Een uitvaartspeech houden

Op bijna iedere uitvaart wordt er een uitvaartspeech gehouden, het houden van een uitvaartspeech is erg lastig en kan in sommige gevallen extra moeilijk zijn. Het is daarom handig om hier van te voren goed over na te denken en te bepalen wat u wilt zeggen. Om goed voor de dag te komen met een speech die bij de overledene past is het belangrijk om de speech goed voor te bereiden. Er zijn een aantal tips om een mooie uitvaartspeech te houden, deze zult u hieronder vinden.

Tips voor het schrijven van een speech

Allereerst is het belangrijk om goed voor u te hebben wat u wilt vertellen. Daarom zijn hier een aantal tips voor het schrijven van een uitvaartspeech.

Haal herinneringen op

Het is allereerst heel belangrijk om herinneringen op te halen over de overledene. Dit kunt u zelf doen maar dit kunt u ook in het gezelschap van andere familieleden en vrienden doen. Door herinneringen op te halen komen er vast leuke anekdotes en verhalen naar boven. De leukste anekdotes en verhalen zorgen voor een positief gevoel op een moeilijke dag. Het is fijn om voornamelijk te kijken naar de leuke herinneringen. In een uitvaartspeech is het belangrijk dat u zorgt voor herkenning bij andere aanwezigen maar het is ook fijn om uw eigen gevoel te delen.

Maak de speech niet te lang

Tijdens een uitvaart zijn er vaak meerdere speeches en dus hebben aanwezigen geen concentratie voor meerdere lange verhalen. Het is belangrijk om de speech kort maar krachtig te houden en geen langdradige verhalen te delen. Door humor kunt u een speech ook erg levendig maken en is het niet nodig om een lange speech te houden. Als u de enige bent die spreekt dan kunt u het verhaal ook opdelen in meerdere stukken onderbroken door muziek. Een uitvaartspeech van gemiddeld 5 minuten wordt ervaren als een prettige tijd voor een speech.

Zorg dat iedereen weet wie u bent

Als u spreekt op een uitvaart dan heeft u vaak een goede band met de overledene, toch kan het zijn dat niet iedereen weet wie u bent. In het geval dat u weet dat er enkele mensen in de zaal zitten die u niet kennen, dan is het handig om uzelf te introduceren. In de inleiding van uw speech kunt u benoemen wie u bent en wat u relatie is tot de overledene. Dit is fijn voor mensen die niet goed meer weten wie u bent.

Maak een duidelijke structuur

Het schrijven van een uitvaartspeech gaat vaak gepaard met veel emoties en herinneringen. Toch is het belangrijk om een duidelijke structuur aan te houden. Het op ratelen van verschillende herinneringen en gebeurtennissen is geen goede speech. U moet beginnen met een mooie inleiding waarin duidelijk wordt wat er over het algemeen gevonden wordt van het overlijden. Dit kan vroeg zijn maar ook een verdrietig en rustgevend moment, het is per uitvaart uniek.

In de kern van uw speech is het fijn om herinneringen en anekdotes te delen met de aanwezigen. Daarbij is het mooi om bijzondere eigenschappen en verdiensten te delen met de aanwezigen. Tot slot komt u terug op de boodschap van de speech en kunt u een wens uitspreken.

Tips voor het spreken

Naast het schrijven kan ook het spreken een spannende aangelegenheid zijn. Het is daarom belangrijk dat u ervoor zorgt dat u goed voorbereid bent en het spreken niet als probleem ervaart.

Zorg voor water en neem pauzes

Als u gaat spreken op een uitvaart is het belangrijk dat u water bij de hand heeft. Mocht het u even teveel worden dan kunt u even een slokje water nemen er weer verder gaan. Tijdens het spreken is het geen probleem om af en toe even korte pauzes te laten vallen, de aanwezige kunnen dan het verhaal beter volgen. Het houden van pauzes zorgt er ook voor dat u een stuk rustiger zult praten en zorgt ervoor dat het verhaal goed te volgen blijft.

Nummer de pagina’s en kies een groot lettertype

Een hele handige praktische tip is het nummeren van pagina’s. Zo kunt u ervoor zorgen dat u niet per ongeluk de verkeerde pagina voor u neemt. Ook kan het helpen om een nietje in de verschillende pagina’s te doen zodat u alleen maar hoeft om te slaan en geen probleem hebt met los liggende papieren. Het is handig om het lettertype groot in te stellen voor het uitdraaien, te kleine letters kunt u al snel niet meer lezen. Wanneer u de tekst kwijt bent dan is het met kleine letters heel moeilijk om de tekst weer terug te vinden en verder te kunnen spreken.
Het is ook handig om verschillende alinea’s te maken zodat u snel weer de tekst kunt terug vinden wanneer u de tekst even kwijt bent.

Bekijk de zaal en test de apparatuur

De vorm van de zaal kan bepalen waar u wilt staan en waar u heen kunt kijken. Het is fijn om de zaal van te voren te bekijken en te bepalen waar u graag wilt staan. Voor veel mensen is het fijn om één punt in gedachte te nemen en daar naar kunt kijken gedurende de speech. Als u de zaal van te voren heeft bekeken kunt u voor u begint met spreken het punt bepalen. Wanneer u in de zaal bent kunt u meteen de apparatuur testen. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een microfoon of een geluidsinstallatie voor muziek. Het is niet fijn dat een apparaat niet blijkt te werken, daarom is het van te voren testen echt een aanrader.

Blijf uzelf

Tijdens de gehele speech is het belangrijk dat u uzelf blijft. Het is een persoonlijk verhaal dat u deelt en het is belangrijk om dat te doen vanuit uzelf. U kunt natuurlijk ook verhalen van andere en mooie anekdotes aanhalen maar blijf vooral bij uzelf. Daarnaast is het vooral fijn om positief te blijven tijdens een speech. De aanwezigen zitten niet te wachten op negatieve verhalen maar zijn juist gekomen om mooie herinneringen op te halen.