Christelijke uitvaartverzekering

Heeft u een christelijke uitvaartverzekering nodig voor een christelijke uitvaart? De uitvaart van christenen verloopt wat anders dan uitvaarten van mensen zonder religieuze achtergrond.

Zo speelt de kerk bij een christelijke uitvaart een belangrijke rol en neemt zij bepaalde taken over van de uitvaartondernemer.

En de meeste christenen willen niet gecremeerd maar begraven worden. Trouwens, een christelijke uitvaartverzekering bestaat in Nederland niet.

Toch heeft u, afhankelijk van het type uitvaartverzekering, de vrijheid om zelf te bepalen waar u het geld voor de uitvaart aan uitgeeft. Zo kan u besluiten om gebruik te maken van een christelijke uitvaartverzorger.

Christelijke uitvaartverzekering

Christelijke uitvaartverzekering

U bent er nu achter gekomen dat een christelijke uitvaartverzekering niet bestaat. Maar u kunt wel de uitvaart geheel invullen naar wens door te kiezen voor de juiste verzekering. De meeste christenen kiezen in dit geval voor een kapitaalverzekering.

U verzekert daarbij een bedrag in geld. Dit bedrag wordt uitgekeerd na het overlijden en is vrij te besteden. Een uitvaartverzekering waarbij zowel een geldbedrag als een vast dienstenpakket wordt gedekt is ook een mogelijkheid. Daarvoor sluit u een combinatieverzekering af.

Voor een christelijke uitvaart is de naturaverzekering wat minder geschikt. Daarom zullen we dit type uitvaartverzekering niet behandelen.

Traditionele christelijke uitvaart en de kosten

Een christelijke uitvaartverzekering is niet zozeer een uitvaartverzekering speciaal voor christenen maar een uitvaartverzekering die voorziet in de behoeften die christenen hebben.

Zij kunnen zelf bepalen waar het bedrag, dat wordt uitgekeerd na het sterven, aan wordt uitgegeven. Doorgaans kiezen christenen ervoor om een kapitaal- of combinatieverzekering af te sluiten.

Christelijke uitvaart

Met het bedrag dat na overlijden wordt uitgekeerd door de uitvaartverzekeraar, worden de kosten gedekt voor de christelijke begrafenis. De uitvaartdienst wordt verzorgd door een dominee of priester en dus niet door een uitvaartondernemer.

De afscheidsdienst zelf vindt plaats in de kerk en de dominee of priester zal de overledene ook begraven. Als er een naturaverzekering is afgesloten, dan zouden deze bijkomende kosten niet worden vergoed.

Met een kapitaalverzekering of combinatieverzekering mag u zelf (gedeeltelijk) bepalen waar het geld aan uitgegeven wordt. De kosten voor een traditionele christelijke uitvaart vallen doorgaans hoger uit.

Dit ligt hoofdzakelijk aan het feit dat christenen in de meeste gevallen kiezen voor een begrafenis en niet voor een crematie. Bij een begrafenis moet u rekening houden met extra kosten zoals grafrechten en eventueel een grafsteen. Ook moet het graf onderhouden worden.

Christelijke uitvaartverzekering

Een christelijke uitvaartverzekering afsluiten is niet mogelijk. U kunt wel een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten waarmee u al uw christelijke uitvaartwensen kunt laten uitvoeren.

Uitvaartverzekering tip

Kosten begrafenis verschillen per plaats

De kosten voor een christelijke begrafenis verschillen trouwens sterk per plaats. Zo zullen de kosten voor een begraafplaats en grafkosten in stedelijke gebieden vaak hoger uitvallen dan in landelijke gebieden.

En over het algemeen bent u goedkoper uit met een uitvaartverzekering als u bepaalde zaken zelf regelt. Dit komt terug in de premie die u maandelijks dient te betalen voor de uitvaartverzekering.

Uitvaartzorg voor christenen

Voor een uitvaart kan er een beroep worden gedaan op christelijke uitvaartverzorgers. Daarbij zal een begrafenisondernemer er rekening mee houden dat de begrafenis in het teken van het christelijke geloof staat.

Denk daarbij aan rituelen die met zorg worden uitgevoerd. Het is voor de nabestaanden ook prettig om te weten dat de christelijke uitvaartverzorger bekend is met de christelijke normen en waarden. Direct na het overlijden moeten er zoveel zaken geregeld worden en dan is het fijn als bepaalde zaken als vanzelfsprekend worden opgepakt en geregeld.

Wat regelt de christelijke uitvaartverzorger?

U wilt een uitvaartverzekering afsluiten en daarvoor gebruik maken van christelijke uitvaartzorg? Christelijke uitvaartverzorgers zijn er in Nederland volop. Zij regelen alles voor uw uitvaart.

Desgewenst zijn zij er ook nog vóór of tijdens het overlijden om u of uw nabestaanden bij te staan met raad en daad. Tijdens de uitvaart zelf kan er altijd teruggevallen worden op een contactpersoon, de uitvaartverzorger.

Bespreek vooraf uw wensen met de desbetreffende christelijke uitvaartverzorger. De volgende zaken regelt een christelijke uitvaartverzorger voor u en na het overlijden hoeven u of uw nabestaanden dus niet aan de slag te gaan met deze formaliteiten:

Christelijke uitvaartverzekering

 • Overlijden melden aan de uitvaartverzekeraar
 • Aangifte doen van overlijden bij de gemeente
 • Aanvraag indienen bij de begraafplaats
 • De overledene verzorgen en opbaren
 • Kerkruimte of aula regelen
 • Vervoer regelen (rouwauto)
 • Catering regelen (koffietafel)
 • Bloemen voor in de kerk en/of bij het graf
 • Rouwkaarten maken en versturen
 • Zorgen voor de uitkering van de uitvaartverzekering
 • Optioneel: Rouwbegeleiding

Uitvaartverzekeraars vergelijken

Op onze website is het mogelijk om (christelijke) uitvaartverzekeraars met elkaar te vergelijken. Het is eenvoudig om op basis van premie, dekking en voorwaarden alle Nederlandse uitvaartverzekeraars met elkaar te vergelijken. Door de uitvaartverzekering te vergelijken bespaart u op de premie en sluit u de voor u beste uitvaartverzekering af.

De meeste verzekeraars bieden verschillende uitvaartpolissen aan. Zo kunt u kiezen voor een verzekering waarbij u een vast pakket aan diensten in natura krijgt uitgekeerd.

De meeste christenen kiezen echter voor een kapitaal uitvaartverzekering. Daarbij ontvangen zij een bedrag na het overlijden. Daarmee is het mogelijk om naar wens een christelijke uitvaart samen te stellen en te financieren.

De hoogte van de premie voor uitvaartverzekeringen

Wat bepaald de hoogte van de premie die u periodiek voor uw uitvaartverzekering moet betalen? Verzekeraars bepalen de hoogte van de te betalen premie aan de hand van verschillende factoren.

Een belangrijke factor is onder andere het moment waarop u een uitvaartverzekering afsluit. Een stelregel die bij alle uitvaartverzekeraars opgaat, is: Des te ouder u bent bij het afsluiten van de uitvaartverzekering, des te meer premie u betaald.

Iemand van 18 jaar is goedkoper uit dan iemand van 60 jaar. Toch betaalt iedereen gemiddeld genomen ongeveer hetzelfde premiebedrag over zijn of haar leven. Immers, een jong persoon zal meer jaren premie betalen dan een persoon van 60 jaar.

Zo jong mogelijk een uitvaartverzekering afsluiten

Echter is het wel verstandig om zo jong mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten, dit om de hoogte van de vaste lasten. Al voor een paar euro premie per maand kunnen jongeren een uitvaartverzekering afsluiten. Deze kosten zijn vrijwel te verwaarlozen en hebben nauwelijks invloed op de vaste lasten. Op onze website kunt u gemakkelijk en snel een premieberekening uitvoeren.

Enkele belangrijke aandachtspunten bij het vergelijken

Hieronder nemen wij enkele belangrijke zaken met u door die de hoogte van de premie voor de uitvaartverzekering bepalen. Dit zijn naast het moment van afsluiten en uw leeftijd de volgende zaken.

Dekkingsgraad: wat is verzekerd?

De dekkingsgraad bepaald in belangrijke mate de hoogte van de periodiek te betalen premie. De dekkingsgraad bepalen is alleen belangrijk indien u kiest voor een naturaverzekering. Bij deze verzekering worden vaste diensten verzekerd zoals de grafkist, zaalhuur, een rouwauto (met dragers), enzovoort.

Indexatie: uitvaartverzekering geïndexeerd of niet?

Ook erg belangrijk om rekening mee te houden nog voordat u een uitvaartverzekering afsluit is of deze geïndexeerd wordt of niet. Is een begrafenisverzekering voor christenen geïndexeerd, dan betekent dit dat de verzekering waardevast is. De kosten die dan gelden voor een uitvaart die over 10 of 20 jaar na het afsluiten van de verzekering plaatsvindt, zijn in dat geval volledig gedekt.

Tussentijds wijzigen

Misschien dat uw wensen na verloop van tijd veranderen. Het is bij alle verzekeraars mogelijk om tussentijds aanpassingen te doen aan de verzekering. Bij de keuze voor een uitvaartverzekering kan het verstandig zijn om na te gaan welke mogelijkheid er is om aanpassingen te doen aan de polis.

Conclusie

Een specifieke christelijke uitvaartverzekering bestaat niet, maar u kunt bij de meeste Nederlandse uitvaartverzekeraars wel een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten. Met deze verzekering bouwt u een geldbedrag op wat zal worden uitgekeerd aan uw nabestaanden na het overlijden. Met dit bedrag is het mogelijk om uw kerkelijke uitvaart te financieren en te verzorgen.

Uitvaartverzekering afsluiten

 • Geldbedrag + Uitvaartverzorger
 • Complete uitvaart
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.500,-
Dienstenpakket €2.500 + €7.000 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

7,36
Premie per maand

 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Altijd aanpasbaar
 • Kinderen tot 25 jaar verzekerd met korting

Verzekerd bedrag

€9.500,-
Dienstenpakket €6.750 + €2.750 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

9,22
Premie per maand

a.s.r.
 • Geldverzekering
 • Kinderen tot 18 jaar gratis
 • Vrije keuze uitvaartverzorger

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 10,88
Premie per maand

Twenthe
 • Natura sommen
 • Vrije keuze uitvaartverzorger
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 12,44
Premie per maand

 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Geld verzekering

Verzekerd bedrag

€9.500,-
9.500 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

12,48
Premie per maand

DLE
 • Geldverzekering
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Termijn: Levenslang

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 14,92
Premie per maand

Vergelijking gecontroleerd op: dinsdag 2 april 2024
De premies per maand zijn berekend voor een persoon van 28 jaar (01-01-1996)