Uitvaartkosten blijven stijgen

Net als alle andere kosten in het dagelijkse leven stijgen ook de kosten voor een uitvaart. Dit heeft te maken met verschillende factoren en kan invloed hebben op de uitvaartverzekering die u heeft. Heeft u op dit moment een uitvaartverzekering die u een lange tijd geleden heeft afgesloten, dan is het aan te raden om te controleren of de voorwaarden van de verzekering nog toereikend genoeg zijn om uw uitvaart in de toekomst te kunnen bekostigen. Als dit niet het geval is, dan is de kans aanwezig dat nabestaanden met extra kosten komen te zitten voor de uitvaart.

Snel naar:

Kostenstijging

Als u een uitvaartverzekering heeft afgesloten in het verleden dan kunnen de stijgende kosten van invloed zijn op het financiële plaatje met betrekking tot uw uitvaart. Er zit wel een verschil in welke uitvaartverzekering u op dit moment heeft. Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen die u kunt afsluiten. Met een kapitaal uitvaartverzekering wordt er na het overlijden een bepaald bedrag vrijgemaakt waarvoor u maandelijks premie heeft betaald. Met dit bedrag kan de uitvaart worden bekostigd. Een natura uitvaartverzekering is een verzekering waarmee de kosten voor de uitvaart direct vanuit de verzekering worden betaald.

Kapitaal uitvaartverzekering

Als u een kapitaal uitvaartverzekering heeft afgesloten in het verleden dan is er in de polis vaak een bedrag vastgesteld dat vrij komt zodra u komt te overlijden. Dit bedrag is aan de hand van de kosten die op dat moment golden voor verschillende diensten opgesteld. Omdat dit bedrag is vastgesteld en de kosten voor een uitvaart blijven stijgen, is de kans aanwezig dat uw nabestaanden niet genoeg hebben aan het geld dat wordt uitgekeerd om de uitvaart te betalen.

Natura uitvaartverzekering

Hebt u een natura uitvaartverzekering afgesloten in het verleden dan is er in de polis vastgelegd welke diensten er direct vanuit de verzekering worden vergoed. Dit is zonder tussenkomst van uw nabestaanden zodat zij zich volledig op het proces van verwerken kunnen richten. Er is in de polis vastgesteld welke diensten en producten er worden vergoed, ook als de kosten hiervan stijgen. Met een dergelijke verzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over de stijgende kosten voor een uitvaart.

Polis controleren

Als het al een langere tijd geleden is dat u een uitvaartverzekering heeft afgesloten, dan is het aan te raden om uw polis te controleren. Hierbij kunt u kijken of de voorwaarden die er toen gesteld zijn nog toereikend genoeg zijn voor het bekostigen van de uitvaart in verhouding tot de huidige kosten. Dit kunt u ook doen met het oog op de stijging van kosten in de toekomst. Voor het controleren van uw polis en de voorwaarden van de uitvaartverzekering kunt u het beste contact opnemen met de verzekeraar waar u de verzekering hebt afgesloten.

Wat kunt u doen?

U kunt zelf al beginnen met het controleren van de voorwaarden in de polis. Als u twijfels heeft of de verzekering nog voldoende is, dan kunt u het beste met de verzekeraar contact opnemen. Het is ook mogelijk om u te verzekeren tegen de stijgende kosten van een uitvaart. Dit kunt u doen door te kiezen voor een uitvaartverzekering met indexatie. Daarmee wordt er om de paar jaar gekeken naar de huidige polis en de voorwaarden waarna het verzekerde bedrag met een bepaald percentage wordt verhoogd. Het is wel aan te raden om dit altijd zelf ook nog te controleren.

Voor en nadelen

Een uitvaartverzekering met indexatie heeft verschillende voor en nadelen. Het grootste voordeel is wel dat u verzekerd bent voor de kosten tijdens uw uitvaart, ook als deze stijgen. Dit komt door het stijgen van het bedrag dat door de verzekering uitgekeerd zal worden. Het nadeel van een dergelijke verzekering is dat u hierdoor ook meer premie gaat betalen. De keuze is persoonlijk welke afweging u maakt. Het belangrijkste is dat uw uitvaart zonder problemen kan worden geregeld door uw nabestaanden.

Waar kunt u het beste voor kiezen?

U kunt natuurlijk kiezen voor een natura uitvaartverzekering waarbij alle kosten standaard vanuit de verzekering vergoedt worden. Voor deze verzekering wordt vaak gekozen omdat nabestaanden dan nagenoeg geen omkijken hebben aan het regelen van de uitvaart. De kapitaal uitvaartverzekering is ook aantrekkelijk, maar dan moeten de kosten wel gedekt kunnen worden. Als dat niet het geval is dan komen uw nabestaanden met de extra kosten te zitten. Kiest u voor een indexatie uitvaartverzekering dan is de kans groot dat het geld bedrag dat wordt uitgekeerd na overlijden wel toereikend is. U moet er dan wel vanuit gaan dat u meer premie zult betalen in de loop van de tijd.

Monuta

9.0

Monuta beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

DELA beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

a.s.r. beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

DLE beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m