Coronavirus

Als er iemand overlijdt aan het coronavirus dan kan de uitvaart anders verlopen dan normaal. Er bestaat in bepaalde gevallen namelijk een te groot risico op besmetting voor de nabestaanden.

Uitvaartondernemers krijgen de laatste dagen geregeld de vraag of er andere maatregelen genomen moeten worden als er een uitvaart verzorgd wordt voor iemand die is overleden aan Covid-19.

Een regel die voor iedere uitvaart zal gelden is dat er maximaal 30 nabestaanden aanwezig mogen zijn.

Beter niet thuis opbaren

Bij een overlijden aan het coronavirus is het niet aan te raden de overledene thuis op te baren. Thuisopbaren is de laatste jaren steeds populairder geworden. Bij een overlijden aan het coronavirus is de kans op besmetting bij thuisopbaren groter. Dit omdat er bij een thuisopbaring vaker lichamelijk contact is.

Aanwezig zijn bij de uitvaart?

Doordat in Nederland een begrafenis of crematie binnen 6 werkdagen na overlijden moet plaatsvinden vragen mensen zich af of ze wel op de afscheidsplechtigheid aanwezig kunnen zijn. Er bestaat een kans dat zij 2 weken in thuisquarantaine moeten na het aanwezig zijn op de uitvaart.

Uitstel van de uitvaart

Onder speciale omstandigheden is het mogelijk om uitstel van de uitvaart aan te vragen. Uitstel kan aangevraagd worden bij besmettelijke ziektes. De uitvaartbegeleider kan een dergelijk verzoek indienen bij de gemeente. Via een ‘verklaring van geen bezwaar’ afgegeven door de GGD volgt er dan een ‘verlof tot lijkbezorging buiten termijn’ van de burgemeester. Na een uitstel kunnen de nabestaanden wel bij de uitvaart aanwezig zijn.

Risico voor de uitvaartverzorgers

De uitvaartverzorgers lopen bij het regelen van een uitvaart voor een aan het coronavirus overleden persoon ook risico tot besmetting op. Het contact met de nabestaanden is niet zonder risico. De uitvaartverzorger wil ook weten of de nabestaanden zijn gecheckt door de GGD. Dit alles om besmetting met het coronavirus te voorkomen.