Begraven in eigen tuin, mag dat?
Nu het begraven op natuurbegraafplaatsen aan populariteit wint, vragen mensen zich af of het is toegestaan om een dierbare in de eigen tuin te begraven? Het antwoord op deze vraag is ja, u mag een overledene begraven in uw tuin.
Maar u moet wel aan bepaalde voorwaarden en regels voldoen. In dit artikel zullen we deze beschrijven.
Begraven in eigen tuin
Voor de meeste mensen is het een lugubere gedachte, een dierbare in de eigen tuin begraven. Toch zijn er mensen die deze wens hebben en in Nederland is daar de mogelijkheid voor.
Als u een dierbare in de tuin wilt begraven dan zult u hiervoor een kleine begraafplaats moeten stichten. Om dit te kunnen doen moet er toestemming aan de gemeente gevraagd worden, omdat deze kleine begraafplaats aan allerlei wettelijke regels moet voldoen.
Bij een aanvraag gaat de provincie samen met de gemeente kijken of er toestemming verleend kan worden. Als u met de gedachte loopt om een kleine begraafplaats in de eigen tuin te stichten dan moet u er rekening mee houden dat het ongeveer 2 jaar duurt voordat de aanvraag verwerkt is.
Het is nodig om het bestemmingsplan te wijzigen van wonen naar begraven. In bepaalde gevallen hoeft het bestemmingsplan niet gewijzigd te worden waardoor de hele procedure in 6 tot 9 maanden afgerond kan zijn.
Wat zijn de voorwaarden voor het begraven in eigen tuin?
Om een overledene in de tuin te mogen begraven moet u een tuin hebben van 1 á 2 hectare. Als u in een rijtjeshuis woont is het begraven in eigen tuin dus niet voor u weg gelegd.
De regels waaraan u zich moet houden zijn:
- de begraafplaats moet minimaal een meter vanaf de buren liggen
- vanaf de openbare weg mag de begraafplaats niet zichtbaar zijn
- het stoffelijk overschot moet ruim 30 cm boven de hoogst mogelijke grondwaterstand komen te liggen
Verder moet u kunnen aantonen dat de grond waarop de begraafplaats is gevestigd minimaal 10 jaar familiebezit blijft. In Nederland moet een graf namelijk minimaal 10 jaar blijven bestaan.
Begraven zonder kist is toegestaan, een omhulsel zoals een lijkwade voldoet ook.
U moet er wel rekening mee houden dat als de grond ooit verkocht wordt (na 10 jaar), de nieuwe eigenaar het recht heeft om het graf te ruimen. In dat geval kan het stoffelijk overschot na toestemming van de burgemeester verplaatst worden naar een andere begraafplaats.
Uitvaartverzekering
In Nederland worden er ongeveer 2 aanvragen per jaar gedaan voor het stichten van een begraafplaats in eigen tuin. Toch is verstandig om ook in dit geval net als bij het begraven op een natuurbegraafplaats een uitvaartverzekering af te sluiten.
De nabestaanden krijgen te maken met de kosten voor de verzorging van de overledene en het regelen van de uitvaart.