Wat is een kapitaalverzekering?

Wat is een kapitaalverzekering? Met een kapitaal uitvaartverzekering bouwt u een geldbedrag op waarmee u uw uitvaart kunt laten verzorgen en financieren. Als u al een uitvaartverzekering heeft afgesloten dan zult u waarschijnlijk de term kapitaalverzekering al zijn tegen gekomen. Maar wat zijn de eigenschappen en de voor- en nadelen van deze geldverzekering?

Voor- en nadelen

Of u nu een kapitaalverzekering of een natura verzekering afsluit er zitten aan allebei de verzekeringen voor- en nadelen. Hieronder ziet u de voor- en nadelen.

Voordelen

  • Het voordeel van deze verzekering is de keuzevrijheid met betrekking tot uw uitvaart. Als u in de loop van uw leven andere wensen heeft met betrekking tot uw uitvaart dan kunnen deze makkelijk verwezenlijkt worden.
  • Bij een terminale ziekte is het in sommige gevallen mogelijk een voorschot op het kapitaal uit te laten keren.

Nadelen

  • Het nadeel is dat uw nabestaanden meer te regelen hebben dan bij een natura verzekering.
  • Uw nabestaanden zijn niet verplicht om het uitgekeerde kapitaal voor uw uitvaart te gebruiken.

Soorten verzekeringen

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering heeft u de keuze uit meerdere soorten uitvaartverzekeringen. De kapitaal verzekering is één van deze soorten. De tegenhanger van deze verzekering is de natura verzekering. Zoals u ongetwijfeld weet lopen de kosten voor een uitvaart ieder jaar op. Een gemiddelde begrafenis of crematie kost tegenwoordig al snel €8000,-.

Uitvaartverzekering niet verplicht

U zult zich moeten verzekeren tegen deze kosten om uw nabestaanden niet met de kosten van uw uitvaart achter te laten. U sluit hiervoor een uitvaartverzekering af. Het is in Nederland overigens niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten.

U kunt niet bij iedere verzekeraar een geldverzekering afsluiten. Er zijn verzekeraars welke alleen natura verzekeringen aanbieden en er zijn verzekeraars waar u alleen terecht kunt voor een geldverzekering. Er zijn ook uitvaartverzekeraars waar u natuurlijk voor beide uitvaartverzekeringen terecht kunt.

Tip: de kapitaal verzekering is erg flexibel en dus uitermate geschikt voor mensen die nog niet precies weten wat ze willen als het om hun uitvaartwensen gaat. Nieuwe wensen kunnen eenvoudig verwezenlijkt worden bij het afsluiten van deze uitvaartverzekering.

Kapitaal uitvaartverzekering afsluiten

Als u een kapitaal uitvaartverzekering gaat afsluiten zult u uw wensen met betrekking tot uw uitvaart op papier moeten zetten. Als u namelijk uw persoonlijke wensen duidelijk maakt dan is het afsluiten voor een bepaalde verzekering een stuk eenvoudiger. De kans dat u dan ook meteen een uitvaartverzekering afsluit welke bij uw wensen aansluit is een stuk groter. Het afsluiten van de kapitaal uitvaartverzekering doet u normaal gesproken maar één maal in uw leven dus ons advies…. neemt u er de tijd even voor.

Eigenschappen kapitaal verzekering

  • verzekering is erg flexibel
  • nabestaanden hebben veel vrijheid
  • voorschot aanvragen bij terminale ziekte is in sommige gevallen mogelijk

Verschillende factoren

U zult met verschillende factoren rekening moeten houden als u een kapitaal verzekering gaat afsluiten. Het is belangrijk als u al weet of u begraven of gecremeerd wilt worden en wat bijvoorbeeld uw wensen zijn voor de uitvaartdienst. En ook uw leeftijd is een belangrijke factor, als u ouder bent dan zult u weer op andere dingen moeten letten dan dat u op jonge leeftijd een uitvaartverzekering zou afsluiten.

Geldbedrag uitkeren

Als u een kapitaalverzekering afsluit dan zal de verzekeraar bij overlijden een geldbedrag uitkeren. Het geldbedrag is opgebouwd met de premie welke u maandelijks betaald en zal worden uitgekeerd aan de nabestaanden. De nabestaanden hebben de volledige vrijheid over het besteden van het geldbedrag. Uw nabestaanden zijn niet verplicht om het geldbedrag te besteden aan uw uitvaart. Hoe hoog het uit te keren kapitaal is dat kunt u vooraf zelf bepalen.

Uitgebreide uitvaart
Als u een uitgebreide uitvaart wenst dan zult u meer premie moeten betalen waardoor het kapitaal automatisch ook hoger zal worden. Zodra het kapitaal zal worden uitgekeerd aan uw nabestaanden zullen zij een uitvaartverzorger inschakelen om met hem of haar uw uitvaart te regelen.

U kunt een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten bij de uitvaartverzekeraars: Monuta, DELA, Yarden en Ardanta.

Kosten uitvaart

De kosten voor een uitvaart stijgen jaarlijks met enkele procenten. U zult hier de verzekering op moeten aanpassen. Doet u dit niet dan zal het uit te keren bedrag lager zijn dan de kosten voor uw uitvaart en blijft er een restbedrag over. In de meeste gevallen zullen uw nabestaanden dit restbedrag moeten betalen. U zult de verzekering dus aan de inflatie moeten aanpassen. Hierdoor blijft de verzekering dekkend waardoor uw nabestaanden niet met onverwachte kosten komen te zitten. De premie voor de verzekering zal in dit geval wel ieder jaar omhoog gaan. U zou dus om de 5 jaar uw verzekering even tegen het licht moeten houden om te kijken of deze nog dekkend is.

Kapitaal uitvaartverzekering afsluiten met indexatie

Een andere optie is om een uitvaartverzekering met indexatie af te sluiten. De verzekering zal dan automatisch aan de inflatie worden aangepast. Bij een kapitaal uitvaartverzekering zult u zelf in de gaten moeten houden of het opgebouwde geldbedrag nog genoeg is om de kosten van uw uitvaart te dekken.

Monuta

9.0

Monuta beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

DELA beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

a.s.r. beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

DLE beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m

Tegenwoordig sluiten behoorlijk wat mensen een geldverzekering af, en de meeste mensen doen dit vanwege de vrijheid welke deze vorm van verzekeren biedt.

Welke (kapitaal) uitvaartverzekering afsluiten?

Welke uitvaartverzekering u ook afsluit, het is altijd aan te raden om de verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken. Daarom is het verstandig om eerst uw persoonlijke wensen kenbaar te maken zodat u al weet welk soort verzekering het beste aansluit bij uw wensen. Wordt het een uitvaartverzekering in geld of gaat u toch liever voor de natura verzekering.