaakt en dus ook een duidelijke voorkeur hebben voor hun eigen uitvaart, waardoor het afsluiten van een uitvaartverzekering makkelijker is.

Uitvaart zonder facturen

Met een natura uitvaartverzekering heeft u een uitvaart waarbij de nabestaanden geen facturen zullen zien, de uitvaartverzorger zal de uitvaart verzorgen en deze stuurt de factuur naar de verzekeraar. De kosten zullen worden vergoedt tot de hoogte van het verzekerd bedrag. Als u meer uitvaartwensen heeft en deze zijn duurder dan het verzekerd bedrag dan zullen de nabestaanden de extra kosten wel moeten betalen.

Voordelen van een natura uitvaartverzekering

 • Uw uitvaart helemaal geregeld door de uitvaartverzorger
 • Alle producten en diensten worden vergoedt tot het verzekerd bedrag
 • Uw nabestaanden hoeven weinig meer te regelen
 • U kunt vooraf uw uitvaart zelf helemaal regelen

Bijbetalen

Het komt nog wel eens voor dat de nabestaanden worden verrast door de extra kosten voor de uitvaart van een dierbare. Dit kan gebeuren als er meer volgauto’s of een luxere kist zijn besteld of er meer rouwkaarten zijn verstuurd dan dat er in de uitvaartpolis stond beschreven. Ook kunnen er extra kosten ontstaan door producten of diensten welke niet in de basisverzekering waren verzekerd zoals bijvoorbeeld een grafmonument, urn of huurrecht van een graf.

Daarom raden wij aan om af en toe eens uw uitvaartpolis door te nemen en te kijken of alle daarin opgenomen wensen nog wel van toepassing zijn en dat het verzekerd bedrag nog wel uw uitvaartwensen zullen dekken. Op deze manier kunt u voorkomen dat uw nabestaanden met de extra kosten van uw uitvaart achter blijven.

Uitvaartwensen en de natura verzekering

Als u nog niet precies weet wat uw uitvaartwensen zijn dan kunt u met de tool beneden aan deze pagina een prijsindicatie laten weergeven en aan de hand daarvan kunt u zelf uitkiezen welke soort uitvaartverzekering het beste bij uw persoonlijke uitvaartwensen aansluit.

Extra geldbedrag uitvaartverzekering
U kunt bij de meeste verzekeraars naast uw natura uitvaartverzekering een extra geldbedrag meeverzekeren, met dit extra geldbedrag kunnen de kosten welke niet in het basispakket zijn opgenomen gefinancierd worden. Mocht het extra geldbedrag niet gebruikt worden dan staat in de uitvaartpolis beschreven wat er met dit bedrag zal gebeuren. In de meeste gevallen zal het worden uitgekeerd aan de nabestaanden of het wordt bij de verzekeraar in een depot gehouden voor de volgende verzekerde die in de polis staat vermeld, dit gebeurd bij een gezins-uitvaartverzekering.

Aanpassen van uw uitvaartverzekering

Het afsluiten van een uitvaartverzekering doet u vaak al op jonge leeftijd en het kan dus altijd gebeuren dat u in de loop der jaren andere uitvaartwensen heeft, u wilt misschien niet meer begraven worden maar gecremeerd. U kunt in dat geval altijd uw uitvaartverzekering aanpassen aan de uitvaartwensen van dit moment, u zult alleen even contact op moeten nemen met uw verzekeraar om de uitvaartverzekering aan te passen.

Monuta

9.0

review Monuta

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

review DELA

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m