Zeemansgraf

Bij de keuze voor een zeemansgraf wordt het lichaam van de overledene in zee geschoven. Het lichaam wordt in een doek gewikkeld of verpakt in een kist.

Om te voorkomen dat het lichaam blijft drijven, wordt de verpakking verzwaard met zand, kogels of lood zodat het naar de bodem van de zee zinkt.

Een begrafenis vindt alleen plaats op volle zee

Zeemansgraf

Is het een grote wens van u dat uw lichaam na het overlijden overboord gezet wordt? Dan zult u moeten uitwijken naar Engelse wateren. Want een zeemans begrafenis is niet meer mogelijk in Nederlandse wateren.

U kunt zich in Nederland echter wel laten verzekeren voor de kosten van een zeemansgraf.

Zeemansgraf: Een vrijwillige en soms onvrijwillige keuze

Een zeemansgraf is één van de vormen van lijkbezorging. In uitzonderlijke situaties wordt het nog toegepast. Bijvoorbeeld in het geval van een overlijden op open zee in een oorlogssituatie.

Wanneer het niet mogelijk is om een lichaam aan land te brengen, kan het stoffelijk overschot een gevaar vormen voor bemanningsleden op een schip. In dat geval wordt er gekozen voor een begrafenis op zee. Soms wordt er echter ook vrijwillig gekozen voor een zeemansgraf.

Zeemansgraf laten verzorgen door Aqua Omega

Het is mogelijk om een zeemansgraf te laten verzorgen door een Nederlandse organisatie die zich hierin heeft gespecialiseerd. Aqua Omega is zo’n organisatie. Zoals wij hierboven al aangaven, is een zeemansgraf krijgen in Nederlandse wateren niet meer mogelijk.

Daarom brengt Aqua Omega het lichaam van de overledene naar Engeland en daar worden de benodigde formaliteiten geregeld. Ook vindt in Engeland de verzorging van het lichaam plaats. Nabestaanden hoeven niets te regelen. Aqua Omega organiseert alles.

Zeemansgraf

Wat kost een zeemansgraf?

Uiteraard zijn er kosten verbonden aan een uitvaart op zee. De kosten voor het organiseren van een zeemansgraf bedragen op het moment van schrijven ongeveer €12.000,-.

Alle formaliteiten zijn daarbij inbegrepen en dit is inclusief de kosten voor het vervoer van het stoffelijk overschot vanuit Nederland naar Isle of Wight, Engeland. Aqua Omega regelt de volgende zaken:

  • Het afhandelen van formaliteiten in de plaats van overlijden
  • Documenten en legeskosten
Een vervoerskist
  • Het transport van het lichaam naar Engeland
  • Verzorging op die plaats van de overledene
  • Een hoes en speciale kist voor een begrafenis op zee
Het sluiten van de kist
  • Voor de nabestaanden een maritieme kaart (met verklaring)
De reiskosten voor de uitvaartleider

Een andere organisatie die een zeemansgraf kan verzorgen is Britannia Shipping for Burial at Sea. De kosten voor een begrafenis op zee zijn bij deze organisatie rond de €6.000,-.

Dit is echter exclusief de kosten voor het vervoer van het lichaam naar Engeland. Ook zijn er bijkomende kosten voor administratieve werkzaamheden.

Voorwaarden begrafenis op zee

In diverse landen is het nog steeds mogelijk om te kiezen voor een zeemans begrafenis. Naast Engeland zijn dit bijvoorbeeld Portugal en de VS.

Op internationale wateren is dit ook nog altijd mogelijk. Hier zijn echter wel regels aan verbonden. Een voorwaarde is dat er in de omgeving van het zeemansgraf niet gevist wordt. En de bodem moet zich op minimaal driehonderd meter diepte bevinden.

Verzekeren tegen de kosten voor een zeemansgraf?

Wilt u graag worden begraven op open zee? De vrijwillige keuze voor een zeemansgraf is zeldzaam, maar niet uniek. En de Nederlandse Overheid staat het toe, mits de zeemans begrafenis niet in Nederlandse wateren plaatsvindt.

U kunt zich van tevoren laten verzekeren tegen de kosten voor een uitvaart op zee. Sluit daarvoor een kapitaal uitvaartverzekering af. Na uw overlijden ontvangen de nabestaanden een geldbedrag. Daarvan kunnen de kosten voor het zeemansgraf worden betaald.