Doodgeboren kinderen krijgen vaker een uitvaart

Kinderen die levenloos worden geboren krijgen steeds vaker een speciaal afscheid of een uitvaart. Het Verbond van Verzekeraars ziet dat het aantal uitvaarten voor doodgeboren kinderen is verdubbeld sinds 2013. Het Verbond van Verzekeraars heeft de cijfers welke deze stijging laten zien van uitvaartverzekeraars DELA en Ardanta gekregen.

Wet op de Lijkbezorging

De reden voor deze verdubbeling is dat vanaf 2013 kinderen die na 20 weken dood worden geboren een uitvaart kunnen krijgen. Vroeger was het volgens de Wet op de Lijkbezorging verplicht een kindje welke na 24 weken dood geboren werd te begraven of te cremeren. Vanaf 2013 is deze grens verlaagd naar 20 weken. De uitvaart zal dus vanaf 20 weken worden vergoed door de verzekeraar.

DELA

Een van de grootse uitvaartverzekeraars DELA verzorgd per jaar ongeveer 160 uitvaarten voor doodgeboren kinderen. DELA hanteert helemaal geen grens meer en is hiermee de enige verzekeraar. Als kinderen voor de 20ste week doodgeboren worden hebben de ouders doorgaans minder behoefte aan een uitvaart, maar zal er in veel gevallen een speciaal intiem afscheid worden georganiseerd.

Onderdeel van het gezin

Vanaf het begin van de zwangerschap maakt het kindje deel uit van het gezin. Daardoor is het ook belangrijk om altijd in de gelegenheid te zijn een uitvaart te organiseren en hier maken dus ook veel ouders gebruik van.

Kinderen meeverzekerd

Hoe zit het met de uitvaartverzekering zult u misschien denken. Ongeboren kinderen zijn vanaf 20 weken zwangerschap tot de eerste 30 of 60 dagen na de geboorte automatisch meeverzekerd op de polis van één van de ouders. De verzekering dekt de kosten voor een uitvaart, de dekking voor een ongeboren kindje is wel lager dan de dekking voor de ouders.

Voorwaarden uitvaartpolis

Het is wel aan te raden om bij een zwangerschap de voorwaarden van de uitvaartverzekering goed door te lezen. Kinderen zijn wel standaard meeverzekerd op de polis van de ouders, maar er zijn verzekeraars die onder de 24 weken niets zullen vergoeden. Of de ene verzekeraar zal de gehele uitvaart vergoeden en de andere een gedeelte. Om niet voor nare verrassingen te komen staan is het belangrijk om de voorwaarden te raadplegen.