DELA

DELAMisschien dat u de naam DELA wel eens voorbij hebt zien komen op TV of in een brochure. Wellicht dat u hierbij de juiste associatie maakt met uitvaarten en uitvaartverzekeringen. Toch doet DELA meer dan dat. Om een beter beeld te krijgen van hetgeen DELA doet en eventueel voor u kan betekenen, volgt hier een overzicht van hun producten en diensten.

DELA Uitvaartverzekeringen

Om te beginnen is DELA een van de bekendere spelers als het gaat om uitvaartverzekeringen. Hier kunt u als klant dus een polis afsluiten, waarbij u elke maand een klein bedrag betaalt. Wanneer u komt te overlijden, wordt aan uw nabestaanden een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd, ongeacht de looptijd van de verzekering. Met een uitvaartverzekering voorkomt u dus dat uw nabestaanden het onnodig moeilijk hebben met de financiële afwikkeling van uw laatste afscheid.

Bereken uw premie

Overlijdensrisicoverzekering

Een andere, directere manier om uw nabestaanden te beschermen na uw overlijden is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Hierbij kunt u regelen dat, indien u onverhoopt vroegtijdig komt te overlijden, een door u bepaald bedrag wordt uitgekeerd aan bijvoorbeeld uw partner of uw kinderen. Dit lijkt in veel opzichten op een uitvaartverzekering. Het grote verschil is echter dat de hoogte van het uit te keren bedrag door u zelf bepaald wordt en dat dit dus vele male hoger kan zijn dan hetgeen nodig is om uw begrafenis te bekostigen.

Een bijkomend verschil is wel dat u een overlijdensrisicoverzekering voor een bepaalde looptijd afsluit. Komt u na deze tijd te overlijden, dan wordt er niets uitgekeerd. Deze verzekering is dus vooral bedoeld om nabestaanden te beschermen tegen uw vroegtijdig overlijden en kan dan ook niet worden afgesloten als u ouder bent dan 65.

De spaarverzekering

Een spaarverzekering is, zoals het woord al zegt, een combinatie van sparen en verzekeren. Gedurende een periode van minimaal tien jaar legt u om de zoveel tijd een bepaald bedrag in. Omdat DELA een coöperatie is deelt u als klant mee in de winst en zult u na het aflopen van de verzekeringstermijn dus een winstpercentage op uw spaargeld uitgekeerd krijgen.

Een spaarverzekering kunt u afsluiten voor uzelf, als een soort appeltje voor de dorst op een later tijdstip, maar ook voor uw kinderen of kleinkinderen. Het tussentijds opnemen van deze rekening is niet mogelijk. De enige uitzondering hierop is in het geval u komt te overlijden voor het einde van de looptijd. In dat geval krijgen uw nabestaanden een extra uitkering van 10% uitgekeerd.

Bereken uw premie

Het regelen van een uitvaart

Behalve het afsluiten van een uitvaartverzekering kunt u bij DELA ook terecht voor het regelen van een uitvaart, ook als u niet verzekerd bent. Binnen DELA wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende uitvaartpakketten:

 • Eenvoudig
 • Standaard
 • Uitgebreid

De overeenkomsten tussen de pakketten

De verschillen tussen deze pakketten laten zich raden, echter alle pakketten zijn voorzien van de volgende diensten:

 • Het overbrengen van de overledene van de plek van overlijden (bijvoorbeeld thuis of ziekenhuis) naar een rouwkamer
 • Verzorging van de overledene, zoals bijvoorbeeld het aankleden en in de kist leggen van de overledene
 • Regelen van formele zaken zoals bijvoorbeeld overlijdensakte
 • Beschikking over een draaiboek dat elke handeling en procedure beschrijft die moet gebeuren vanaf het moment van overlijden tot en met de uitvaart zelf
 • De kist
 • Opbaring in een uitvaartcentrum of rouwkamer
 • Crematie
 • Asverstrooiing
 • Nabestaandenzorg

De verschillen tussen de pakketten

Zoals de naam al doet vermoeden verschillen de pakketten onderling vooral op het gebied van extra’s. Het ‘eenvoudige’ pakket is inclusief 3 dagen opbaring in een rouwcentrum. Het standaard pakket komt met 6 dagen opbaring in een rouwcentrum, rouwbezoek, 50 rouwkaarten, bloemen en een uitvaartdienst van 1 uur. Een uitgebreid pakket biedt dit alles, maar dan met 75 rouwkaarten, 200 gedachtenisprentjes, 2 rouwbezoeken, 75 rouwkaarten en een rouwadvertentie in een regionale krant. Voor de actuele prijzen van deze pakketten kunt u het beste de site van DELA raadplegen.

De procedure bij overlijden

Zowel voor verzekerden als niet-verzekerden verzorgt DELA uitvaarten. U kunt dus altijd bij ze terecht in het geval u onverhoopt het afscheid van een dierbare moet regelen. Na het eerste contact zal DELA iemand bij u langs sturen om een draaiboek met u door te nemen. Hierbij krijgt u dan een overzicht van wat er allemaal moet gebeuren, welke keuzes er gemaakt moeten worden en wanneer, en hoe u het regelen van een uitvaart zo goed mogelijk kunt doen.


DELA zal zorgdragen voor de pragmatische aspecten van een uitvaart, zoals bijvoorbeeld het regelen van een overlijdensakte of zorgen dat het contract voor de grafrechten in orde is. Bij elke keuze die wordt gemaakt, wordt u als nabestaande uiteraard nauw betrokken.
Omdat DELA veel ervaring heeft met uitvaarten, zult u begeleid worden in het organiseren van de uitvaart die u moet regelen en zal de begeleider met de nodige ideeën komen om u verder op weg te helpen. Ook zorgt DELA voor de nazorg als het definitieve afscheid eenmaal achter de rug is.

Het wensenboekje

Veel mensen hebben bepaalde ideeën over hoe ze hun uitvaart geregeld willen hebben, bijvoorbeeld welke muziek ze willen laten horen. Echter niet iedereen deelt deze wensen met elkaar. Het is tenslotte niet een fijn onderwerp om over te praten en de meeste mensen zijn niet van plan om binnenkort te overlijden. Vandaar dat u bij DELA uw wensen kunt achterlaten in een wensenboekje. Hierin kunt u vastleggen wat u belangrijk vindt in het geval u komt te overlijden.

Misschien lijkt het wat overdreven, maar voor nabestaanden zal het heel handig zijn en zal het ze zelfs troost bieden te weten wat uw wensen zijn. Dit helpt uw dierbaren om de juiste keuzes te maken met betrekking tot uw afscheid.

Als u meer wil weten

Meer informatie over DELA en de diensten die ze leveren vindt u uiteraard op hun website. Hier kunt u ook meer te weten komen over hoeveel een verzekering u precies gaat kosten en welke verzekering het beste bij u past. Het zou zomaar kunnen dat een spaarverzekering meer bij u past dan een uitvaartverzekering. Op de site van DELA kunt u zichzelf over deze en andere zaken goed laten informeren.

Ga naar DELA