De invulling van uw uitvaart

Als er één ding zeker is in het leven, is het wel dat we vroeg of laat allemaal komen te overlijden. Het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Daarom regelen veel mensen vooraf hun uitvaart, zodat het er uiteindelijk aan toe gaat zoals zij zelf gewild zouden hebben. Dat kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren. Een uitvaart kan echter behoorlijk veel geld kosten. Sommige mensen sparen zelf voor hun uitvaart zodat de nabestaanden er niet mee belast worden.

Andere kiezen ervoor om zich te verzekeren voor hun uitvaart. Daarbij betaalt u een maandelijkse of jaarlijkse premie waarbij u verzekerd bent voor bepaalde diensten of voor een vaststaand bedrag dat voor de uitvaart gebruikt kan worden. Maar heeft u eigenlijk de volledige vrijheid om de uitvaart in te vullen zoals u wilt?

Altijd de volledige vrijheid

Om maar direct met de deur in huis te vallen: mensen hebben altijd de volledige vrijheid om een uitvaart in te delen zoals ze dat zelf willen. Ook wanneer het over uw eigen uitvaart gaat, kunt u dat vooraf allemaal tot in de detail regelen. De vraag is alleen of dat ook allemaal gedekt wordt. In de meeste gevallen is dat namelijk niet zo. Wanneer u zich voor uw uitvaart verzekerd, betreft het vaak een vooraf bepaald bedrag dat gebruikt kan worden voor de uitvaart of dat er een bepaald pakket aan diensten/producten voor de uitvaart wordt verzorgd. Dan heeft u echter alsnog de volledige vrijheid om de uitvaart in te delen zoals u wilt, alleen is het niet helemaal gedekt door de verzekering.

Twee verschillende soorten dekking

Wanneer er sprake is van een dekking, zijn er grofweg twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen te onderscheiden. De eerste verzekering is een natura uitvaartverzekering. Hierbij wordt er vooraf met de verzekeraar besproken hoe de polis eruit komt te zien en worden er specifieke aspecten gedekt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de kist, de kaarten en de rouwauto’s.

In deze polis wordt eigenlijk alles tot in de detail vastgelegd. Daardoor geldt er, als het zover is, weinig vrijheid meer voor de invulling van de uitvaart. U heeft immers vooraf alles zelf al bepaald. Dat heeft echter ook een voordeel: uw nabestaanden hoeven zich niet druk te maken over het organiseren van de uitvaart omdat alles al vast is gelegd.

Kapitaal verzekering
Kiest u liever voor meer vrijheid over de invulling van uw uitvaart? Let er wel op dat het daarbij dus gaat over de vrijheid van invulling die uw nabestaanden hebben. Zij hebben u natuurlijk goed gekend en zijn als geen ander in staat om te weten hoe u het gewild zou hebben. Het kan ook dat u het daar vooraf samen over gehad heeft.

Een kapitaal uitvaartverzekering is in dat geval de beste optie. Het komt er hierbij min of meer op neer dat de nabestaanden een bedrag krijgen waarmee ze de uitvaart kunnen financieren. Ze zijn vervolgens helemaal vrij om de uitvaart in te vullen zoals zij denken dat u het gewild zou hebben.

Aanvullende wensen

Wanneer u een natura uitvaartverzekering heeft en komt te overlijden, kan het altijd dat de nabestaanden nog specifieke wensen hebben. Soms komen die wensen zelfs van de overledene zelf vandaan, maar is het niet meer in de verzekering gewijzigd. Aanvullende wensen dienen vanzelfsprekend wel te worden aangegeven bij de verzekeraar. Hoewel het in veel gevallen betekent dat er aanvullende bedragen moeten worden betaald voor extra wensen, kan er soms nog best veel geregeld worden.

Op die manier is er toch wel een bepaalde vrijheid voor de invulling van de uitvaart, ook wanneer u beschikt over een natura uitvaartverzekering. Dat kost in dat geval echter wel extra geld. Juist daarom is het belangrijk om hier in een vroeger stadium al goed over na te denken en in dat geval te kiezen voor een kapitaalpolis.

Vind de uitvaartverzekering die bij u past

Wanneer u besluit dat het tijd is om uzelf te laten verzekeren voor een uitvaart, is het zaak om goed na te denken over wat u precies wilt. Wilt u zelf bepalen hoe de uitvaart er uit komt te zien en welke onderdelen daarvan precies vergoed worden? Of denkt u dat uw wensen met betrekking tot uw uitvaart in de loop der tijd nog kunnen veranderen en vertelt u dit liever tegen uw nabestaanden zodat zij zelf kunnen bepalen hoe de uitvaart er uit zal komen te zien?

Op basis daarvan maakt u een weloverwogen keuze voor welke uitvaartverzekering u gaat. Het is daarbij overigens van groot belang om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Niet alleen bieden ze verschillende pakketten aan, u kunt er soms ook nog eens flink veel geld mee besparen.

Laat uw wensen op papier zetten

Nog los van welke uitvaartverzekering u kiest, is het altijd aan te raden om de wensen die u heeft met betrekking tot uw uitvaart op papier te zetten. Wanneer u over een natura uitvaartverzekering beschikt, is de uitvaart natuurlijk grotendeels vastgelegd. Toch is het ook dan verstandig om bepaalde dingen op papier te zetten.

Bijvoorbeeld wanneer u aanvullende wensen heeft of om juist aan te geven dat u het wilt zoals u met de verzekeraar heeft afgesproken. Wanneer u over een kapitaal uitvaartverzekering beschikt, is het ook belangrijk om op papier te zetten hoe u het liefst wil dat de uitvaart zal gaan. Het is hoe dan ook verstandig om bijvoorbeeld discussies tussen nabestaanden te voorkomen.

Wie organiseert de uitvaart?

Het is ook belangrijk om vast te leggen wie de uitvaart organiseert. Bij een kapitaal uitvaartverzekering komt de organisatie van de uitvaart vaak toch neer op de nabestaanden. Sommige nabestaanden willen dat overigens juist graag, terwijl andere dat juist helemaal niet graag doen. Dat kan dus per situatie verschillen.

Bij een natura uitvaartverzekering wordt de uitvaart vaak door een uitvaartondernemer in samenwerking met de uitvaartverzekering georganiseerd. In dat geval worden de nabestaanden dus ontlast en kunnen zij zich volledig bezig houden met het nemen van afscheid van hun geliefde.

Monuta

9.0

Monuta beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

DELA beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

a.s.r. beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

DLE beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m