DELA: Corona sterfte niet hoger dan bij griepgolf 2018
Het aantal mensen dat is overleden aan gevolg van het coronavirus zal niet hoger zijn dan tijdens de griepgolf van 2018 laat uitvaartverzekeraar DELA weten.
Sterftecijfer 11 procent hoger dan normaal
Het sterftecijfer ligt op dit moment 11 procent hoger dan normaal in deze periode van het jaar. Als we dit over het hele jaar doortrekken en er komt geen tweede golf dan zal de toename uitkomen op 5 tot 8 procent aldus de directeur van DELA, Edzo Doeve.
Maatschappelijke impact, de hoge piek en het effect op lokale schaal
Qua cijfers is het aantal sterfgevallen ten gevolge van het coronavirus niet hoger dan die van de griepgolf van 2018. In dat jaar kwam de oversterfte namelijk uit op 6 procent. Het grote verschil nu is de maatschappelijke impact, de hoge piek en het effect op lokale schaal.
Piek van 170 overlijdens op een dag
Tijdens de piek lag het aantal sterfgevallen in delen van Brabant soms op het drie- of viervoudige van het normale aantal overlijdens. Waar er normaal 80 overlijdens per dag te verwerken zijn lag dat aantal nu op 140 of 150 en in de absolute piek waren dit er 170 per dag. Edzo Doeve laat weten dat er tijdens deze piek gewerkt is tegen de grens van wat mogelijk is.
Op het moment is het sterftecijfer weer op een normaal niveau.
Waardig afscheid
Tijdens de grootste piek in Brabant kwamen er vanuit het hele land medewerkers om bij te springen. Ook moest er extra koelcapaciteit worden gehuurd. DELA kon dankzij de eigen data-analyse voor een periode van twee weken het aantal overlijdens vrij nauwkeurig inschatten.
Ondanks dat er aan de medewerkers het maximale is gevraagd is het gelukt om ondanks de beperkingen vanwege het coronavirus voor een ieder een waardig afscheid te organiseren. Vanwege de veiligheidsmaatregelen was er veel minder persoonlijk contact met de nabestaanden, zo werd er meer gebruik gemaakt van beeldbellen en condoleances in een online register.
Landelijke herdenkingsdag
DELA gaat voor alle nabestaanden op 7 november een Landelijke herdenkingsdag organiseren. Op deze manier kunnen de nabestaanden toch nog gezamenlijk troost bij elkaar vinden. DELA verzorgd normaal gesproken op verschillende data in het land, lichtjesavonden. Hoe de herdenkingen er dit jaar uit gaan zien daar wordt nog over nagedacht.
Meer uitgekeerd
Door het grote aantal uitvaarten heeft de uitvaartverzekeraar meer gelden moeten uitkeren. Dit kan zijn in de vorm van het verzorgen van een uitvaart tot het uitkeren van overlijdensrisicoverzekeringen. Hierdoor zal DELA minder geld in kas hebben om te kunnen beleggen.
Klein beetje verlies
Op de uitvaartpakketten zal een klein beetje verlies worden geleden aldus Edzo Doeve. Er zijn meer kosten gemaakt vanwege de veiligheidsmaatregelen zoals het aanschaffen van mondkapjes en beschermingspakken. Maar ook voor het vervoer van overledenen van de intensive care naar het uitvaartcentrum welke DELA voor eigen rekening nam. Waar er normaal een winstmarge wordt behaald op de catering bij een uitvaart is deze nu ook weg gevallen.
Meer uitvaartverzekeringen afgesloten
Zoals gebruikelijk is in tijden van onzekerheid hebben ook nu meer mensen een uitvaartverzekering afgesloten. Hierdoor zal het verlies wat er is geleden te overzien zijn. Wel wordt er een flinke klap op de beleggingsresultaten verwacht. Waar DELA in het goede beursjaar 2019 nog een positief resultaat van 664 miljoen euro behaalde zal het voor het komende jaar met de aandelenkoersen niet best gesteld zijn.
De premie-inkomsten groeide met 7 procent tot 480 miljoen euro.
Overname Yarden
Ondanks het nu al rommelige jaar voor DELA heeft het nog altijd een sterke vermogenspositie. De overname van Yarden heeft wat vertraging opgelopen en DELA wacht nog altijd op groen licht van het ACM. Maar EDZO Doeve verwacht dat dit er wel gaat komen. En ook na de overname van Yarden door DELA zal de verzekeraar een solvabiliteit van 252 procent hebben.