Wat is een begrafenispolis?

Met een begrafenispolis bent u verzekerd tegen de kosten van uw uitvaart. Er zijn verschillende soorten begrafenispolissen die voorkomen dat uw nabestaanden met de kosten achter zullen blijven.

U kunt u verzekeren voor de producten en diensten voor uw uitvaart, maar u kunt ook een geldbedrag laten uitkeren. En er is een mogelijkheid om de producten en diensten te laten verzorgen en nog een vrij te besteden bedrag te laten uitkeren.

Door de verschillende begrafenispolissen met elkaar te vergelijken zult u de polis afsluiten die aansluit bij uw uitvaartwensen.

Wat kost een begrafenispolis?

De kosten van een begrafenispolis zijn afhankelijk van enkele factoren, zoals uw leeftijd, dekking en de looptijd.

 • 1
  Uw leeftijd is een van de factoren die bepalen hoeveel premie u per maand gaat betalen. Als u op uw 25 ste een begrafenispolis afsluit met een dekking van €9.000,- dan betaalt u ongeveer 8 euro per maand aan premie. Als u dezelfde uitvaartpolis op latere leeftijd afsluit dan gaat u meer betalen.
 • 2
  De hoogte van het verzekerde bedrag is ook een factor die bepalend is voor de premie. Als u een uitbundige uitvaart wenst dan zult u een begrafenispolis met een hogere dekking moeten afsluiten dan dat u een ingetogen uitvaart wenst. Een gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig tussen de € 7.000 en € 11.500,-.
 • 3
  Hoelang u premie wenst te betalen zal ook de hoogte van het maandelijks premie bedrag beïnvloeden. U heeft de keuze om 30 jaar, tot uw 65ste of levenslang premie te betalen.

Begrafenispolis vergelijker

Om te bepalen wat uw uitvaart ongeveer gaat kosten, kunt u aan de hand van uw uitvaartwensen met onze uitvaartkosten vergelijker op deze pagina globaal een berekening maken.

Vanwege de grafkosten is een begrafenis over het algemeen duurder dan een crematie.

Waarom een begrafenispolis afsluiten?

Een uitvaart kost gemiddeld tussen de € 7.000 en € 11.500,-. Een flink bedrag wat niet iedereen op de spaarrekening heeft staan. Als u geen verzekering afsluit dan kunnen de financiële gevolgen voor uw nabestaanden aanzienlijk zijn.

Bovendien zorgt u er met het afsluiten van een begrafenispolis voor dat uw nabestaanden veel werk uit handen wordt genomen. U kunt zelf uw uitvaartwensen vastleggen en deze zullen door de uitvaartverzekeraar en uitvaartverzorger worden uitgevoerd.

Uw nabestaanden hebben zo minder te regelen en bovendien krijgen ze niet te maken met de financiële afwikkeling van uw uitvaart.

Welke verschillende begrafenispolissen zijn er?

U heeft de keuze uit verschillende soorten begrafenispolissen waarvan deze 3 het vaakst worden afgesloten:

 • 1
  De natura polis: bij deze polis zijn de producten en diensten voor uw uitvaart gedekt en zal de uitvaart helemaal verzorgd worden.
 • 2
  De kapitaal polis: met de kapitaal polis zal er na uw overlijden een geldbedrag worden uitgekeerd aan uw nabestaanden waarmee de uitvaart geregeld kan worden.
 • 3
  Combinatie polis: bij de combinatie polis zullen de producten en diensten geleverd worden en er komt een vrij te besteden bedrag vrij.

Bij de grootste uitvaartverzekeraars van Nederland, Monuta en DELA sluit u een combinatie polis af. De producten en diensten worden geleverd uit het natura gedeelte en er is een vrij te besteden bedrag dat komt uit het kapitaal gedeelte van de polis.

De combinatie polis is de vaakst afgesloten polis omdat er de zekerheid is dat de belangrijkste producten en diensten gedekt zijn en er blijft een bedrag over om de extra wensen mee te financieren.

De voordelen van een begrafenispolis:

 • Uw kinderen tot 18 jaar vaak gratis meeverzekerd
 • Vooraf kunt u al uw uitvaartwensen vastleggen en wijzigen
 • U weet dat u uw nabestaanden niet achter laat met de financiële afwikkeling van uw uitvaart

Bronnen:

 • DELA
 • Monuta
 • Ardanta

Veelgestelde vragen begrafenispolis


Zijn mijn kinderen gratis meeverzekerd?

Bij de meeste uitvaartverzekeraars zijn uw kinderen tot het 18e jaar gratis meeverzekerd op uw begrafenispolis.

Wat kost een begrafenis polis?

De kosten van een begrafenispolis zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals uw leeftijd, de dekking en de looptijd. Voor iemand van 25 jaar is de maandelijkse premie ongeveer 8 euro.

Dekt een begrafenispolis ook een crematie?

Ja, een begrafenispolis is hetzelfde als een uitvaartverzekering. Zowel een begrafenis als een crematie zijn gedekt.

Hoe duur is een begrafenis?

De kosten voor een begrafenis liggen tussen de € 7.000 en € 11.500,-. Het is dus verstandig om deze kosten te dekken met een begrafenisverzekering.

Tot welke leeftijd kan ik een begrafenispolis afsluiten?

U kunt een begrafenispolis afsluiten tot de leeftijd van 75 jaar. U moet er wel rekening mee houden dat hoe ouder u bent, hoe hoger de premie zal zijn. Indien u vanwege uw leeftijd niet geaccepteerd wordt om een uitvaartverzekering af te sluiten dan is er nog de koopsom.

Kan ik mijn begrafenispolis afkopen?

Ja, u kunt contact opnemen met de uitvaartverzekeraar en opdracht geven om de afkoopwaarde te laten uitbetalen. De verzekeraar zal de afkoopwaarde bepalen, deze is altijd lager dan dat u aan premie heeft betaald. Na het afkopen hoeft u geen premie meer te betalen en zal er niets worden uitgekeerd als u komt te overlijden.

Kan ik mijn begrafenispolis opvragen?

Ja, als u uw polis bent kwijt geraakt dan kunt u contact opnemen met de uitvaartverzekeraar en uw begrafenispolis opvragen.

Begrafenispolissen vergelijken en afsluiten

Met onze vergelijking-tool kunt u per leeftijd en het bedrag van uw keuze bekijken wat de voor u beste begrafenispolis is.