Yarden toch in de fout met afwaarderen naturapolis

Uitvaartverzekeraar Yarden moet het afwaarderen van de uitvaartverzekeringen van 19 klanten ongedaan maken. Dit heeft de rechter afgelopen zaterdag in een kort geding besloten.

3200 euro
De afgesloten uitvaartpolissen boden een dekking voor een compleet verzorgde uitvaart. Yarden heeft vorig jaar de polisvoorwaarden aangepast waarna er een dekking van 3200 euro overbleef. Deze aanpassing werd doorgevoerd voor 390.000 polishouders.

Een gemiddelde uitvaart kost tussen de 7.500 en 11.000 euro. Met de versobering van de naturapolis zouden de polishouders dus flink moeten bijbetalen.

Negentien mensen lieten het er niet bij zitten en spande een kort geding tegen Yarden aan. Met succes zo bleek afgelopen zaterdag. Of de polissen voor alle 390.000 polishouders weer zullen worden terug gedraaid naar de volledige dekking dat is nog niet bekend.

Faillissement

Yarden versoberde de polisvoorwaarden om een faillissement te voorkomen, het bedrijf verkeerde namelijk in financiele problemen. Eerder liet klachteninstituut Kifid weten dat Yarden volgens de regels heeft gehandeld aangezien er een en-bloc clausule is opgenomen in de polisvoorwaarden van de verzekeringen. Met een dergelijke clausule is het voor de verzekeraar mogelijk om de voorwaarden aan te passen zonder goedkeuring van de verzekerde.

Onverenigbaar met een naturapolis

Volgens de rechter is de clausule onverenigbaar met een naturapolis. De natura verzekering is er om klanten te beschermen tegen bijbetalen. De rechter liet verder weten dat het de verantwoordelijkheid van Yarden is dat het bedrijf het financieel zwaar heeft.

Yarden betreurt de uitspraak en is het vonnis aan het bestuderen.