Uitvaartfotograaf

De uitvaartfotograaf wordt steeds vaker ingehuurd op uitvaarten. Deze fotograaf legt op een mooie en gepaste manier het afscheid vast van overledenen. Voor u als nabestaande kunnen foto’s van deze laatste dag van afscheid helpen bij de rouwverwerking.

Veel mensen vinden het fijn om naderhand deze emotionele dag opnieuw te kunnen beleven, aan de hand van de foto’s die toen gemaakt zijn.

Uitvaartfotograaf

Eerbetoon

U kunt fotografie tijdens een uitvaart het beste zien als een eerbetoon aan een dierbare. De fotograaf legt op deze dag perfect de sfeer vast en naar deze mooie foto’s kunt u later blijven kijken.

Uitvaartfotografie is een kunst op zich

U kan er natuurlijk voor kiezen om een goede vriend of familielid te laten fotograferen. Maar uitvaartfotografie is een kunst op zich. Een uitvaartfotograaf heeft zich speciaal toegelegd op het maken van rouwfoto’s en afscheidsfoto’s.

Hij of zij weet met foto’s exact de juiste momenten en sfeer vast te leggen. Alleen zo weet u zeker dat de dag perfect wordt vastgelegd. Een gewone fotograaf heeft, in tegenstelling tot een uitvaartfotograaf, niet de kennis en ervaring in huis om goede foto’s van een uitvaart te maken.

Redenen om te kiezen voor een uitvaartfotograaf

Het vastleggen van een uitvaart op beeld (foto of film) wordt nog vaak uitbesteed aan familieleden of vrienden. Maar of dat verstandig is dat is de vraag. Want goede foto’s maken tijdens een crematie of begrafenis is bijzonder lastig.

Lichtgevoelige lenzen

De uitvaartfotograaf gebruikt lichtgevoelige lenzen, zodat de plechtigheid niet verstoord wordt door flitsers. Zelfs op donkere plekken zoals in de kerk worden de foto’s perfect belicht en zijn ze van een hoge kwaliteit. Met een doorsnee camera met standaard lenzen zou dit nooit mogelijk zijn.

Storende geluiden

De fotograaf weet als geen ander hoe storend geluiden kunnen zijn. Een professionele fotograaf schakelt de geluiden uit van de camera, zodat van het scherpstellen, inzoomen en het fotograferen niets te horen is.

Aanwezig afwezig

De fotograaf is aanwezig afwezig. Hij of zij verplaatst zich onopvallend en is de bezoekers niet tot last. Vaak kiest de uitvaartfotograaf van te voren een aantal plekken uit waar hij of zij zal staan.

Emotionele foto’s

En terwijl het voor iemand uit de vrienden- of kennissenkring lastig kan zijn om het verdriet van de nabestaanden vast te leggen, daar voelt een professionele uitvaartfotograaf geen blokkade om dat wel te doen. Achteraf zal dan blijken dat juist deze emotionele foto’s hebben bijgedragen aan een complete rapportage van de dag.

Een uitvaartfotograaf inhuren

Is een dierbare van u overleden en wilt u graag een fotograaf inhuren die op de dag van het afscheid mooie foto’s maakt? Deze foto’s helpen u na de uitvaart bij de rouwverwerking. En ze vormen een herinnering aan uw dierbare.

U kunt ze in huis een mooi plekje geven. Steeds meer fotografen specialiseren zich in het vak van uitvaartfotografie, ook wel bekend als rouwfotografie. Hoe een uitvaartfotograaf inhuren?

U kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar een fotograaf, maar uw uitvaartverzorger kan u ook vast verder helpen.

Uitvaartverzorgers hebben meestal een lijst met goede fotografen. De fotograaf komt voor de uitvaart bij u langs en bespreekt samen met u de wensen.

Uitvaartfotografie

Wat kost uitvaartfotografie?

De kosten voor het inhuren van een uitvaartfotograaf zijn niet exact aan te geven. Veel hangt af van uw wensen. Is de fotograaf de hele dag aanwezig?

Voor een dagreportage zult u uiteraard meer betalen dan voor een aanwezigheid van bijvoorbeeld 2 of 4 uur. Extra kosten worden gerekend voor het uitprinten van de foto’s, een fotoalbum, het plaatsen van de foto’s op een USB-stick (of toegang daartoe via een app), enzovoort.

De meeste fotografen bieden verschillende pakketten aan.

Uitvaartfotograaf bekostigen: Uitvaartverzekering

Het laatste waar u zich natuurlijk zorgen over wilt maken nadat u een dierbare heeft verloren is hoe u een fotograaf moet bekostigen. Als uw dierbare een uitvaartverzekering had afgesloten en deze verzekering biedt voldoende keuzevrijheid, dan kunt u daarmee de uitvaartfotograaf betalen.

Met een kapitaal uitvaartverzekering zit u altijd goed. Daarmee ontvangt u na het overlijden een vast bedrag. U heeft zelf de vrijheid om te bepalen waaraan deze uitkering wordt uitgegeven.

Een combinatieverzekering is een combinatie tussen een kapitaalverzekering en naturaverzekering. Met deze verzekering heeft u ook enige keuzevrijheid. Als uw dierbare echter een natura uitvaartverzekering had afgesloten, dan zult u de kosten voor het inhuren van een rouwfotograaf zelf moeten betalen.