Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Wat is een overlijdensrisicoverzekering? Een overlijdensrisicoverzekering is heel wat anders dan een uitvaartverzekering. Toch denken veel mensen dat deze verzekeringen bijna hetzelfde zijn. Zoals u ongetwijfeld weet sluit u een uitvaartverzekering af om de kosten voor uw uitvaart te dekken. Maar wat is dan een overlijdensrisicoverzekering? Wij zullen het u uitleggen.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat uw partner en gezin niet in financiële problemen komen als u iets overkomt. Hiervoor sluit u een overlijdensrisicoverzekering af, hierbij verzekert u zich voor een bepaald bedrag en betaald hier maandelijks de premie voor. Mocht u komen te overlijden dan zal het geldbedrag worden uitgekeerd. Voor welk bedrag u zich moet verzekeren als u een overlijdensrisicoverzekering afsluit dat is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Waarom zou u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? U sluit deze verzekering af, bijvoorbeeld om uw partner in staat te stellen om de hypotheek af te kunnen lossen als u zou komen te overlijden. U zou ook een overlijdensrisicoverzekering kunnen afsluiten op zakelijk gebied. In dit geval zal uw zakenpartner een bedrag uitgekeerd krijgen mocht u iets overkomen. De zakenpartner zou het aandeel van de erven ermee kunnen afkopen en zo de onderneming kunnen voort zetten.

Ga naar DELA
Een overlijdensrisicoverzekering sluit u voor een bepaalde periode af. De periode waarvoor u een overlijdensrisicoverzekering afsluit kan bijvoorbeeld 30 jaar zijn. Als u komt te overlijden in deze 30 jaar dan zal de verzekeraar uitkeren.

Welke overlijdensrisicoverzekeringen afsluiten?

Er zijn meerdere soorten overlijdensrisicoverzekeringen welke u zou kunnen afsluiten.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Als u een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering afsluit dan blijven de premie en het uit te keren bedrag gedurende de looptijd gelijk. Het uit te keren bedrag bij overlijden zal dus altijd gelijk blijven. Dit betekent of u nu net na het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering of na 20 jaar komt te overlijden het uit te keren bedrag is hetzelfde. Deze verzekering sluit u af op één of twee verzekerden.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Als u een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering afsluit verzekert u zolang de looptijd bepaald is. Het uit te keren bedrag zal per jaar met een gelijkblijvend bedrag minder worden. Bij overlijden zal het uit te keren bedrag dus ieder jaar lager worden.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering zal het uit te keren bedrag jaarlijks ook dalen. In het begin zal dit langzaam zijn en aan het einde van de looptijd daalt dit sneller. Het verschil met de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering is dat bij de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering de uitkering sneller daalt als het einde van de looptijd dichterbij komt.

Einde looptijd overlijdensrisicoverzekering

Als het einde van de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering nadert zult u geen premie meer verschuldigd zijn. Er zal dan ook geen geld meer worden uitgekeerd indien u komt te overlijden. U zult dus de financiële situatie van uw nabestaanden moeten bekijken als het einde van de looptijd nadert. Deze zullen de hypotheek moeten betalen dus moet de financiële situatie van hen wel toereikend zijn.

Wat kost een een overlijdensrisicoverzekering?

Wat een overlijdensrisicoverzekering kost dat is van verschillende factoren afhankelijk. De kosten zullen verschillen per aanbieder en per verzekerd bedrag. Uw persoonlijke situatie is ook bepalend voor de kosten van de overlijdensrisicoverzekering. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u bij de ene aanbieder meer betaald als roker voor uw overlijdensrisicoverzekering. Het is daarom altijd verstandig om de aanbieders en de verschillende overlijdensrisicoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Lees vooral goed de voorwaarden door, u kunt op deze manier flink besparen en op een voordelige manier een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Looptijd overlijdensrisicoverzekering

De looptijd van een overlijdensrisicoverzekering kan ook per aanbieder verschillen. De minimale looptijd is bijvoorbeeld 10 jaar en vaak mag de verzekering doorlopen tot u 75 jaar bent.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Als u een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten dan kunt u er voor kiezen om dit online via de website van de verzekeraar te doen. Als u toch wat meer informatie wenst welke u niet op de website terug kunt vinden dan kunt u natuurlijk altijd in een persoonlijk gesprek uw vragen stellen. U zult u goed moeten inlezen als u een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Deze verzekering sluit u immers voor een behoorlijk lange periode af. Het is daarom belangrijk dat u dit doet bij een verzekeraar waar u zich prettig bij voelt.

U ziet dat er een behoorlijk verschil zit tussen het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering.

Ga naar DELA