Uitvaartverzekering: waarop letten?

Een uitvaartverzekering afsluiten kan lastig zijn. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat u goed weet wat er beschikbaar is en waar u op dient te letten. We zetten 4 handige tips voor u op een rij om beter te vergelijken en vervolgens te kunnen afsluiten.

Let in ieder geval op het type uitvaartverzekering, net als de indexatie van zowel de premie als de dekking.

Let er verder op of de kinderen ook zijn meeverzekerd en kijk naar de looptijd van de uitvaartpolis. Op die manier kunt u een goede keuze maken uit de verschillende polissen.

Uitvaartverzekering

Hoe werkt een uitvaartverzekering?

Zodra u een verzekering afsluit zijn de kosten voor uw uitvaart gedekt. U hoeft zich geen zorgen te maken dat de nabestaanden na uw overlijden met de kosten van uw uitvaart achter blijven.

Ook zullen ze niet met moeilijke vragen blijven zitten omdat u al uw uitvaartwensen bij het afsluiten kunt vastleggen bij de uitvaartverzekeraar.

Doordat u een begrafenisverzekering afsluit zullen uw nabestaanden ook minder te regelen hebben voor uw uitvaart. De verzekeraar zal een uitvaartverzorger aanstellen die samen met uw nabestaanden uw uitvaart zal verzorgen.

Type uitvaartverzekering

Het type uitvaartverzekering is de eerste belangrijke keuze. Kies uit een natura of een kapitaalpolis.

Bij de keuze voor de natura uitvaartverzekering zullen de producten en diensten voor uw uitvaart verzorgd worden. De natura uitvaartverzekering voorkomt dat uw nabestaanden veel moeten regelen voor uw uitvaart. Hier staat tegenover dat er iets minder vrijheid is bij het regelen van de uitvaart dan als u een kapitaal polis zou afsluiten.

Bij de kapitaal uitvaartverzekering zal er na uw overlijden een geldbedrag vrij komen waarmee uw nabestaanden uw uitvaart kunnen betalen. Zij kunnen er een uitvaartverzorger voor inhuren die de uitvaart samen met hen gaat verzorgen.

Maak een keuze uit de natura of kapitaal polis en let vervolgens op de indexatie van de verzekering, of de kinderen meeverzekerd zijn en de looptijd van de uitvaartverzekering.

Op die manier sluit u de voor u beste uitvaartverzekering af.

Indexatie van de premie en dekking

Let op het verzekerd bedrag van de uitvaartverzekering en de indexatie daarvan. Een dekking van €8.000 vandaag de dag is over het algemeen voldoende, maar zal over 20 of 30 jaar veel te weinig zijn. Dat heeft te maken met de inflatie, waardoor ook een uitvaart steeds een beetje duurder wordt.

Het is daarom belangrijk om een uitvaartverzekering te kiezen waarbij er sprake is van indexatie. Het verzekerde bedrag wordt dan samen met de inflatie opgehoogd.
Let op: ook de premie wordt over het algemeen geïndexeerd, waardoor u steeds een beetje meer gaat betalen.

Kinderen meeverzekerd?

Indien u een uitvaartverzekering wilt afsluiten en u heeft kinderen is het bovendien verstandig om na te gaan of de kinderen meteen meeverzekerd zijn en of u daar geen extra premie voor hoeft te betalen. Dat is vaak het geval, maar niet standaard.

Bij de meeste uitvaartverzekeraars zijn de kinderen meeverzekerd, zodat u voor hen geen aparte polis hoeft af te sluiten. Kijk hier goed naar, zodat u een uitvaartverzekering kunt kiezen die dekking biedt voor u en de kinderen.

Looptijd van de uitvaartverzekering

Tenslotte is het bij het afsluiten van een uitvaartverzekering verstandig om kritisch te kijken naar de looptijd. Er is soms sprake van een levenslange looptijd. In andere gevallen gaat het om een termijn tot 85 jaar.

Dat betekent dat u na die tijd geen premie meer hoeft te betalen. U bent overigens wel altijd verzekerd tot uw overlijden.

Let goed op deze belangrijke factoren, zodat u een goede keuze kunt maken en u de zekerheid heeft van een goede verzekeringspolis voor uw uitvaart.

Wanneer sluit u een uitvaartverzekering af?

Een uitvaartverzekering sluit u zo snel mogelijk af. U bent dan direct verzekerd tegen de kosten van uw uitvaart en voorkomt zo dat uw nabestaanden met de kosten achter zullen blijven.

Bovendien is de premie lager als u op jonge leeftijd een uitvaartverzekering afsluit. Hoe langer u wacht, hoe meer premie u gaat betalen voor uw uitvaartverzekering.

Goed om te weten is dat u boven een bepaalde leeftijd geen uitvaartverzekering meer kunt afsluiten. Deze leeftijdsgrens ligt rond de 75 jaar. De reden is dat de verzekeraar een te groot risico loopt dat er nauwelijks premie is geïncasseerd als u komt te overlijden.