Kapitaal uitvaartverzekering afkopen

Wanneer u een begrafenis of uitvaartverzekering hebt dan kunt u deze afkopen. Op het moment dat u de verzekering afkoopt dan stopt de premie direct en stopt dus ook de verzekering. Wat zijn de gevolgen daarvan en waar moet uw rekening mee houden bij het opzeggen van uw premie. Daarnaast krijgt u ook niet het hele bedrag uitgekeerd wanneer u overlijdt. Om dit te weten is het handig om van te voren uit te zoeken wat u nog krijgt na het afkopen van uw uitvaartverzekering.

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Bij het afkopen is het belangrijk om te weten om welke verzekering het gaat. Als u een kapitaal uitvaartverzekering heeft, betekent het dat de verzekering uitkeert in kapitaal en dus in geld.

Natura verzekering
Een andere vorm van een uitvaartverzekering is een natura verzekering, hierbij wordt uitgekeerd in de vorm van diensten of producten. Een kapitaal uitvaartverzekering is bedoeld om de begrafenis of crematie te betalen. Toch is het niet verplicht voor de nabestaanden om al het geld daaraan uit te geven. Mochten de kosten van een begrafenis minder zijn dan het uit te keren bedrag, dan mogen de nabestaande het overige geld zelf uitgeven. Bij het afsluiten van een kapitaal uitvaartverzekering beslist u zelf hoeveel geld er verzekerd is als u komt te overlijden. Dit heeft te maken met de premie die u betaalt en de wensen die u heeft.

De voor- en nadelen

Het grote voordeel van een kapitaal uitvaartverzekering is dat het verzekerde bedrag meteen wordt uitgekeerd aan de nabestaanden in geval van overlijden. Dit zorgt voor genoeg geld en mogelijkheden om de uitvaart goed te kunnen regelen. Dat is ook meteen het nadeel van een kapitaal uitvaartverzekering. Het is alleen geld, er worden geen diensten of producten uitgekeerd en dus ligt de taak van het organiseren van een crematie of begrafenis ook bij uw nabestaanden. Als de nabestaanden het geld ontvangen dan moeten zij zelf de hele uitvaart nog regelen, dit kan een zware taak zijn in een moeilijke periode. Het is daarom belangrijk dat u met uw nabestaanden bespreekt welke verzekering u afsluit.

Waarom afkopen?

Dat is dan ook meteen de reden om een kapitaal uitvaartverzekering af te kopen. U wilt een andere verzekering bij een andere verzekeraar of u wilt een natura verzekering. Een kapitaal uitvaartverzekering zorgt namelijk alleen maar voor kapitaal en niet voor producten en diensten. Bij een natura uitvaartverzekering wordt er wel uitgekeerd in de vorm van producten en diensten. Misschien verandert uw voorkeur of heeft u het besproken met nabestaanden en willen die liever producten en diensten ontvangen na overlijden.

Afkoopwaarde
Door het afkopen van een kapitaal uitvaartverzekering ontvangt u de afkoopwaarde van de verzekering op dat moment. Dit wordt berekent aan de hand van de premie die betaalt is en de periode waarin betaalt is. De verzekeraar berekent de afkoopwaarde en stort dit bedrag op uw rekening. Het is daarbij belangrijk dat u zich wel bewust bent dat er geen geld meer wordt uitgekeerd in geval van overlijden.

Wat is de afkoopwaarde van uw verzekering?

Als u een kapitaal uitvaartverzekering wilt afkopen is het belangrijk dat u al meerdere jaren een verzekering hebt. Bij het afkopen van een verzekering die minder dan 10 jaar loopt, is er vaak geen afkoopwaarde beschikbaar. Het is belangrijk om dit ten allen tijden na te vragen bij uw eigen verzekeraar. De verzekeraar kan daar een goed inzicht in geven en daarna kunt u overwegen om de kapitaal uitvaartverzekering af te kopen.

Afkoopwaarde stukken lager
Het is logisch dat de afkoopwaarde stukken lager is dan het verzekerde bedrag. U heeft niet de gehele periode premie betaalt en zal dus nooit het gehele verzekerde bedrag uitgekeerd krijgen. De hoogte van de afkoopwaarde hangt voornamelijk af van de periode die u betaalt heeft. Iemand die een kapitaal uitvaartverzekering van €10.000 heeft en al 14 jaar premie betaalt heeft, krijgt een hoge afkoopwaarde uitgekeerd. Maar iemand die een kapitaal uitvaartverzekering van €4.000 heeft en maar 3 jaar premie betaalt heeft, krijgt een stuk lagere afkoopwaarde. Daarnaast is het ook mogelijk dat sommige verzekeraars geen afkoopwaarde uitkeren bij een kortere periode dan 10 jaar.

Hoe een uitvaartverzekering afkopen?

Het is allereerst handig om goed te bepalen of de verzekering daadwerkelijk afgekocht moet worden. Is de verzekering niet meer passend en wilt u wisselen van verzekeraar dan moet u goed nagaan of de premie bij de andere verzekeraar daadwerkelijk beter is. Vervolgens is het belangrijk om te informeren naar de afkoopwaarde en de mogelijkheden. Het is goed om contact op te nemen met uw verzekeraar en naar informatie te vragen over het afkopen van uw kapitaal uitvaartverzekering.

Wanneer u er echt van overtuigt bent dan kunt u de verzekering gemakkelijk afkopen. Bij een kapitaal uitvaartverzekering is het erg gemakkelijk om de verzekering af te kopen. U kunt namelijk een brief of email sturen naar de verzekeraar en vraagt naar de mogelijkheden voor het afkopen van uw verzekering. Het afkopen van uw verzekering kan in veel gevallen makkelijk afgehandeld worden. In de brief moet u vermelden waarom u de verzekering wilt opzeggen en per wanneer. Vervolgens krijgt u een brief van de verzekeraar met daarin de bevestiging van het afkopen van uw kapitaal uitvaartverzekering.

Sluit een nieuwe verzekering af

Na het afkopen van uw kapitaal uitvaartverzekering is het relevant dat u zich realiseert dat u dus geen verzekering meer heeft. In geval van overlijden wordt er geen geld uitgekeerd en staan uw nabestaanden er alleen voor. Het kan zijn dat u de afkoopwaarde apart zet maar de afkoopwaarde is vaak niet genoeg om een hele uitvaart mee te bekostigen. Als de kapitaal uitvaartverzekering niet meer bij u past dan is het erg belangrijk om wel een nieuwe verzekering af te sluiten. Dit omdat u uw nabestaanden niet zonder geld, producten of diensten wilt laten zitten na uw overlijden. Het is belangrijk om na het afkopen van uw kapitaal uitvaartverzekering onderzoek te doen naar een passende verzekering en deze zo snel mogelijk af te sluiten.

Monuta

9.0

review Monuta

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

review DELA

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m