Overlijdensrisicoverzekering
 afsluiten

Een verzekering die ervoor zorgt dat uw nabestaanden niet met financiële problemen komen te zitten na overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit dat van te voren bepaald is, het bedrag wordt in geval van overlijden aan de nabestaande uitgekeerd. Dit wordt gebruikt om een lopende hypotheek te kunnen betalen of om andere grote kostenposten te dekken. Ook kan er gekozen worden voor het verpanden van een overlijdensrisicoverzekering, waarbij de hypotheekverstrekker het verzekerde bedrag uitgekeerd krijgt om zo de hypotheek te kunnen betalen na overlijden.

Waarom is een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Als u een partner heeft en één van beide komt te overlijden brengt dit naast verdriet ook veel financiële veranderingen met zich mee. Wanneer de partner die achterblijft met hoge kosten komt te zitten voor een huis of andere grote kostenpost. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat alle nabestaanden niet met financiële problemen achter blijven na overlijden. Dit kan dus gaan over een partner maar wanneer beide partners overlijden, gaat dit vaak over de kinderen of andere familieleden. Vaak wordt een overlijdensrisicoverzekering verward met een uitvaartverzekering maar dat zijn absoluut twee totaal verschillende verzekeringen.

Uitvaartverzekering
Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat de kosten van een uitvaart uitgekeerd worden in de vorm van kapitaal, diensten of producten. Daarentegen zorgt een overlijdensrisicoverzekering juist voor alle andere kosten die niet met de uitvaart te maken hebben. Zoals het betalen van de hypotheek of de kinderopvang van de kinderen van de overledene. Als u een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten dan komt er na overlijden geld vrij om deze kosten te kunnen betalen. De verzekering zorgt dus voor een zekerheid voor de achterblijvende partner en andere nabestaanden. Zo kunnen deze achterblijvende mensen het leven verder lijden zoals het was.

Zonder overlijdensrisicoverzekering geen hypotheek

Wanneer u een huis gaat kopen is overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht, zeker als u een hypotheek wilt afsluiten met de NHG (Nationale Hypotheek Garantie). De hypotheekverstrekker heeft daarmee de garantie dat als er één van beide komt te overlijden dat de hypotheek altijd betaalt zal worden. Bij een dergelijke verzekering kunt u ervoor kiezen om deze te laten verpanden door de hypotheekverstrekker, dit houdt in dat het bedrag na overlijden meteen wordt uitgekeerd aan de hypotheekverstrekker.

U kunt er dus ook voor kiezen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheekverstrekker maar u kunt de verzekering ook los afsluiten. Zelf een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten is een stuk goedkoper dan bij een hypotheekverstrekker. Mocht u een verzekering hebben bij een hypotheekverstrekker dan kunt u altijd nog overstappen naar een onafhankelijke verzekeraar.

Hoe wordt de premie vastgesteld?

Een overlijdensrisicoverzekering is belangrijk maar ook uniek per persoon. Bij het afsluiten van een verzekering wordt er dan ook uitgebreid gekeken naar de financiële kant van uw leven. Het is daarbij ook handig dat u zelf aangeeft wat u allemaal zou willen. Een keuze daarbij is het laten verpanden van uw overlijdensrisicoverzekering, dit houdt in dat de hypotheekverstrekker direct het geld krijgt uitgekeerd bij overlijden. De premie die u maandelijks betaald verschilt aan de hand van de periode, het bedrag en uw risico tot vroegtijdig overlijden. Als u een hoog risico heeft om te overlijden dan zult u meer premie moeten betalen.

Welke dingen kenmerken voor een hoger risico?

Hoe hoger uw risico is op vroegtijdig overlijden, hoe hoger ook de premie die u betaalt. Er zijn daarom een aantal zaken waar de verzekeraar goed naar kijkt bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Allereerst natuurlijk de standaard praktische informatie zoals leeftijd en inkomen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar mogelijk rook- en drinkgedrag. Daarbij vragen de meeste verzekeraars ook om een medische goedkeuring van uw arts.

Bij een medische goedkeuring zorgt u ervoor dat u geen hoge premie hoeft te betalen omdat u minder kans heeft om vroegtijdig te overlijden. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering gaat daarom vaak gepaard met een aantal medische vragen en controles. Mocht u een ziekte hebben dan zullen de verzekeraars daar rekening mee houden bij het berekenen van de premie. Een persoon die een hoger risico heeft op vroegtijdig overlijden betaalt ook een hogere premie.

De drie verschillende overlijdensrisicoverzekeringen

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zijn er meerdere soorten verzekeringen die u kunt afsluiten. Grofweg zijn er drie te onderscheiden namelijk: gelijkblijvende, lineair dalende en een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Het bedrag dat uiteindelijk wordt uitgekeerd is ten allen tijden voldoende voor de achterblijvende partner of nabestaanden om de vaste lasten te kunnen dragen.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering zegt het eigenlijk al, het premiebedrag blijft de gehele periode hetzelfde. Daarbij is het bedrag dat wordt uitgekeerd ook altijd een vast bedrag. Dit kunt u van te voren afspreken met de verzekeraar tijdens het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering is een verzekering waarbij het bedrag dat wordt uitgekeerd jaarlijks lager wordt. Dit zorgt ervoor dat ook de premie die betaalt moet worden ieder jaar lager wordt. Omdat er vaak steeds minder hypotheek betaalt wordt, kunt u ervoor kiezen om deze verzekering af te sluiten.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Ook bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het bedrag dat uiteindelijk wordt uitgekeerd. Bij een annuïtair dalende verzekering heeft dit bedrag direct betrekking op uw hypotheek. Het kan zijn dat ieder jaar het bedrag met een ander niveau daalt. Bij het uitkeren van het verzekerde geld wordt er uiteindelijk ook gekeken naar de hypotheek.

Vergelijk verzekeraars met elkaar

Verzekeringen vergelijken is natuurlijk het eerste wat u doet, welke verzekering u ook wilt afsluiten. De drie hierboven genoemde verzekeringen zijn totaal anders. Wanneer u eenmaal een beslissing heeft genomen welke van de drie verzekeringen u wilt afsluiten is het de volgende stap om een goede verzekeraar te zoeken. Bij het kiezen van een verzekeraar moet u nooit voor de eerste de beste gaan maar zorg dat u onderzoek doet.

Overstappen
Ook kunnen de premies van een overlijdensrisicoverzekering per verzekeraar enorm verschillen. Het onderzoeken van de prijs van verschillende verzekeraars is daarom ook lastig. Natuurlijk is het altijd handig om hulp te vragen van familieleden die al een overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten. Mocht u een verkeerde keuze hebben gemaakt? Dan is het bij een overlijdensrisicoverzekering geen probleem om over te stappen. Dus vraag informatie op bij uw verzekeraar en doe onderzoek naar de verzekeraar voordat u overstapt naar een andere maatschappij.