De uitvaartkosten

Weet u wat een uitvaart in Nederland ongeveer kost? De kosten voor een uitvaart kunnen behoorlijk hoog oplopen er moet immers een hoop geregeld en verzorgd worden. Een gemiddelde uitvaart kost 8000 euro. En de uitvaartkosten stijgen ieder jaar met enkele procenten.

Uitvaartverzekering

Om de kosten van een uitvaart te financieren kunt u een uitvaartverzekering afsluiten. Het is in Nederland niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten maar het is zeker wel aan te raden. Als u namelijk geen uitvaartverzekering afsluit dan zullen uw nabestaanden voor de kosten van uw uitvaart opdraaien.

Een andere manier om de kosten van uw uitvaart te betalen is om te sparen voor uw uitvaart. Als u gaat sparen voor uw uitvaart dan zult u dus ook rekening moeten houden met de jaarlijks stijgende uitvaartkosten. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zult u hier dus ook rekening mee moeten houden. Als u besluit een kapitaal uitvaartverzekering af te sluiten (hierbij bouwt u een kapitaal op) zult u er één met indexatie moeten afsluiten.

Als u een kapitaal verzekering zonder indexatie afsluit dan bent u op een gegeven moment onderverzekerd. Ook in dat geval zullen de nabestaanden voor het resterende bedrag opdraaien. En dat is niet iets wat u wilt.

Kosten uitvaart

De kosten voor een uitvaart zijn opgebouwd uit de bedragen voor bepaalde producten en diensten. Er zijn bij iedere uitvaart bepaalde basiskosten zoals de uitvaartverzorger, de verzorging van de overledene, de uitnodigingen en de bezorging van de kist. Dan komen er nog kosten bij voor de bloemen, het rouwvervoer, de catering en de eventuele grafkosten welke per gemeente verschillen.

Weekendtoeslag

Als u in het weekend begraven of gecremeerd wenst te worden dan zal hier een weekendtoeslag over worden berekend. Dit zijn dan de extra uitvaartkosten. Verder zult u er rekening mee moeten houden dat een begrafenis vaak duurder is dan een crematie. Dit heeft te maken met de grafkosten, de grafsteen en de vaak duurdere kist.

Extra diensten

Doordat er tegenwoordig steeds meer mogelijk is als het gaat om een uitvaart, zijn er ook steeds meer diensten waaruit u kunt kiezen. Al deze extra diensten zullen wel betaald dienen te worden waardoor de uitvaartkosten zullen stijgen. Als u bijvoorbeeld voorafgaand aan uw uitvaart een kerkdienst wilt of u wilt dat uw as op een voor u bijzondere plaats zal worden uitgestrooid dan zijn hier extra kosten aan verbonden.

Om een globale berekening te maken van de uitvaartkosten kunt u hieronder met enkele muisklikken zien wat uw uitvaart ongeveer zal gaan kosten.