DELA plaatst extra koelcontainers bij uitvaartcentra

Uitvaartorganisaties draaien op het moment vanwege het coronavirus overuren. De uitvaartcentra liggen in het hele land vol met overledenen. Anders dan in de eerste golf is het nu in het hele land druk in de uitvaartcentra terwijl het in de eerste golf vooral in het zuiden van Nederland zeer druk was.

Uitvaartorganisatie DELA heeft sinds half december in meerdere plaatsen in het land extra koelcontainers geplaatst bij de uitvaartcentra. Door het coronavirus overlijden er momenteel meer mensen dan normaal in de toch al drukke wintermaanden. Om de overledenen te kunnen koelen heeft DELA de koelcapaciteit opgeschaald.

In een normale situatie liggen er ongeveer 9 overledenen in de koelruimtes van de verschillende uitvaartcentra. Door de drukte van de laatste weken zijn er containers geplaatst waar ook nog eens 8 overledenen in gekoeld kunnen worden. In crematorium Rijtakkers in Eindhoven staan er net als in Den Bosch 2 containers om de grote toeloop aan overledenen op te kunnen vangen.

Tijdens de eerste coronagolf werd er ook voor extra koelplaatsen gezorgd. Destijds ging het om een piek in het grote aantal overledenen nu lijkt deze periode langer te duren.

Alles hetzelfde geregeld

De nabestaanden hoeven zich overigens geen zorgen te maken over het feit dat hun dierbare nu in een koelunit buiten het uitvaartcentra ligt. Alles gaat op slot en de units zijn voorzien van een alarm het is niet anders dan in het uitvaartcentra zelf, vertelt Charles Meiling, locatiemanager van DELA in Oldenzaal. De overledenen worden uiteraard in het uitvaartcentra opgebaard als de nabestaanden langs komen. De uitvaart zal vervolgens volgens de corona maatregelen georganiseerd worden.

Drukte verspreid over het hele land

DELA heeft gegevens gepubliceerd waarin de drukte in de uitvaartcentra inzichtelijk is. Als er een vergelijking gemaakt wordt met de eerste golf dan is het in Brabant nu rustiger. Januari is altijd al de drukste maand voor DELA omdat er in deze maand de meeste mensen overlijden. Deze maand is het 120 tot 130 procent drukker dan in een normale januari maand.
drukte uitvaartcentra

Britse variant

Bij DELA kijken ze met arendsogen naar de Britse variant van het coronavirus die op het moment snel om zich heen grijpt in Groot-Brittannië. De draaiboeken liggen klaar om niet voor verdere verrassingen te komen staan.

Monuta en Yarden

Ook uitvaartorganisaties Monuta en Yarden hebben het in deze periode door het coronavirus zeer druk. Beide uitvaartorganisaties laten weten nog geen extra koelcontainers te hebben geplaatst. De huidige koelcapaciteit is voor beide organisaties nog voldoende.