Wat kost een uitvaartverzekering?

Wat kost een uitvaartverzekering? Een goede vraag waar niet meteen een antwoord op te geven is. De kosten voor een uitvaartverzekering zijn helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Allereerst is uw leeftijd bepalend voor de premie welke u maandelijks zult moeten betalen.

Daarnaast zijn er ook verschillende soorten uitvaartverzekeringen. En dan spelen de persoonlijke wensen met betrekking tot uw uitvaart ook nog eens een belangrijke rol.

Kosten uitvaart

De kosten van uw uitvaart zijn bepalend voor de maandelijks te betalen premie. Wilt u een sobere uitvaart dan zal deze goedkoper zijn dan dat u een heel uitgebreide uitvaart wenst. Logisch dat hier ook de premie voor de uitvaartverzekering op aangepast zal worden. De gemiddelde mens bestaat niet dus ook de gemiddelde uitvaart is er niet.

Buiten dat u uw uitvaart zo duur kunt maken als dat u zelf wilt door meer volgauto’s te bestellen, een luxere kist, advertenties in de dagbladen, i.p.v. koffie en cake een uitgebreide maaltijd te serveren. Zijn er nog meer factoren die uw uitvaart qua prijs behoorlijk kunnen beïnvloeden.

Begraven of cremeren
Allereerst maakt de keuze of u begraven of gecremeerd wilt worden al een verschil. Als u begraven wenst te worden dan krijgt u te maken met de kosten voor een grafsteen en de grafrechten die er op een graf rusten. De grafrechten verschillen per gemeente. Het is dus verstandig om bij het afsluiten van een uitvaartverzekering al te vragen wat de kosten in de gemeente waar u begraven wilt worden ongeveer zullen zijn.

Als u gecremeerd wilt worden dan krijgt u natuurlijk met andere kosten te maken. Wilt u bijgezet worden in een columbarium? Wilt u een speciale urn? Of op een bijzondere plek worden uitgestrooid? Dit zijn allemaal factoren die de kosten voor een uitvaart beïnvloeden.

Persoonlijke uitvaartwensen
Het is daarom goed om vooraf uw persoonlijke wensen op papier te zetten en zo te kijken of deze wensen vallen binnen de uitvaartverzekering die u wilt afsluiten. Als u al een uitvaartverzekering heeft afgesloten en uw persoonlijke wensen zijn uitgebreider geworden dan kunt u dit in uw verzekering altijd nog aanpassen. Wat u ook zou kunnen doen is om een kapitaal verzekering erbij af te sluiten en deze te laten gebruiken voor de extra wensen.

Natura of kapitaal verzekering

Aan de hand van de kosten van uw uitvaart kunt u bepalen of u een natura of een kapitaal verzekering wilt afsluiten. Bij een natura verzekering verzekerd u zich tegen de kosten voor de producten en diensten voor uw uitvaart. Bij een kapitaal verzekering bouwt u een kapitaal op waarmee uw nabestaanden uw uitvaart kunnen regelen en bekostigen.

Bedenktijd
Als u eenmaal weet wat uw persoonlijke wensen zijn en of u een natura of kapitaal verzekering wilt afsluiten dan kunt u de uitvaartverzekeraars vergelijken. Zodra u een verzekeraar heeft gevonden welke aan uw wensen voldoet dan kunt u bij deze een uitvaartverzekering afsluiten. Als u de uitvaartverzekering heeft afgesloten zult u de polis thuis gestuurd krijgen en heeft u nog enkele weken bedenktijd.

Mocht u besluiten de uitvaartverzekering niet te willen voortzetten dan kunt u deze in de bedenktijd kosteloos opzeggen. De minimale bedenktijd is 14 dagen bij een uitvaartverzekering. Er zijn echter ook verzekeraars die 30 dagen bedenktijd hanteren. Als u binnen de bedenktijd opzegt kunt u de al betaalde premie terug vragen, doet u dit na de bedenktijd dan zult u de premie dus niet meer terug krijgen.

Als u een normale uitvaartverzekering wilt afsluiten dan zult u per maand tussen de 10 en 15 euro aan premie kwijt zijn. Maar zoals we al schreven dit is wel afhankelijk van uw leeftijd en uw persoonlijke situatie en wensen. Als u wilt weten wat uw uitvaart ongeveer gaat kosten dan kunt u met de uitvaart calculator hier beneden met enkele muisklikken zien wat de kosten zullen zijn.