Indexatie van de uitvaartverzekering

De indexatie van de uitvaartverzekering is van groot belang om daar zowel nu als in de toekomst goed gebruik van te kunnen maken. Dankzij de indexatie stijgt de dekking van de polis mee met de ontwikkeling van de kosten voor een uitvaart. Hier staat tegenover dat ook de premie voor de uitvaartverzekering wat op zal lopen, zodat de verzekeraar de kosten netjes kan blijven dekken vanuit de premie die u betaalt.

Tip: let op dat zowel de premie als de dekking stijgen dankzij de indexatie. Op die manier betaalt u ieder jaar een beetje meer, als het gevolg van de inflatie. Ook het gemiddeld inkomen stijgt als het gevolg van die inflatie, waardoor u daar in de praktijk niets van merkt.

Indexatie van de premie voor de uitvaartverzekering

Er is sprake van twee vormen van indexatie wanneer we het hebben over de uitvaartverzekering. Het gaat ten eerste om de indexatie van de premie, waar u meteen iets van zal merken. De verzekeraars zijn wettelijk gerechtigd om de premie jaarlijks een klein beetje te verhogen. Ze kunnen er daarmee binnen de wettelijke marges voor zorgen dat ze de premie kunnen aanpassen aan de werkelijke kostenstijging van de uitvaartverzorging.

Over het algemeen bedraagt de indexatie van de uitvaartverzekering slechts één tot maximaal enkele procenten per jaar. Dat is afhankelijk van de inflatie op dat moment. Bij een stijging van 1 procent zal een premie van €4,50 per maand bijvoorbeeld €4,55 per maand gaan kosten. De stijging is gering, omdat de kosten voor de uitvaart gelukkig ook niet zomaar schrikbarend oplopen. Bovendien neemt ondertussen ook de dekking van de polis toe dankzij de indexatie.

Indexatie van de dekking van uitvaartverzekeringen

De indexatie van de uitvaartverzekering heeft namelijk ook betrekking op de dekking, het is immers van belang dat de verzekeraar de kosten voor de uitvaart ook in de toekomst kan blijven betalen. Vooral indien u kiest voor een natura uitvaartverzekering zal er sprake zijn van indexatie.

De verzekeraar garandeert u de kosten voor de uitvaart te betalen, op basis van uw specifieke wensen. Dat betekent vervolgens dat die kosten nu, in de nabije toekomst of in de verre toekomst gemaakt zullen worden. Indien dat in de verre toekomst gebeurt zullen de kosten daarvoor waarschijnlijk hoger liggen dan nu het geval is. Dat betekent dat de verzekeraar rekening dient te houden met hogere kosten, waardoor er een indexatie nodig is.

De indexatie van de premie en van de dekking van een uitvaartverzekering zorgt er dus voor dat die nu en in de toekomst betaalbaar blijft, zowel voor u als voor de verzekeraar. Het is gebruikelijk dat de verzekeraars gebruik maken van indexatie en er daarmee voor zorgen dat de kosten in de toekomst niet te hoog oplopen. Let er vooral op dat de indexatie geldt voor zowel de premie als de dekking. Een verzekeraar zal het u laten weten op het moment dat er sprake is van indexatie, zodat u weet dat de premie wat hoger wordt en dat daar ook een hogere dekking tegenover staat.