Monuta gaat voor dementie vriendelijkheid

MonutaAlzheimer is officieel volksziekte nummer een. Monuta springt daar nu op in door haar klantcontactcentrum ‘dementievriendelijker’ te maken. De medewerkers klantcontact krijgen een dementie training. Dementie komt alsmaar vaker voor.

In Nederland krijgt maar liefst 20% van de bevolking te maken met deze hersenaandoening die tot vergeetachtigheid en uiteindelijk de dood leidt. Vrouwen krijgen er vaker mee te maken dan mannen. Voor de patiënt in kwestie heeft de ziekte grote gevolgen. Ook de impact hiervan is voor de naaste betrokkenen enorm. 

Medewerkers Monuta krijgen dementie vriendelijkheid training

Monuta is als eerste grote uitvaartverzekeraar gestart met het ‘dementie vriendelijker’ maken van het klantcontactcentrum. De medewerkers van het callcenter en de gastdames- en heren krijgen daarvoor speciale trainingen aangeboden. Monuta is als uitvaartorganisatie vaak direct betrokken bij het contact met mensen die dementie hebben of die als naaste betrokken zijn bij de ziekte.

Goed omgaan met dementie is daarom een vereiste voor onze medewerkers, aldus Roos Zwetsloot (directeur Uitvaartzorg bij Monuta).  Het doel van de uitvaartorganisatie is dat alle medewerkers klantcontact eind 2020 een certificaat hebben ontvangen. Of en wanneer andere landelijke uitvaartmaatschappijen volgen is nog niet zeker. 

Over de training

De training voor de klantcontact medewerkers van Monuta bestaat uit 2 gedeelten. De eerste training bestaat uit een online trainingsprogramma. Daarmee wordt met name de kennis over Alzheimer vergroot. Na deze training volgt er in de praktijk een oefening onder begeleiding van trainers die door Monuta speciaal zijn opgeleid. Zo oefenen ze op praktijksituaties. Na afloop wordt er het certificaat ‘Samen dementie vriendelijk’ gegeven.

Mensen met dementie kunnen gewoon een uitvaartverzekering afsluiten

Dat medewerkers van uitvaartorganisaties en verzekeringsmaatschappijen moeten worden getraind om om te gaan met dementie is nodig. Het aantal patiënten met Alzheimer neemt toe. Daarbij kunnen mensen met dementie gewoon een uitvaartverzekering afsluiten. Enige begeleiding daarbij is wenselijk alsmede begrip en kennis over de ziekte. Een dementerende hoeft overigens geen extra verzekeringspremie te betalen. Wel dient er een gezondheidsverklaring te worden ingevuld.