10 tips om nabestaanden na een overlijden te steunen

Als er iemand in uw directe omgeving een dierbare is verloren dan wilt u hem of haar uw steun bieden. Veel mensen vinden het moeilijk om een persoon die net een dierbare is verloren te benaderen, laat staan om hulp aan te bieden.

De verleiding om het even te laten rusten kan groot zijn en toch is het belangrijk om juist in deze moeilijke periode hem of haar te steunen. Maar hoe steunt u de buurman die net zijn vrouw is verloren of die goede vriendin waarvan net haar vader is overleden?

Met deze 10 tips kunt u op een laagdrempelige manier laten zien dat u er bent voor hem of haar in de moeilijke tijd na een overlijden.

10 tips nabestaanden

10 tips voor het steunen van een nabestaande

 • 1

  Bied een luisterend oor aan: Laat weten dat u beschikbaar bent om naar hen te luisteren. Soms is het delen van herinneringen of gevoelens een belangrijk onderdeel van het rouwproces.

 • 2

  Doe concrete aanbiedingen voor praktische hulp: Bied concrete hulp aan, zoals het bereiden van maaltijden, het regelen van boodschappen of het helpen bij huishoudelijke taken. Dit verlicht de last tijdens moeilijke tijden.

 • 3

  Respecteer hun rouwproces: Iedereen rouwt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Respecteer de unieke manier waarop de nabestaanden omgaan met het verlies en dring niet aan op bepaalde manieren van rouwen.

 • 4

  Stuur een persoonlijk bericht: Een handgeschreven kaart of een persoonlijk bericht kan troost bieden. Laat weten dat u aan hen denkt en deel mooie herinneringen aan de overledene.

 • 5

  Bied aanwezigheid zonder woorden: Soms is aanwezigheid belangrijker dan woorden. Door er gewoon te zijn, laat u zien dat u om hen geeft. Fysieke nabijheid kan veel steun bieden.

 • 6

  Vermijd clichés: Probeer te vermijden om clichés te gebruiken zoals “het is Gods wil” of “het komt wel goed”. Deze opmerkingen kunnen onbedoeld kwetsend zijn. Toon eerder empathie en begrip.

 • 7

  Bied concrete hulp voor de lange termijn: Rouw duurt vaak langer dan de periode direct na het overlijden. Bied ook op de lange termijn uw hulp aan, bijvoorbeeld door af en toe langs te komen of te vragen hoe het gaat.

 • 8

  Help met praktische regelingen: Bied aan te helpen bij praktische zaken zoals het regelen van de begrafenis, het informeren van anderen of het assisteren bij administratieve taken.

 • 9

  Vraag wat ze nodig hebben: Soms weten mensen zelf het beste wat ze nodig hebben. Vraag dus openlijk wat u voor hen kunt doen en respecteer hun wensen.

 • 10

  Herinner de overledene op speciale dagen: Blijf betrokken, vooral op speciale dagen zoals verjaardagen, feestdagen of herdenkingsdagen. Een eenvoudig berichtje om te laten weten dat u aan hen denkt, kan op die momenten extra steun bieden.

Steun op speciale dagen

Om troost te bieden aan iemand in rouw moet u misschien even een drempel over, maar de waardering zal groot zijn. En zoals al te lezen in de tips gaat dit verder dan de eerste periode na het overlijden, ook een lange tijd na deze zware periode zal de nabestaande uw hulp blijven waarderen.

Zeker op bepaalde momenten zoals op de geboortedag, de datum van overlijden en tijdens de feestdagen kan een klein gebaar veel goeds doen. Een speciale tekst op een kerstkaart na het overlijden of een belletje op de geboorte- of sterfdag laat blijken dat u meeleeft.