Cremeren wint steeds meer aan populariteit

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om gecremeerd te worden na hun overlijden. Deze trend werd ingezet in 2003 toen er meer mensen werden gecremeerd dan begraven. In 2019 is de populariteit van de crematie verder gestegen, inmiddels kiest 2 op de 3 Nederlanders namelijk voor een crematie.

Reden

Cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) laten zien dat 63 procent voor een crematie kiest. De reden hiervoor is dat mensen steeds meer controle willen houden over hun leven volgens Eric Venbrux, hoogleraar Culturele Antropologie. Men wil controle houden over wat er met het lichaam gebeurd na overlijden en daarbij blijkt dat de optie om begraven te worden steeds minder populair aan het worden is.

Cremeren geaccepteerd

Waar het verbranden van een menselijk lichaam decennia geleden nog als iets engs werd gezien is de crematie tegenwoordig veel meer geaccepteerd. Een reden hiervoor is dat het ook na de crematie mogelijk is geworden om iets tastbaars over te houden aan de dierbare. Het as van de overledene kan verwerkt worden in allerlei objecten, zoals bijvoorbeeld sieraden. Mogelijkheden om de as van een overledene te verwerken zijn:

  • De as bewaren in een urn
  • De as verstrooien
  • De as verwerken in een sieraad
  • De as plaatsen in een columbarium
  • De as verwerken in een tatoeage

Kosten crematie

Een reden welke ook meespeelt bij de keuze voor een crematie zijn de kosten. Deze zijn in veel gevallen lager dan bij een begrafenis. Het gaat hierbij vooral om de kosten welke langere tijd na de begrafenis telkens terug komen. De huur en de kosten voor het onderhoud van het graf komen periodiek terug. De hoogte van deze kosten hebben alles te maken met de gemeente waar de begraafplaats is gevestigd en het type graf.
Het verschil in kosten tussen een crematie en begrafenis kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Voor veel mensen is dit dan ook een reden om te kiezen om gecremeerd te worden.

Keuze vooraf maken

Door zelf vooraf een keuze te maken voor een crematie of een begrafenis kunt u een uitvaartverzekering afsluiten welke hiervoor de kosten dekt. Doordat begraven doorgaans duurder is zult u meer premie betalen, u voorkomt op deze manier dat uw nabestaanden met een restschuld achter zullen blijven.