DELA blaast overname Yarden af

Uitvaartverzekeraar DELA heeft besloten om branchegenoot Yarden toch niet over te nemen. DELA liet dit deze ochtend weten met een bericht op de eigen website.

In oktober 2019 ontstonden de plannen voor de overname van Yarden door DELA. De overname zou in 2022 afgerond moeten zijn. Met deze samenwerking zou er een verzekeraar ontstaan met ongeveer 4 miljoen verzekerden.

Financiële toekomst te onzeker

De reden voor het afblazen van de overname is volgens topman Edzo Doeve de onzekere financiële toestand waarin Yarden verkeerd. Uitvaartverzekeraar Yarden is in een lopende procedure verwikkeld waarin verzekerden zich verzetten tegen het feit dat zij zelf op moeten draaien voor het grootste deel van de uitvaartkosten.

Gewijzigde polisvoorwaarden

Yarden heeft in januari 2019 de polisvoorwaarden van 390.000 polishouders gewijzigd om de financiële toekomst van het bedrijf zeker te stellen. DELA wist in oktober hoe Yarden er financieel voorstond, maar de verzekeraar wilde met de overname de onzekerheid bij de verzekerden wegnemen. Aan de overname werden wel enkele eisen gesteld. Zo moest Yarden er alles aan doen om de financiën op orde te krijgen.

Door de overname zou het ervoor de verzekerden van Yarden positiever uitzien. Er zou niets veranderen aan de uitvaartpolissen en de verzekerden en nabestaanden zouden de gebruikelijke dienstverlening krijgen. DELA wilde de Yarden-polishouders tegemoet komen door hen de eerste 10 jaar niets te laten bijbetalen.

Uitspraak rechter

Nadat Yarden de polissen had gewijzigd om zo genoeg geld te genereren stapten enkele verzekerden naar de rechter, welke hun voorlopig in het gelijk heeft gesteld. Er is nog geen definitieve uitspraak maar de hele procedure geeft veel onzekerheid aangezien het nog jaren kan duren voordat er duidelijkheid is. DELA wil dit niet afwachten.

Enorm spijtig
Directeur Doeve noemt het „enorm spijtig” dat de overname is mislukt. De overname zou voor iedereen goed zijn, zowel voor de verzekerden van DELA als van Yarden. Maar als coöperatie zonder winstoogmerk dienen wij de belangen van onze leden voorop te stellen. En dat is precies wat wij nu doen, want de onzekerheid bij Yarden is niet in het belang van onze leden.

Reactie Yarden

Yarden laat in een reactie weten de beslissing van DELA te betreuren en beraadt zich op vervolgstappen. Op het moment is het nog onzeker wat het afblazen van de overname voor de Yarden leden zal betekenen.