Kifid steunt versobering uitvaartpolis Yarden

Yarden heeft per 1 januari 2020 de uitvaartverzekering van 390.000 polishouders versoberd. In plaats van de volledige dekking zal de uitvaartverzekeraar een maximum van 3.200 euro uitkeren. Dit tot grote ontevredenheid van de klanten. Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) heeft Yarden gelijk gegeven tijdens een recente uitspraak in de zaak die een gezin tegen de verzekeraar had aangespannen.

Solvabiliteit

Het gezin dat de zaak tegen Yarden had aangespannen stelde dat Yarden de voorwaarden van de naturapolis eenzijdig had aangepast en dat dit is strijd is met de wet. Het Kifid heeft zich over de zaak gebogen en kwam tot de conclusie dat Yarden aan de voorwaarden heeft voldaan. Als er namelijk niet zou zijn ingegrepen zo stelt het Kifid dan zou Yarden niet kunnen voldoen aan de wettelijke eisen voor solvabiliteit (goede financiële gezondheid). Het is voor de verzekeraars verplicht om een financiële buffer achter de hand te hebben voor slechte tijden waarin de rekeningen en declaraties ook betaald dienen te worden.

3200 euro

Door het uit te keren bedrag bij te stellen naar 3200 euro kan voorkomen worden dat de verzekeraar met een faillissement te maken krijgt en waarbij alle verzekerden gedupeerd worden. De uitspraak van de geschillencommissie komt hard aan bij de verzekerden met een naturapolis van Yarden. Zij moeten nu de kosten boven de 3200 euro uit eigen zak betalen of men moet zich bijverzekeren. Een uitvaart kost tegenwoordig 7.000 tot 8.000 euro dus het is een bittere pil voor hen.

Consumentenbond
Voor Yarden is het na de uitspraak van het Kifid nog niet gedaan, een groep verzekerden verenigd in Sociaal Verhaal, zal de verzekeraar voor de rechter slepen. De Consumentenbond zal zich ook laten horen tegen het beleid van Yarden.

Yarden zal later dit jaar fuseren met uitvaartverzekeraar DELA.