Wat is een kapitaal verzekering?

De kapitaal uitvaartverzekering is één van de beide beschikbare vormen. Het is de tegenhanger van de natura verzekering. In de beide gevallen is het belangrijk om eerst de dekking te vergelijken en dan pas naar de premie te kijken.

In het geval van een kapitaal uitvaartverzekering werkt dat echter net iets anders dan bij een natura verzekering voor de uitvaart. Dat heeft te maken met de wijze waarop de dekking in elkaar zit, er is dan sprake van een kapitaal in plaats van een uitvaart in natura.

Bij een inflatie van 1,5% per jaar kost een uitvaart over 15 jaar bijvoorbeeld al snel €8.750.

Bij de kapitaal uitvaartverzekering is er sprake van een verzekerd bedrag, dat de nabestaanden in handen krijgen op het moment dat u komt te overlijden. Zij hebben daarmee de mogelijkheid om een uitvaart aan te kopen bij een uitvaartverzekeraar.

Let op: nabestaanden zijn niet verplicht om het volledige kapitaal aan de uitvaart te besteden.

Verzekerd bedrag met de kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering werkt, zoals de naam al aangeeft, op basis van een verzekerd bedrag, een bepaald kapitaal. Om de verzekering goed af te sluiten is het verstandig om op voorhand in te schatten wat de kosten van de uitvaart zullen zijn. Houd daarbij rekening met de kosten op dit moment (zo’n €7.000), net als met de inflatie voor de komende (tientallen) jaren.

Bij een inflatie van 1,5% per jaar kost een uitvaart over 15 jaar bijvoorbeeld al snel €8.750. Houd er rekening mee dat het kapitaal binnen de verzekering groter dient te zijn dan het bedrag dat u vandaag de dag nodig zou hebben om de uitvaart te kunnen bekostigen.

Voordeel van de kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering biedt een paar voordelen ten opzichte van de natura verzekering. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de hoge mate van flexibiliteit. De nabestaanden ontvangen een kapitaal op basis van de polis, dat ze kunnen besteden op basis van uw laatste wensen.

Op die manier voorkomt u dat uw nabestaanden voor de kosten op dienen te draaien zodra u komt te overlijden.

Hier komt bij dat de nabestaanden op die manier automatisch de vrije keuze hebben uit de verschillende uitvaartondernemers die er beschikbaar zijn. Bij een natura verzekering is er soms sprake van afspraken met bepaalde uitvaartorganisaties, waardoor er minder vrijheid bestaat.

Ten derde heeft u met de kapitaal uitvaartverzekering de mogelijkheid om de uitvaart helemaal naar wens samen te stellen en alleen te betalen voor het kapitaal dat u wilt verzekeren.
Let op: hier staat tegenover dat de kapitaal uitvaartverzekering ook meer druk legt op nabestaanden, omdat zij de uitvaart voor u zullen moeten aankopen bij een uitvaartondernemer.

Hoogte van het verzekerde bedrag en indexatie

U kunt de geld uitvaartverzekering afsluiten door goed na te denken over het bedrag dat u wilt verzekeren. Vergelijk desgewenst de kapitaal uitvaartverzekering met de natura polis, zodat u een goed beeld krijgt van de mogelijkheden. Op die manier voorkomt u dat uw nabestaanden voor de kosten op dienen te draaien zodra u komt te overlijden.

DELA

9.0

review DELA

Verzekerd bedrag

€9.200

Leeftijd

30 jarige

9,58 p/m

Monuta

9.0

review Monuta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

11,87 p/m

Ardanta

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

13,84 p/m

PC Uitvaart

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

13,85 p/m